Случаят с приватизационния фонд "Мулти груп Елит" е христоматиен случай на експроприация на частен капитал от друг частен капитал. Очевидно е, че за това действие на Настоящото АД не се знае нищо или по-скоро не се помни. Което показва, че имаме изключително къса памет.
Какво се случи с този фонд. Комисията за финансов надзор тогава - 2009 година, одобри търговско предложение от дружество "Пи Еф Ейч Си Естаблишмент", регистрирано във Вадуц, за закупуване на ВСИЧКИ акции на "Балкантурист Елит" АД (Бивш приватизационен фонд Мултигруп Елит АД) от останалите акционери на дружеството. (И ние с 250 акции бяхме тук). Инвестиционният посредник, чрез който се осъществи изкупуването бе "Първа Финансова Брокерска Къща" ООД, а предложената цена беше 1,93 лв на една акция. Крайният срок беше 16.03.2009 г.
След този срок акциите на акционерите, които не са го приели, се считат че доброволно са се отказали от собственост и техните акции стават собственост на Новия търговски предложител.
Така на практика това беше първия случай в България, в който мажоритерният собственик се възползва от опцията "squeeze out". Според една от последните по това време промени в ЗППЦК, мажоритарен акционер, който притежава над 95% от капитала, има право да се възползва от тази опция "squeeze out".
По силата на този закон акционерите СА ДЛЪЖНИ (няма не искам) да продадат своите акции на предложитела в едномесечен срок от публикуването на предложението, без да е необходимо тяхното съгласие (чл. 157а, ал.1, от ЗППЦК, в сила от 03.07.2007). В текста на закона се посочва, че акциите, които не са продадени по предложената цена и в указания срок, автоматично стават собственост на мажоритарния собственик.
Това е случая с този фонд. Аз бях много ядосан, защото съм човек който следеше четирите фонда, в които имах акции. Следя ги и в момента, но на три месеца, т.е. на края на всяко тримесечие. Но този едномесечен срок ме изненада неприятно.
Тогава научих един много важен урок. Който има собственост, трябва да се грижи за нея с грижата на добър стопанин.
С това искам да отговоря на хората, които години не са били заинтересовани за своята собственост. Ако ние не се грижим за нея, какво да очакваме от другите. Нашите акции са актив и наша е отговорността за състоянието ѝ. И да, точно защото има непочтенни хора в България (да не използвам по-силни думи), отговорността трябва да е дори по-голяма.
Редактирано от потребител преди 6 години
| Причина: правописна грешка