• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Предварително погасяване на кредит
Предварително погасяване на кредит
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
Kristiyan  
#1 Публикувано : 22 март 2019 г. 22:54:16(UTC)
Kristiyan

Ранк: Новак

Групи: Registered
Присъединен : 22.3.2019 г.(UTC)
Публикации: 3
Bulgaria
Място: Varna

Благодарност: 4 пъти
Здравейте, имам ипотечен кредит за сумата от 225000 при лихва 3.16% с анюитетни вноски. Бих искал да погася една част от кредита, но съм все още на 6-тия месец от кредита и имам 1% такса за погасяване. Сумата която мога да погася в момента е 22500 и да платя 1% от тази сума като такса. Ако изчакам до 12тия месец бих могъл да погася 45000 т.е двойно повече но без такса. Бих искал да попитам кой от двата варианта е по удачен? Според моите изчисления 1-вият е по изгоден, но не съм сигурен дали правя сметките правилно.

Редактирано от потребител 22 март 2019 г. 22:56:47(UTC)  | Причина: Не е посочена

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
Николай Устамитев  
#2 Публикувано : 24 март 2019 г. 19:00:37(UTC)
Николай Устамитев

Ранк: Advanced Member

Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 487
Мъж
Bulgaria
Място: Sofia

Благодарност: 35 пъти
Имаш 51 благодарности (сърца) за 41 публикация (и)
РЕКЛАМА
Въпрос на сметка. Изчислете ако погасите сега 22 500.00 лв предсрочно и платите таксата от 1%, с колко ще намалите вноската си и по-точно лихвата за оставащите 6 месеца. Т.е. общата лихва от евентуалната намалена вноска за следващите месеца. И ако ефектът (размерът) от намалямане на вноската и по-голям от таксата, го направете. Ако е обратното, не виждам смисъл. А след още 6 месеца ще направите така или иначе погасяване предсрочно отново. Понеже не сте написали срока на кредита, не мога да Ви направя изчислението, но принципът е този. Когато направите погасяване на кредита си предрочно, можете и да предоговорите и кредита си - да намалите срока или месечната си вноска или някаква комбинация от двете. Можете да намалите и лихвения процент, защото по това, което сте написали и поради нормата на спестяване, която демонстрирате, можете да свалите лихвения си процент още. Хубава вечер.
Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
thanks 1 потребител благодари на Николай Устамитев за тази публикция.
Kristiyan на 11.4.2019 г.(UTC)
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Kristiyan  
#3 Публикувано : 25 март 2019 г. 12:28:20(UTC)
Kristiyan

Bulgaria

Благодаря за бързият отговор. Срока е 25г, като вноската се пада по 1085лв на месец. Ако погася сега и намаля вноската, тя ще стане 975,66лв а според моите изчисления лихвата която ще спестя е около 540лв(след таксата която се пада 1% от 22500 т.е 225лв). Ако мога да попитам още нещо, според Вас кое решение би било по-добро - да намаля вноската или срока?
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#4 Публикувано : 25 март 2019 г. 14:49:47(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Привет Кристиян, Ами 315.00 лв са си 315 лв и може да се направи предсрочно погасяване на този кредит. По втория въпрос. Трудно е да се отговори на човек, когото не познавам. Нямам представа каква ценности изповядвате за да бъда категоричен. Затова, понеже познавам себе си и моето отношение към заобикалящия ме свят, бих отговорил така. Ако Аз съм на Вашето място, бих оставил същата вноска като размер, а ще намаля срока на изплащане, а оттам и цената на кредита. А цената ще е по-ниска, защото ще платя по-малко лихва на банката в абсолютни стойности. Това разбира се, ако имам и авариен фонд, който да е 4,5 пъти текущите ми разходи на месец. Това е моят отговор на въпроса. Хубав ден и успешна седмица.

Редактирано от потребител 25 март 2019 г. 16:25:52(UTC)  | Причина: правописна грешка

Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Метич  
#5 Публикувано : 29 март 2019 г. 9:22:22(UTC)
Метич

