Кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Бързи кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Картови продукти
Спестявания
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Застраховки
Калкулатори
Новини и съвети
Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля
Вход
или
Форум
Активни теми
Търси
Вход
Известие
Error
OK
РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg
»
КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА
»
Ипотечен кредит / Жилищен кредит
»
Промяна на лихва по ипотечен кредит към Уникредит Булбанк
11 Страници
«
<
7
8
9
10
11
>
Отиди на страница...
Промяна на лихва по ипотечен кредит към Уникредит Булбанк
Сподели
LinkBack Topic URL
Retweet тази тема
Сподели темата в Google+
Харесай тази тема
Share on Facebook
Digg this Topic
Reddit this Topic
Share on Tumblr
Опции
Следи тази тема
Принтирай тази тема
Изглед
» Всички отговори са отворени
Списък с всички отговори
Предишна тема
Следваща тема
миранди
Публикувано :
23 март 2009 г. 12:46:20(UTC)
Ранк: Advanced Member
Присъединен : 9.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 36
Място: България
Не знам за останалите,но аз замлъкнах по една единствена причина....живот и здраве след около 3 часа ще погася предсрочно:-))) Ако всичко мине нормално,ще влезна тук обезателно за да се похваля:-)))
Профил на потребителя
Виж всички публикации на потребителя
Виж благодарностите
ND
Публикувано :
23 март 2009 г. 14:48:30(UTC)
Ранк: CMS_Users
Публикации: 8
РЕКЛАМА
Съжалявам, че малко късно открих този форум. Но, както става ясно, всички вие говорите за Булбанк, а моят случай е в Райфайзен. Има ли някой друг от вас ипот.кредит там (3мЮрибор+Х), и как РББ му предлага да предоговори лихвата?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
ND
Публикувано :
23 март 2009 г. 15:03:23(UTC)
Поздравявам Миранди. Но колко от нас са в съст. да погасят предсрочно? Миранди, каква ти е л-вата за предср.погасяване?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Rosi
Публикувано :
23 март 2009 г. 15:50:36(UTC)
Публикации: 4
аз мога да погася предсрочно само 10-15% според договора нямам такса предсрочно погасяване, но за всеки случай им пратих предварително запитване.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
ND
Публикувано :
23 март 2009 г. 16:41:22(UTC)
Роси, сигурно твоят кредит попада в групата на потребителските - до 40,000 лв, където е възможно да минеш без такава т-са (съгл.последния Закон за потреб.к-ти), но тук говорим за по-големи кредити, при които банките я събират. Чух, че някои банки са се отказали от нея поради двусмислието на Закона, в който м/у другото се говори и за юридически лица (фирми). Но тези банки, на които не им изнася, се основават на посочения лимит от 40,000 лв - с което въпросът приключва!!! С имейл (чрез адреса на НС) преди около 3 мес. специално се обърнах към създателите на това недосче-закон (депутите Минчо Христов и Стела Банова) с няколко въпроса, но до ден днешен отговорът се губи някъде по жицата (ако въобще са ми обърнали внимание). Ако запитате нашия еврокомисар Кунева и някои по-подготвени юристи: КАТО КАК Е ДЕФИНИРАНО ПОНЯТИЕТО 'ПОТРЕБИТЕЛ' - сигурно и фирмите би следвало да бъдат отнесени към тази категория. В общия случай и те се явяват 'потребители', независимо от сумата на кредитите. Ето защо казвам, че този 'закон' е нещо недомислен (нероден Петко), вижте как го приеха 'на юруш' точно в края на 2008. Там се говори и за начина на определяне на дневната лихва: на база 365 дни/год, което много много по-близко до реалното, отколкото 1/360, както нашите 'европейски' банки са приели. И тук те печелят (макар и пренебрежимо малко), но ПАК В ТЯХНА ПОЛЗА! М/у другото - в Америка и Великобритания дневната л-ва е Х.1/365!!!! Не съм проверил как е в Швейцария. Г-н Админ, ще Ви бъда безкрайно благодарен, ако ни осветлите по въпроса къде по света дн.л-ва е 1/365? Ето защо, майката му е ПРЕДСРОЧНО ПОГАСЯВАНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Но при равните анюитени вноски прецакването си е неприятно. Банките ВИНАГИ излизат с номера: намаляваме мес.сума на погашенията, НО ЗАПАЗВАМЕ СРОКА!
