Кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Бързи кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Картови продукти
Спестявания
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Застраховки
Калкулатори
Новини и съвети
Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля
Вход
или
Форум
Активни теми
Търси
Вход
Известие
Error
OK
РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg
»
КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА
»
Ипотечен кредит / Жилищен кредит
»
Промяна на лихва по ипотечен кредит към Уникредит Булбанк
11 Страници
<
1
2
3
4
5
>
»
Отиди на страница...
Промяна на лихва по ипотечен кредит към Уникредит Булбанк
Сподели
LinkBack Topic URL
Retweet тази тема
Сподели темата в Google+
Харесай тази тема
Share on Facebook
Digg this Topic
Reddit this Topic
Share on Tumblr
Опции
Следи тази тема
Принтирай тази тема
Изглед
» Всички отговори са отворени
Списък с всички отговори
Предишна тема
Следваща тема
миранди
Публикувано :
04 февруари 2009 г. 15:35:45(UTC)
Ранк: Advanced Member
Присъединен : 9.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 36
Място: България
Критикар,НЯМА НОВИ ОБЩИ УСЛОВИЯ!!!! Последните им общи условия са влезнали в сила на 27.05.2008 на база на Протокол 14 на УС от02.02.2008 г. Както вече казах има ги на официалния им сайт. Друг е въпроса,че там липсват точно тия две точки,които касаят тази прословута премия.....
Профил на потребителя
Виж всички публикации на потребителя
Виж благодарностите
Критикар
Публикувано :
04 февруари 2009 г. 15:57:56(UTC)
Публикации: 42
РЕКЛАМА
По-нагоре - на 23.01. Стоян е написал: "решение на Управителния съвет на Банката от 31.10.2008 г." Т.е. има някакво решение на УС, което допълва общите условия. Това решение очевидно засяга новата т. 9.6: "При промяна на нормативната база и/или условията на финансовите пазари и/или възникване на други обективни обстоятелства,водещи до съществено повишаване разходите на Банката по привлечения ресурс и/или до допълнителни разходи по предоставените кредити, Банката има право да привежда базовия лихвен процент в съответствие с пазарните условия като към приложимия за периода на олихвяването договорен лихвен индекс начислява допълнителна,респективно променя съществуваща, премия в размер до 2 (два) процентни пункта, за което Банката уведомява кредитополучателите по реда, установен в настоящите ОУ". Но тази промяна не е отразена в общите условия, които и сега са на сайта. Да не говорим, че в тях за "базов лихвен индекс" в евро е приет 1м ЕУРИБОР. Аз не мога да се приравня с тия условия, тъй като по договор моят "базов лихвен индекс" се нарича "БЛП в евро" и е привързан не към 1м ЕУРИБОР, а към 3м ЕУРИБОР. Кашата става тотална. Нямам търпение да получа отговора, който очаквам и ще действам.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Валентина
Публикувано :
04 февруари 2009 г. 16:42:12(UTC)
Ранк: CMS_Users
Публикации: 19
Ама те имат ли право така да си променят общите условия за вече съществуващи договори-това не трябва ли да влиза в сила за новосключващите се такива.И кой ,по дяволите (извинете),трябва да уведомява за тези простотии...
