• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Кой е най-добрият референтен лихвен процент?
Кой е най-добрият референтен лихвен процент?
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
Iliyana  
#1 Публикувано : 21 юли 2022 г. 12:59:49(UTC)
Iliyana

Ранк: Новак

Групи: Registered
Присъединен : 21.7.2022 г.(UTC)
Публикации: 1
Bulgaria

РЕКЛАМА
Здравейте, Инересувам се от ипотечен кредит с плаваща лихва. Виждам, че тя се образува от фиксирана стойност + РЛП (референтен лихвен процент). Различните банки в България, използват различни РЛП. В някои лихвеният процент е обвързан с EURIBOR, в други - например Пощенска банка, се ползва индекс ПРАЙМ на банката. Въпросът ми е кой е най-стабилният и обективен РЛП? Ако трябва предвид вашата експертиза да изберете ипотечен кредит, на кой РЛП бихте заложили? (Имайки предвид идентични условия по кредитите) Също в догора образец на Пощенска банка ми направи впечатление, че техният РЛП се преразглежда на 3 месеца, това значи ли , че на 3 месеца могат да ти променят лихвеният процент по договра, влизайки в сила от следващият месец респективно? Ако това е така, не са ли по-добри условия тези, които преразглеждат РЛП на 6 месеца, вместо на 3? Благодаря предварително.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
Николай Устамитев  
#2 Публикувано : 23 юли 2022 г. 10:58:40(UTC)
Николай Устамитев

Ранк: Advanced Member

Групи: Registered
Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 487
Мъж
Bulgaria
Място: Sofia

Благодарност: 35 пъти
Имаш 51 благодарности (сърца) за 41 публикация (и)
Привет, Илияна, Задали сте въпрос, който обикновено казваме - за един милион долара. И това защото никой не може да предположи със сигурност какво ще е бъдещето. Само предполагаме и правим своите допускания. И спрямо тези предвиждания следваме стратегия за постигане на най-добрия резултат. А най-добрият резултат понякога е различно понятие за всеки кредитополучател. Разбира се на теория всичко е по-лесно. И сега по-конкретно. Банките, които имат публикувани на техните уебстраници методиката за определяне на референтния си лифвен процент са: ОББ, ЦКБ, Уникледит Булбанк, Тексимбанк, ПИБ, ДСК, Райфайзен банк - KBC Bank, Алианцбанк и Пощенска банка. Обикновено във формулите фигурират обективни параметри - ОЛП, среден размер на депозитите в страната, -среднопретеглен лихвен процент по депозити на домакинства, съгласно обявената от БНБ лихвена статистика, стойност на Годишен лихвен процент по Срочни депозити, в левове, над 1 ден до 2 години на сектор Домакинства в банковата система в България. и т.н. С това искам да кажа, че банките взимат наистина различни параметри за определяне на плаващана част от лихвата по кредитите - РЛП, но тези параметри са обективни. Не зависят от банката, доколкото те са "изобретили" формулата си. Банката, която работи с 12 годишен EUROBOR е Инвестбанк, а тази, която работи с 6-месечен EUROBOR e Търговска банка Д. Банките - Общинска банка, БАКБ и Токуда банк пък работят с основния лихвен процент - ОЛП, който взимат за РЛП. Има банка, която има и допуск в промяната на РЛП. Т.е. ако той се промени фактически в рамките на +/- 0,3% нищо не се променя в лихвата. Това е банка ОББ. Притесненията Ви обаче, според моето виждане на човек, който е работил с много клиенти във финансовото планиране е резонно, но не трябва да се фиксирате върху него. Никоя банка няма да си позволи своеволието да вдига лихените си нива едностранно, просто защото работи в конкурентна среда и сега е лесно да рефинансираме от друга банка. Ще загуби клиенти и оттам доходи, ако го направи. Питате аз какво бих направил в този случай. Първо ще преценя дали искам този ипотечен кредит. С други думи каква е причината да го изтегля и какви проблеми ми решава. Дългосрочни. Ако отговорът е положителен и е приоритет, тогава ще се насоча към банката, която ми дава най-нисък лихвен процент като съотношение - надбавка+РЛП. Също ще избера банката, която ми дава най-дълъг срок на кредита. Това ще ми даде възможност за ниска месечна вноска и гъвкавост при бъдещи предсрочни погасявания. Вноската по кредита ми няма да бъде повече от 30% от доходите ми, за да намаля риска бъдещо покачване на лихвите по кредита да породи проблем, ако покачване на доходите ми не е със същия темп. И разбира се не бих предприел това, ако нямам осигурени няколко вноски напред в тъй наречения "Резервен фонд". Той ще ми даде хладнокръвие и разум при вземане на решения, спокойствие и сигурност в изборите, които ще правя. Успех в изборите.

Редактирано от потребител 11 август 2022 г. 11:57:09(UTC)  | Причина: правописна грешка

Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
thanks 2 Потребителя благодариха на Николай Устамитев за тази публикция.
Patron на 28.7.2022 г.(UTC), MoitePari.bg на 5.8.2022 г.(UTC)
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
MoitePari.bg  
#3 Публикувано : 11 август 2022 г. 10:19:25(UTC)
MoitePari.bg

Ранк: Администратор

Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia

Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
Здравейте, Ние от Моите Пари много добре разбираме проблемите с информацията при интерпретиране на референтните лихвени проценти на всяка банка. За да улесним максимално това начининание, вчера пуснахме на сайта справочна таблица на сайта MoitePari.bg, съдържаща методиката за определяне на лихвата на всяка една банка поотделно. В нея всеки ще има възможност свободно да се запознае с начинът на образуване на лихвата при жилищни кредити в лева – от какво зависи тя, от кои компоненти се определя, как се изменя, както и с актуалните стойности на отделните референтни лихвени проценти. Можете да се запознаете с нея тук: https://www.moitepari.bg/content.aspx?name=referentni-lihveni-procenti Също така Ви каним довечера да присъствате на живо във Фейсбук, където ще обсъдим теми, сързани с формиране на лихвите по кредити, как ще повлияе върху тях повишаването на основната лихва от страна на ЕЦБ и др. Заповядайте! https://www.facebook.com/events/796139598100259?ref=newsfeed
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Кой е най-добрият референтен лихвен процент?
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум