Кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Бързи кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Картови продукти
Спестявания
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Застраховки
Калкулатори
Новини и съвети
Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля
Вход
или
Форум
Активни теми
Търси
Вход
Известие
Error
OK
РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg
»
КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА
»
Ипотечен кредит / Жилищен кредит
»
Промяна на лихва по ипотечен кредит към Уникредит Булбанк
11 Страници
<
1
2
3
4
>
»
Отиди на страница...
Промяна на лихва по ипотечен кредит към Уникредит Булбанк
Сподели
LinkBack Topic URL
Retweet тази тема
Сподели темата в Google+
Харесай тази тема
Share on Facebook
Digg this Topic
Reddit this Topic
Share on Tumblr
Опции
Следи тази тема
Принтирай тази тема
Изглед
» Всички отговори са отворени
Списък с всички отговори
Предишна тема
Следваща тема
Валентина
Публикувано :
30 януари 2009 г. 0:36:07(UTC)
Ранк: CMS_Users
Присъединен : 9.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 19
Място: България
Някой получи ли вече отговор от банката, но официален , а не от някои консултант или личен банкер.
Профил на потребителя
Виж всички публикации на потребителя
Виж благодарностите
Стоян
Публикувано :
30 януари 2009 г. 12:49:01(UTC)
Публикации: 18
Втора седмица ме мотат с официален отговор от банката, но ето нещо интересно
http://forum.imoti.net/read.php?8,174175
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Критикар
Публикувано :
30 януари 2009 г. 15:17:02(UTC)
Ранк: Advanced Member
Публикации: 42
РЕКЛАМА
3м. ЕУРИБОР от днес, 30.01., е 2,086. По старата формула БЛП в евро за февруари следва да е 7,186%. Интересно ще е да видим колко върху това ще си добави Булбанк, базирайки се на все още анонимното за нас решение за доп. премия между 0 и 2%. Не бих се учудил Булбанк да закачи този път не 1%, а цели 2% и БЛП в евро за февруари да е 9,186%. Така въпреки спада на индекса, към който този БЛП е вързан, за февруари той може да се окаже по-висок, отколкото беше през януари - 9.028%. Който пръв научи, да свирка.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Julius
Публикувано :
31 януари 2009 г. 18:02:18(UTC)
Публикации: 1
Стоян написа: "Втора седмица ме мотат с официален отговор от банката..." Няма да се плашиш - аз получих отговор след малко повече от месец! Струваше си чакането. ;)
Профил на потребителя
Виж благодарностите
миранди
Публикувано :
02 февруари 2009 г. 15:46:42(UTC)
Публикации: 36
Здравейте. Имам подобен проблем както всички вас. Лошото е, че за последните две години съм насочил към въпросната банка повече от 70% от клиентите си. Сега естествено звънят на мен, а от банката вдигат рамене, дават ми някаква бланка за жалби и казват да се жалвам. Идеята с колективен иск май наистина е добра, бройте ме и мене с поне още 20-30 човека :-)
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Костадинов
Публикувано :
02 февруари 2009 г. 18:36:28(UTC)
Публикации: 2
Здравейте. Следя с голям интерес така създалата се дискусия, защото моя случай е подобен. Кредита ми е в лева, а мес. лихва: Софибор+надбавка+1% премия. Отговора който имам засега е че според общите условия към договора банката има право да променя лихвата съобразно пазарните условия.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
donna
Публикувано :
02 февруари 2009 г. 21:35:10(UTC)
Публикации: 1
Здравейте, и аз съм на опашката от чакащи обяснение от банката. За вдигането на лихвата може и да си намерят оправдание, но ги захапах за увеличението, което правят тихомълком чрез запазване размера на месечната вноска и „натрупване” в последната! В договорите изрично е казано: равни месечни вноски! Представете си при мен от м. Декември 2008 започнали да събират по схема с 5-кратно по-висока последна вноска! Тази тактика на банката не е за подценяване, тъй като допълнително оскъпява кредита. В моя случай с около 0,5%. Смятам,че трябва да се предизвика тотална проверка в тази банка. Тук сме 10 или 1000, а колко са всички, от които смуче незаконно?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
миранди
Публикувано :
03 февруари 2009 г. 10:52:46(UTC)
Здравейте отново. Искам да се обърна към Костадинов. В договорите си имаме клаузи,че приемаме общите условия такива каквито са в момента и в тяхната евентуална бъдеща корекция до края на срока на договора. Общите условия, които вие сте подписал са отменени и са заменени с нови общи условия,които може да откриете тук. Аз ги четох няколко пъти и никъде не видях клауза,че имат право да променят лихвените % съобразно пазарната ситуация....Не видях и някъде да се говори за някаква премия, освен ако общите условия на сайта са стари и не са актуални:-) Очаквам с нетърпение кога ще ги актуализират за да я видим и тази прословута премия :-) Поздрави!