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Критикар
Публикувано :
04 февруари 2009 г. 20:16:14(UTC)
Получих отговора на запитването си за завишените лихви с 1% от ноември насам. Очаквах отговор, който убедително да отговори на повдигнатите от мен въпроси. За сметка на това получих меко казано скромно и непретенциозно отговорче, което не мога да се сдържа да цитирам изцяло: "Уважаеми господин Еди-кой-си, Във връзка с Ваше писмо номер... Ви информираме следното. На основание решение на УС на Уникредит Булбанк АД и в съответствие със сключения с Вас договор за кредит, считано от 13.11.2008 г. е увеличен действащият по Вашия кредит лихвен процент. Промяната е в следствие на увеличение с 1 (един) процентен пункт на базовия лихвен процент (променливата компонента на приложимия по Вашия кредит лихвен процент). Промяната се основава на сключения с Вас договор за кредит номер... Раздел 2 Ползване и погасяване на кредита и Общите бизнес условия на Ейч Ви Би Банк Биохим АД." Това е целият отговор. Той е толкова неочакван за мен, че сега ще трябва да преформулирам подготвената жалба. Какъв УС, какво решение, каква променлива компонента, какъв 1%!!! В моя договор и общи условия няма и дума за решения на УС.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Александър Минковски
Публикувано :
05 февруари 2009 г. 12:05:12(UTC)
Публикации: 5
Щом общите условия на сайта се различават от официалните по начин, който заблуждава и подвежда потребителите, вероятно може да се подаде жалба в КЗП?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Potyrpevsha
Публикувано :
05 февруари 2009 г. 12:51:48(UTC)
Публикации: 9
Интересно. Някой пробвал ли е да иска намаление на лихвата си? Чува се за случай, в които служители на банката са обещали такова намаление. На мен лично ми казаха, че това решение е от 28.11. Но не знам разбира се какво е съдържанието на решението.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Валентина
Публикувано :
05 февруари 2009 г. 12:52:31(UTC)
Ne mi haresva, che bankata ne izliza sus stanoviste po sluchaia :-)
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Валентина
Публикувано :
05 февруари 2009 г. 13:11:15(UTC)
Служителката в банката ми показа някакво решение на Управителния съвет, но побърза да си го прибере, защото било вътрешна информация-много удобно
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Стоян
Публикувано :
05 февруари 2009 г. 13:11:39(UTC)
Публикации: 18
Точния текст на решението: "С Решение на Управителния съвет на УниКредит Булбанк АД се променя модела за формиране на базов лихвен процент (БЛП) по кредити и като цяло установения по кредитите годишен лихвен процент (ГЛП). Промяната е изразена в следното: Във всеки един момент от действието на договора за кредит, като сбор от приложимия към периода на олихвяване пазарен лихвен индекс за съответната валута / SOFIBOR EURIBOR, LIBOR / или друг догoворен лихвен индекс и премия, която ще бъде определяна и текущо променяна от Главния оперативен директор (ГОД) в съответствие с текущите разходи на Банката по привлечения ресурс. Размерът на премията ще се определя от 0 до 2 процентни пункта (200 базови пункта), съответно всяка промяна на премията ще се извършва със стойности в същия диапазон."
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Критикар
Публикувано :
05 февруари 2009 г. 13:16:02(UTC)
До окт. 2008 г. всичко с моята лихва си беше наред. Когато пазарът и индексите бяха нагоре и лихвата ми беше нагоре. Когато индексите бяха надолу и лихвата ми падаше. Дори напоследък моята лихва пак пада. Проблемът ми е, че не пада с колкото трябва, а самата лихва е с 1% повече отколкото договорът ми и общите условия определят. Банката се основава на това ново решение, но според мен то не може да се приложи директно към мен. Днес имам уговорена среща в Булбанк. :)
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Критикар
Публикувано :
05 февруари 2009 г. 13:22:31(UTC)