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
миранди
Публикувано :
23 март 2009 г. 16:59:15(UTC)
За съжаление нямам все още с какво да се похваля....събитието се отлага за сряда:-((((( Колкото до въпроса на НД, нямам такса за предсрочно погасяване,хванах една от промоциите им преди около две години:-))) Но мисля, че всеки може да се договори да няма такса за предсрочно,дори и такава да съществува в договора му. Просто в момента банките стрелят за всеки лев:-))) На зор са горките,ама крайно време беше:-)))
Профил на потребителя
Виж благодарностите
ND
Публикувано :
23 март 2009 г. 17:19:43(UTC)
Щастлив си, Миранди! Защото РББ не ще да чуе за не събиране на тази т-са (записана в договора), въпреки че са изпаднали в жестока ликвидна криза (и не само те!). Още повече, че не приемам и предложението им за повишаване на договорената л-ва.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Критикар
Публикувано :
23 март 2009 г. 17:39:11(UTC)
Публикации: 42
Добре де. Аз имам и потреб. кредит в лева към Райфа. Лихвата ми е определена като СБР в лева + надбавка. Размерът на СБР в лева в момента е 8.00% и е публикуван на сайта. Кредитите в евро не са ли отпуснати с лихва към СБР в евро? Райфа има такова нещо - СБР в евро и в момента неговата стойност е 6.40%. Лошото на СБР-тата е, че се определят с "политически" решения на мениджмънта, а не са резултативни величини спрямо публично известни индекси. Ако кредитът ти е към някой от тези показатели, за променлива величина остава само надбавката. Доста ми е странно да си представя как Райфа си мисли, че някой клиент, който и да е той, ще се съгласи да подпише анекс към договора си, който му завишава лихвата! Струва ми се логично да ги попиташ "а къде е шапката с дупките?!". Или пък да им поискаш днешната анюитирана стойност на всички бъдещи завишени лихви, които ще им изплатиш съгласно новите лихви! Напр. едни 10000 лв. Кажи: ще подпиша анкеса, ако сега ми платите 10000 лв. :)
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Rosi
Публикувано :
23 март 2009 г. 17:46:47(UTC)
Публикации: 4
Ипотечен е кредитът, ноември 2006 и аз хванах промоцията. Главницата ми в момента е някъде около 42хил. Лихвата ми скочи на 9.34% през декември. Мислих, мислих и реших, че по-добре част от спестяванията да отидат за погасяване, вместо да ги държа на депозит с лихва 7-8%.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
ND
Публикувано :
23 март 2009 г. 17:56:41(UTC)
Така де. Само че РББ искат да мръднат и надбавката, независимо че СБР отчита риска (че и някакъв резерв отгоре - не се съмнявай в това)! "Доста ми е странно да си представя как Райфа си мисли, че някой клиент, който и да е той, ще се съгласи да подпише анекс към договора си, който му завишава лихвата! " - има всякакви будали, Критикар, ама пробват! Нали знаеш приказката: един мъж не може да има всички жени, но е длъжен да опита! :))))
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
ND
Публикувано :
23 март 2009 г. 18:12:42(UTC)
Критикар, сега се зачетох по-подробно в твоето писание и открих, че неправилно приемаш СБР (или БЛП в Булбанк) за фиксирана величина. Да, той е фиксиран за определено време, но по принцип си е абсолютно променлива! Стигам до сл. заключение: може би банките искат да променят надбавката в каквото съотношение е била (СБР/Надб.) към момента на подписване на дог., но само АКО Е В ТЯХНА ПОЛЗА! Иначе го карат по селски, никаква Европа не е това тука!