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Критикар
Публикувано :
03 февруари 2009 г. 11:08:23(UTC)
донна, ако си бивш клиент на Биохим, като мен, за теб се прилагат Общи бизнес условия, а вероятно и договорът ти е такъв, че това, което сега Булбанк правят с тия "равни" месечни вноски, преизчислявания, натрупвания и прочее, макар и да изглежда нередно, е обяснимо, резонно и някак си законно. Аз по-горе из понаписах един куп неща против схемите на банката, но против натрупването няма какво да се каже. 2008 г. беше много "нестабилна", лихвите се смениха многократно. От октомври вкл. всеки месец има нова лихва. И според новия лихвен процент се получава нова част на лихвата в размера на цялата вноска. Поради увеличената част на лихвата е по-малка частта на главницата. И останалите неизплатени главници се трупат за накрая. Сега от януари си имала преизчисление. Ако договорът ти е като моя, в чл. 5 е записано, че лихвите се плащат приоритетно спрямо главницата. А съгласно т. 3.12.6. от Общите бизнес условия при кредити с равни погасителни вноски размерът на дължимата вноска се променя веднъж годишно през месец януари. Ако това е твоят случай, всичко е наред. Проблемен остава казусът с допълнително вкл. надбавка към БЛП. Ако твоят случай не е като описания тук, трябва да се заинтересуваш внимателно.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Валентина
Публикувано :
03 февруари 2009 г. 11:19:15(UTC)
Публикации: 19
Интересното обаче е кой определя какви са и какви трябва да бъдат пазарните условия. Как така 5-кратно по-висока вноска? Я обясни малко по-подробно
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Potyrpevsha
Публикувано :
03 февруари 2009 г. 12:43:27(UTC)
Публикации: 9
Мисля, че не трябва да чакаме с нетърпение новите общи условия, а трябва да се противопоставим, че ни е наложена премия, а тя не е присъства в общите условия
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Критикар
Публикувано :
03 февруари 2009 г. 13:13:26(UTC)
Посочените по-горе нови Общи условия не са приложими за мен (бивш Биохим клиент). Моята лихва е към индекс "БЛП в евро", той е вързан към 3м. ЕУРИБОР. Няма как да премина автоматично на друга лихва, освен с доп. споразумение, а аз нямам такова.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Костадинов
Публикувано :
03 февруари 2009 г. 18:24:56(UTC)
Публикации: 2
Миранди, януари ходих до банката да се интересувам как точно смятат мес лихви и вноски и тогава ми дадоха нови общи условия.В раздел 3 ЛИХВИ И КОМИСИОННИ т.9.6.гласи: При промяна на нормативната база и/или условията на финансовите пазари и/или възникване на други обективни обстоятелства,водещи до съществено повишаване разходите на Банката по привлечения ресурс и/или до допълнителни разходи по предоставените кредити, Банката има право да привежда базовия лихвен процент в съответствие с пазарните условия като към приложимия за периода на олихвяването договорен лихвен индекс начислява допълнителна,респективно променя съществуваща, премия в размер до 2(два)процентни пункта, за което Банката уведомява кредитополучателите по реда, установен в настоящите ОУ. Това ми беше посочено отговор на въпроса за начисляваната премия.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Критикар
Публикувано :
03 февруари 2009 г. 21:59:20(UTC)
Аааа, ясна е работата... Костадинов, мерси много! Вероятно точно такъв отговор ще ми връчат на мен тия дни. Кофти формулировка са направили, гяволите им с гяволи... След като получа отговора, който чакам, но с чието съдържание вече съм наясно, пускам жалба.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Лоренца
Публикувано :