Стояне, благодаря за цитата на решението! Точно навреме. Днес следобед имам среща в Булбанк.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
миранди
Публикувано :
05 февруари 2009 г. 20:50:49(UTC)
Здравейте и от мен.От три дни съм си зарязал работата и чета като не нормален де що видя свързано с банки,Леонии,Софибори и Софибидове.Та ако някой знае нейде да има вакантно място за директори в банкова институция,ще съм му благодарен за инфото :-) Майтапа настрана,след всичкото четене стигнах до следното... Ако информацията на Стоян е вярна и точна,то излиза,че въпросната премия е въведена поради увеличение на "текущите разходи на Банката по привлечения ресурс".Доколкото успях да напредна във финансовата материя,то въпросното чудо Софибор е осреднената цена,на която банките търгуват помежду си финансовия ресурс,с който разполагат.Следователно покачването на нашите лихви единствено на база Софибор, без премията е било напълно достатъчно да компенсира тази нараснала според тях цена на паричния ресурс.Излиза,че за Булбанк финансовия ресурс е по-скъп от този на другите банки!!! Същевременно обаче те продължават да са единна от банките,която участва в неговото формиране и участват на този междубанков пазар. Както и да е,дори и да приемем,че към датата на повишението и въвеждането на тази премия те все пак са имали някакво основание,да речем презастраховане/истината е че това бе пика на индексите/,то към днешна дата всички банкови индекси са на нива от лятото,да не кажем от пролетта. Та дори и да приемем,че са били прави...нека сега бъдат така добри да отменят въпросната премия поради очевадното поевтиняване на кредитния им ресурс :-)))
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Критикар
Публикувано :
06 февруари 2009 г. 11:35:20(UTC)
Ами бях на среща днес. На въпроса ми как решението на УС на Булбанк за новата премия е пренесено върху мен, след като за мен се прилагат клаузите на договора и Общите условия на Биохим, ми забучиха пръст в разпоредбата на чл. 3.12.7 (2). Ето цитат на целия чл. 3.12.7: "3.12.7. (1) Надбавките / отстъпките към Базовите лихвени проценти по кредитни продукти се определят съобразно риска по конкретния вид кредитен продукт и изискванията за конкурентоспособност на банката. Дължимата от клиента годишна лихва по ползвания кредит се формира от сбора на БЛП за съответната валута на кредита и определената надбавка в процентни пункта. (Например, ако към текуща дата БЛП за кредити, отпуснати в лева е в размер на 8,606%, а надбавката по кредита е 3 процентни пункта, то годишният лихвен процент, дължим от клиента е в размер на 11,606%.) (2) В случай че разходите по ликвидността при 10-годишно финансиране се увеличат в сравнение с размера им към датата на сключване на договора за кредит, Банката има право едностранно да увеличава първоначално определената над базовия лихвен процент надбавка с размера на увеличените разходи. Всяка последваща промяна в надбавката се извършва на основание последното извършено по реда на настоящата разпоредба изменение. (3) Правилото на чл. 3.12.7. (2) от Общите условия се прилага за всички видове кредити при условие, че договореният срок за окончателно изплащане на съответния кредит е не по-кратък от десет години." Така, аз не съм много убеден, че правилно ме третират. От една страна не става ясно за коя точно надбавка става дума - за надбавката от 5,1%, залегнала в Общите условия и дефинираща начина на определяне на БЛП, или за моята индивидуална надбавка (при мен тя е отстъпка, т.е. надбавка с отрицателен знак), регламентирана в договора. Признавам, че ми дойде малко в повече разследването на този случай. Ще си взема почивка за известно време, за да си подредя мислите в главата и да преценя как да продължа. Накрая една актуална информация - БЛП в евро за февруари е в размер на 8,186%, като този показател е определен като сума на 3м Еурибор от 30.01.2009, надбавка 5,1 и тая фамозна премия от 1, за която на мен още не ми е ясно към 5,1 ли е закачена, или с нея е намалена моята отстъпка, която е надлежно определена в договора и за чиято последна редакция през 2007 г. заплатих чинно такса от 800 лв. Ще продължа да се вълнувам от този въпрос и да следя темата тук с интерес.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Potyrpevsha