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Критикар
Публикувано :
23 март 2009 г. 18:26:52(UTC)
Публикации: 42
Хм, чудно как реши, че приемам СБР за фиксирана величина. Нищо такова. Нали имам такъв кредит и през есента на 2008 г. на два пъти повишиха СБР в лева с по 1%. От 6 го направиха 8. Казвам, че тази величина си има стойност, обявена публично на сайта. И тази стойност не може да се договаря между банката и клиентите. Остава да може да се договаря само надбавката. Това е, което казвам. Моля, четете внимателно какво пиша. Доста сложно и тегаво се изразявам често, но словото тук е писмено и всеки може да го прочете по няколко пъти задълбочено. :) С думи прости и накратко - няма да се съгласявате на анексиране, което очевидно е във ваш финансов ущърб. Ако анкесирането е неизбежно, "продайте" го, т.е. вземете нещо в замяна.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
ND
Публикувано :
23 март 2009 г. 18:51:41(UTC)
Критикар, това е твой цитат по-горе: "Ако кредитът ти е към някой от тези показатели, за променлива величина остава само надбавката". С теб нямаме различия (разбира се, че СБР се публикува в сайта им) , но може би си искал да кажеш, че след като банката е променила абсолютно всичко в нейна полза - единствено надбавката остава като ВЪЗМОЖНА ПРОМЕНЛИВА за самата нея! По-скоро помисли дали съм прав в съждението, че искайки също така и завишение на надбавката (след като СБР се е увеличил) - банката се стреми да запази първоначалното съотношение (СБР/Надб) при подписване на дог. Защото, ако надбавката си остане непроменена - тежестта й като %от общата л-ва се намялява - в нашия случай :)))
Профил на потребителя
Виж благодарностите
миранди
Публикувано :
23 март 2009 г. 19:04:19(UTC)
Критикар, от баМката трудно ще вземеш нещо в замяна....за съжаление:-( Преди 15-на години имах лекции при един доцент по Маркетинг в туризма,който казваше,че ще ни трябват поне 50 години за да станат кръчмарите ни хотелиери и лихварите ни банкери..... Нямаш се и на идея колко прав е бил всъщност..... Затова и спрях да му бера грижа....пред сделка съм с един ипотекиран кимизарник от 1973/ЕПК/ на 570 Е/кв.м. и покупка на нов с акт 16....за който ще предплатя наема на строителя за 30 месеца и след тях,според пазара имам право да реша дали да го закупя на 500 Е/кв.м или ако съседния строеж е на 300 Е/кв.м. да се прехвърля при конкурента му:-)))) Ако пък цените са на 700...1000 или 1500,епа супер:-)))) Та....съвета ми е който може да продава сега и да купува,когато кризата отшуми....и лихварите са отрезвени и са станали банкери....дай боже......
Профил на потребителя
Виж благодарностите
миранди
Публикувано :
30 март 2009 г. 19:12:26(UTC)
Гледам тук голяма тишина настанала:-((( Предполагам, че е поради изискващата се вече регистрация... Както и да е,в лизам само за да се похваля, че продадох кимизарника,върнах си кредитчето и сега съм волна птица:-))) С покупката ще поизчакам, все повече се убеждавам,че ни очаква невероятен срив на имотите, та ще пазарува някъде по Коледа:-))) А сега за любимата банка, а и не само за нея.... Наистина има клиенти, на които са им премахнати премиите, колко са...само в банката си знаят.... Това, до което аз стигнах и което мисля, че може да ви помогне е следното.... Много от вас, които са подписвали договори преди юли 2007 (бел. ав.) нямат в досиетата си подписани от тях Общите условия на банката. От Уникредит се усетиха някъде по това време и започнаха да карат всички кредитоискатели да подписват ОУ и да декларират, че освен, че са запознати са и получили и копие от ОУ. Тук е и тънкия момент, защото според Търговския закон, мисля, че беше в чл.298 има точка, която казва,че потребителя се обвързва с ОУ само, ако те са му били предадени в момента на подписване:-)))) Та....както вече знаем, "Премията" се въвежда чрез ОУ, а ако те не важат за някои от вас.... сещайте се по-нататък:-)))) Всъщност, ако може и от "Моите пари" да изкажат мнение, защото казуса определено си е повече от интересен:-))) Поздрави на всички:-)))
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
MoitePari.bg
Публикувано :
30 март 2009 г. 19:21:00(UTC)
Ранк: Администратор
Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia
Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
За жалост не можем да допълним нещо съществено към коментарите до тук. Принципно МОИТЕ ПАРИ се въздържа от коментари относно юридически въпроси. Следейки дискусията установяваме, че проблемите и казусите са все повече с правен характер, а тълкуването и съветването в тази посока е извън нашите компетенции. Ако до момента не сме вземали отношение по даден въпрос, то е защото той или е извън компетенциите ни, или е в противоречие с принципите ни да сме неутрална страна във всички дискусии, още повече в такава, като настоящата където се дискутира поведението на конкретна банка и е ясно коя е тя.