04 февруари 2009 г. 13:25:19(UTC)
Публикации: 10
Костадинов, и аз благодаря за инфото! Значи направо нищо не може да се направи. При мен увеличението на общия лихвен процент е с 0.18 пункта (засега!), понеже пък е намалена надбавката. Но не са преанюитирали вноските. Запазен е размера. Отчитат с 10 евро повече лихва за сметка на главницата:(
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
миранди
Публикувано :
04 февруари 2009 г. 14:18:10(UTC)
Костадинов,току що се връщам от банката.Май се оказва,че и двамата с теб сме прави.В момента пред мен са общите условия,които са от официалния им сайт и общите условия,които ми дадоха от банката.Наистина са почти еднакви с разликата,че в тези от банката наистина някак си се е появила клаузата,за която ти говориш!!! И ме разберете правилно,говоря ви за едни и същи общи условия тъй като и на двете е казано,че са приети с Протокол 14/02.04.2008 г. Предполагам,че просто някой разсеян служител е допуснал неволна грешка, пропускайки да качи въпросната клауза в сайта....за другия вариант не ми се мисли :-)))
Профил на потребителя
Виж благодарностите
миранди
Публикувано :
04 февруари 2009 г. 14:33:37(UTC)
Пропуснах най-интересното.Премията от един пункт е добавена,защото бил поскъпнал паричния ресурс и някакъв си Леония бил рипнал нагоре.Това бе обяснението на един от шефовете на банката.Направих си справка в сайта на БНБ и се оказва,че въпросният индекс с който ми се обосновават не само не е рипнал,ами е паднал само за два месеца от 5.6% на 2.72 към днешна дата...Ако има тук някой,който да ги отбира тия неща нека обясни :-)
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Критикар
Публикувано :
04 февруари 2009 г. 15:08:05(UTC)
Не знам дали ги "отбирам тия неща", обаче такава жалба съм им подготвил, че свят ще им се завие. Отделно от това, цитираната тук по-горе нова клауза за допълнителна премия директно я давам на "Банков надзор". Да влязат в Булбанк и да разберат какво значи това: "При промяна на нормативната база и/или условията на финансовите пазари и/или възникване на други обективни обстоятелства,водещи до съществено повишаване разходите на Банката по привлечения ресурс и/или до допълнителни разходи по предоставените кредити". И още - сегашното е за до 2%. Ами утре ще им се видят малко тия 2% и не виждам какво ще ги спре да гласуват нова промяна до 20%. Или до 200%... До колкото си искат... Мизерници! Завършени смешници!
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Стоян
Публикувано :
04 февруари 2009 г. 15:13:39(UTC)
Публикации: 18
Нещо не разбирам, при положение че в договора много ясно е казано как се формира БЛП (който за различните видове кредит се формира различно) например: БЛП=1м ЕУРИБОР или БЛП=3м ЕУРИБОР ако те си променят ЕУРИБОР-а съм съгласен но не съм съгласен че могат да добавят допълнителен коеф. без промяна на договора примерно: БЛП=1м ЕУРИБОР +1%
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Критикар
Публикувано :
04 февруари 2009 г. 15:24:10(UTC)
Формулата за БЛП е в общите условия. Те са ги сменили. Проблемите според мен са следните: 1. Съмнявам се, че решението им за промяна на общите условия изобщо е законно; 2. Изобщо не е обективизирана цитираната по-горе разпоредба за условията, при които може да се закача въпросната допълнителна премия - напр. какво значи "съществено повишаване на разходите на Банката"? Това могат да са дори годишните премии на мениджмънта и/или многообразие от нерегламентирани плащания; и 3. Въпросните нови общи условия на мен не са ми съобщени по никакъв начин вече повече от 3 месеца поне.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
(9)
11 Страници
<
1
2
3
4