Публикувано :
09 февруари 2009 г. 14:42:50(UTC)
Здравей Миранди, Искам само да ти кажа, че тази премия от 1%, важи и за кредити отпуснати в Евро. Там нещата са още по-драматични, 1 месечния Еурибор е стигнал 1.698% за днес. Когато наложиха премията взеха стойността 3.61%+1% = 4.61%, а цената на ресурса днес е 1.698%(когато сме си вземали кредитите - са ни обвързали с индекса, следователно това им е цената + индивидуална надбавка(също отразяваща разходите на банката)). Интересното е дали БНБ е одобрило налагането на тази премия. Но аз лично не знам как може да се провери това. Миранди, ето един пост в БГ МАММА за намалена лихва при индекс СОФИБОР.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Стоян
Публикувано :
10 февруари 2009 г. 10:31:21(UTC)
Публикации: 18
За пореден път си препрочитам договора:) Липсват подобни точки като при >> Критикар чл. 3.12.7: "3.12.7. Според мен всичко зависи как точно е записано в договора (оказва се че няма два еднакви договора) Но има 2 основни неща 1. БЛП на какво е равен 2. И при какви условия може да бъде променян От 1-2 седмици може да се намери официална информация по движението на индексите на УниКредит Булбанк
http://www.bulbank.bg/index.jsp?id=2.3.3
Едно нещо е 100% вярно - във всички договори е записано - SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR. Това са коефициенти на банката и могат да бъдат променяни от нея! Но ако в договора е записано че БЛП = 1 EURIBOR, и не е записано допълнително как може да бъде променян кои дава право на банката да добавя допълнителен коеф БЛП = 1 EURIBOR + 1% ?!? Пак казвам, съгласен съм да си променят EURIBOR-а НО НЕ И ДА СЛАГАТ ДОПЪЛНИТЕЛЕН КОЕФ Но изглежда че EURIBOR-а се контролира (границите му) от БНБ и пазара. И те не могат да го вдигнат в момента, в момент на криза, БНБ и Euro банката е свалила много между банковата лихва и EURIBOR-а е много нисък и те добавят този доп коеф. Но имат ли право е въпроса и за кои кредите(договори)?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Лоренца
Публикувано :
10 февруари 2009 г. 12:06:52(UTC)
Публикации: 10
Стоян, точно това е - тази Премия. При мен всичко е пипнато - 1 EURIBOR надолу, надбавка - надолу, и се появява + 1%.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
пешо пешев
Публикувано :
10 февруари 2009 г. 19:44:41(UTC)
Публикации: 1
Много интересна дискусия се заформи тук. Аз ви предлагам да погледнем малко по-общо на нещата, що се отнася до така наречените общи условия. Не съм юрист (би трябвало всички да се консултираме с такъв)но на мен ми звучи абсурдно (нарочно не казвам незаконно)да има такъв договор. Ето ви един много опростен пример - аз ви давам под наем имот за 100 евро/месец със стандартен договор, но вписвам точка за "общите ми условия" с които вие сте запознати. Естествено вие никога не сте ги виждали както е във всяка банка, но се подписвате. След времe ви вдигам наема на 120 евро като се позовавам на "общите условия",в които съм записал че при промяна на "текущите ми разходи" имам право едностранно да ви вдигна наема. Тук полу-на шега вметвам - ако си хвана млада любовница която иска апартамент и кола - ето ви увеличение на текущите разходи.И като лаик в областта на правото питам възможен/законен ли е такъв договор в която едната страна си запазва правото да го променя по всяко време ПО СЪЩЕСТВО. Какъв договор е това? Какво е договореното? Едната страна има права а другата задължения по договора. Съвсем отделно си мисля не е ли доказуемо/подсъдно да те карат да се подписваш че си запознат с "общите условия" при положение че никога не са ти ги предоставили? Това банките го практикуват дори и с депозитите си. Та да се върна на идеята си - наложителна е консултация с добър юрист в тази сфера и ако е възможен- колективен иск. Успех на всички!