Разбира се, че казусът е интересен и още по-любопитно е как точно ще реагира банката. Ако се спазва точно буквата на закона би следвало само лицата, които подписали, че са запознати с общите условия да бъдат засегнати от промените, които настъпват в тях. За останалите случаи и действията на банката спрямо тях МОИТЕ ПАРИ се въздържа да коментира. Съветът ни е всеки, който счита, че правата му са нарушени да се консултира с адвокат. Като своеобразен посредник между дискутиращите и банката МОИТЕ ПАРИ опитва в максимална степен, която е възможна да съдейства за разрешаване на казуса. Извън нашите компетенции е да тълкуваме закона и некоректно да квалифицираме поведението на която и да е банка в страната.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
ND
Публикувано :
30 март 2009 г. 20:38:19(UTC)
Браво Миранди! Независимо, че говориш отново за Булбанк - това си е напълно валидно и за другите банки. В нет-а пишат, че л-вите тръгват "силно" надолу, но с темпо да ти умре коня: 0.3-0.5 п.п.! От "Моите пари" поисках да кажат кои банки по света залагат дн.л-ва 1/365, но не отговарят :((( А знам, че има такива в Щатите, Великобритания (може би и в Швейцария). Кой да ти каже? На'те го карат 1/360!!!!! Това е ДЪЛБОКА ТАЙНА, каквито са и ОУ...
Профил на потребителя
Виж благодарностите
миранди
Публикувано :
31 март 2009 г. 14:21:29(UTC)
Мисля, че имам малка грешка:-)))) Да се чете юли 2007, а не 97:-))) Сорка:-(((
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
02 април 2009 г. 12:20:34(UTC)
Ранк: Администратор
Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia
Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
Както във всички страни, така и в България има някои банки, които прилагат бройна конвенция 365/360 при съставянето на погасителните планове. С конкретни имена на банки от Европа не бихме се ангажирали да изброяваме, но потвърждаваме, че такива има. В България също. Знаем със сигурност за 2 такива.
Ще изложим някои теоретични постановки, които в повече от 90% се прилагат при съставянето на погасителни планове. Принципно една финансова година се приема да е 360 дни. На тази база се прилага модела 360/360 при изчисляване на погасителни планове. Моделът, който посочвате също се среща, но при него се залага не финансова година, а календарна. Месечните вноски се изчисляват на база календарен брой дни в годината (365). По този начин изчислен погасителния план е със завишени стойности на месечната вноска. Само един пример: лихва от 10% например при финансова година (360 дни) е равна на 10%, докато при календарна е равна на (365*10)/360 = 10.14%. При обратния вариант, 10% лихва при календарна година е равна на 9.86% при финансова. Сам можете да прецените кой е по-изгодния вариант. Считаме, че ако се придържаме към някои базови правила във финансите, би следвало да се прилага метода на финансовата година. Налагането на другия метод ще окаже утежняващ ефект върху заемателите. От тази гледна точка не разбираме, защо е нужно да се приема този вариант. Да, той също се среща, но ако не е разпространен много в България, то това е само в полза на заемателите. Вероятно могат да се приведат различни доводи „За” и „Против” този метод, поради което са допустими и двата варианта.
Надяваме се, че бяхме полезни.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
миранди
Публикувано :
03 април 2009 г. 11:41:36(UTC)
Влизам само да ви честитя новите лихви:-)))
http://www.bulbank.bg/?id=1.1&idNum=1452
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
(5)
11 Страници
«
<
7
8