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Potyrpevsha
Публикувано :
10 февруари 2009 г. 20:57:59(UTC)
Искам да ви кажа, че на мен ми намалиха годишната лихва, 1.758%(стойността на 1М Еурибор за февруари) + 1%(много коментираната премия) + индивидуалната ми надбавка. Така, че може да проверите и при вас дали има промяна. Разбира се, отново не са ме уведомили за промяната ;-) А относно коментара на пешо пешев, напълно сте прав, само искам да добавя, че при подписване на договорите, ти ги дават, но проблема е че те карат да се съгласиш с всяка промяна... а дори не си правят труда да те информират, когато има промени... По принцип всеки договор е със силата на закон, стига да не нарушава конституцията или друг закон. А ние като сме се подписали, сме се съгласили да си правят каквото искат. От друга гледна точка, аз лично прочетох всичко много добре - имаше противоречащи си клаузи от договора и общите условия, но казаха няма шанс договора да се коригира той е стандартен. По-горе имаше коментар, че в една и съща редакция на Общите условия пише различни неща... което със сигурност е незаконно според мен. Интересно за мен би било да разбера дали БНБ одобрява тези общи условия... Наистина тук има нужда от юридическа помощ, моето мнение е че качеството на договорите в България е много зле, пробвали ли сте да си прочетете договора с мобилния ви оператор...
Профил на потребителя
Виж благодарностите
миранди
Публикувано :
10 февруари 2009 г. 21:26:21(UTC)
Пешев,дано не си оня Пешев,с който в едно славно време ритах топка,биех понякога на табла и се радвах на едни невероятни победи през едно незабравимо американско лято....щото ако си ти,аз обещавам най-тържествено да си хвърля дипломата във Марица:-))) Та...много ме е срам,че това ми е бизнес и съм набутала маса народ в тази банка,ама какво да направя,след като и самият аз едва преди няколко дни разбрах,че условията,които подписах в банката,всъщност не са били техните Общи условия,а са си неразделна част от моя договор за кредит.... Объркващо е малко,та нека поясня.... Когато за първи път седнеш срещу кредитния инспектор,всичко звучи прекрасно.Дават ти се да са запознаеш с Общите условия,в които не намираш нищо притеснително.казваш си,че тази банка е супер и почваш да готвиш документи.В искането им за кредит също е записано,че си запознат с общите условия.Хубаво,така си е и няма лошо.... Та подаваш си документите,плащаш такси за разглеждане,за пазарна оценка,по мое време и за застраховка.Одобряват те седмица,абе нека да са 10 дни преди изповядване на сделката.Обикновено подписваш договора ден или два преди сделката и преди крайните срокове по предварителния си договор.Тук вече идва и интересното.... Дават ти договора и започваш да четеш....няма проблеми,всичко си е ок...в края на него имаш една точна Приложения - неразделна част от договора за кредит и ти изброяват приложенията.... След,което ти дават да подпишеш Условия за усвояване,обслужване и изпълнение на задълженията по банков кредит....и кредита е твой.... Да,само,че уловката е,че тези условия,не са Общите условия,а са си неразделна част от договора. Защо и аз не съм се усетил ли....ами договора е в една форма и с различен шрифт до Приложенията....а ако имаш поне малко правна култура,знаеш в коя част се слагат приложенията....винаги в края,никога в средата на договора.... На всичкото отгоре следващата част от договора,която е след Приложенията е в абсолютно същата форма и шрифт като Общите условия.... И аз за съжаление не съм юрист,ама ако се намери един добър и се заведе един колективен иск....сещаш ли се какво може да се очаква.... Хайде стига толкова от мене,стигнах и до други истинки,ама за тях друг път :-)))
Профил на потребителя
Виж благодарностите
миранди
Публикувано :
10 февруари 2009 г. 22:31:34(UTC)
Без да искам съм допуснал съществена грешка:-( Изречението "Да,само,че уловката е,че тези условия,не са Общите условия,а са неразделна част от договора" да се чете"Да,само,че уловката е,че тези условия,не са Общите условия,а са всъщност продължение на договора" Сори за което:-(((
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
(20)
11 Страници
<
1
2
3
4