Присъединен : 29.3.2019 г.(UTC)
Публикации: 1
Bulgaria
Място: Burgas

Имаш 1 благодарности (сърца) за 1 публикация (и)
Здравейте Кристиян, Изминал съм го вашия път и с две ръце мога да кажа, че колкото по-рано се прави частичното погасяване, толкова по-добре (период от 6 месеца е разумен). Относно, това което да намалите - намалете вноската, не пипайте срока. Пример: погасявате 22500 - плащате 225 лв, за следващите 6 месеца от разликите (1085-975=110 лв/месец) ще имате натрупани 22500 (както пишете, че ще имате след 6 месеца) + 6х110=660 лв, т.е. ако направите това вие ще си покриете двете такси от по 225 и ще имате 210 лв допълнително, а ако задържите да направите цялото погасяване 45000 лв, ще платите пак 450 лв, но няма да имате тези 210 лв. Така след всяко периодично погасяване разликата от вноската я добавяйте към събраното и сумата за погасяване ще расте стъпаловидно, а вноската съответно ще намаля. По този начин ще погасите пак по-рано кредита, но ще си спестите от лихвите, за разлика от намаляне на периода и запазване на вноските. Надявам се да съм бил полезен! Хубав ден!
Върни се най-отгоре
thanks 1 потребител благодари на Метич за тази публикция.
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Николай Устамитев  
#6 Публикувано : 29 март 2019 г. 9:46:43(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Добра стратегия, Метич. Това означава, обаче, доста ангажименти по следене всеки месец и заделяне на "спестените" пари от намалената вноска, за да се погасява на всеки 6 месеца или както е решил клиента. Но пък ако не пречи, няма съмнение, че с предсрочни погасявания, кредитът ще се погаси по-рано и с по-ниска цена (лихва) по него.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Ива Ангелова  
#7 Публикувано : 02 април 2019 г. 20:10:58(UTC)
Ива Ангелова

Публикации: 106
Жена
Bulgaria
Място: Варна

Благодарност: 10 пъти
Имаш 32 благодарности (сърца) за 27 публикация (и)
Здравейте, В случай, че сте направили 6 месечни вноски, досега сте платили : Общо: 6*1 085 лв = 6 515 лв. от които : 3 535 лв лихви и и главница 2 980 лв . Ако продължавате да плащате без да направите предсрочно погасяване, то до края на 12-те месеца, бихте платили : Общо : 6*1 085 лв = 6 515 лв От които лихви : 3 488 лв. и главница 3 026 лв В случай, че направите предсрочно погасяване с 22 500 лв , то ще имате остатъчна главница в седмия месец : 199 520 лв = 225 000 лв – 2 980 лв погасени през първите 6 месеца – 22 500 лв предсрочно погасяване. Ако запазите срока ще имате още 294 месеца = 300 месеца – 6 месеца вече минали. В такъв случай вноската ви ще бъде 975.75 лв. За останалите 6 месеца до края на 12-месечния гратисен период ще платите : Общо : 5 854 лв От които : лихви 3 134 лв и главница 2 720 лв 3 488 лв - 3 134 лв лихви = 354 лв икономия заради предсрочното погасяване. 354 лв – 225 лв такса предсрочно погасяване = 129 лв обща икономия при запазване на срока. 2. Ако намалите срока и запазите вноската 1 085 лв. За целта : за вноска от 1 085 лв, при главница 199 520 лв , лихвен процент 3.16% , срокът трябва да е 252 месеца. За сравнение : ако запазите срока ще бъде 294 месеца. Тогава за оставащите 6 месеца от гратисния период ще платите: общо 6* 1 084.30 лв = : 6 506 лв от които лихви 3 130 лв и главница 3 376 лв. т.е – размерът на икономията от лихви е същият като при първи вариант , когато бихте оставили същия срок, но това е само в краткосрочен план. ( В дългосрочен план – краткият срок винаги води до икономия в лихвите, заради по-късия период на олихвяване. И с предсрочни погасявания може да се постигне същия ефект, стига да имате финансовата дисциплина да заделяте разликата и периодично да внасяте събраната сума.) За сравнение – главница 199 520 лв , при срок 294 месеца бихте платили общо лихви за целия период 87 350 лв За същата главница, при срок от 252 месеца – лихвите ще са 73 723 лв. Но както Ви е посъветвал колегата Николай Устамитев – тъй като изглежда че имате добър кредитен профил, бихте могли да искате намаляване на лихвения процент и да искате това да стане без да плащате такса предоговаряне на ценови условия, която обикновено е 1% от предоговорената сума. 2. Ако вече е минал и седмия месец то : Общо платена сума : 7 600 лв = 7*1 085 лв От които платени лихви 4 120 лв и главница 3 480 лв. За още 5 месеца бихте платили общо 5 428 лв: От които лихви 2 900 лв и главница 2 526 лв След предсрочно погасяване с 22 500 лв , ще имате остатъчна главница 199 020 лв. за срок от 293 месеца, с вноска 975.50 лв. За останалите 5 месеца бихте платили : Общо платена сума : 4 878 лв = 5* 975.50 лв От които платени лихви 2 608 лв и главница 2 270 лв. 2 900 лв – 2 608 лв = 292 лв 292 лв – 225 лв такса предср.погасяване = 67 лв икономия. Можете да проверите изчисленията с кредитен калкулатор , например : http://www.moitepari.bg/...ei7kinChIGD%40tGoA%3d%3d
Ива Ангелова Финансов и Кредитен консултант Моб.тел. : 087 957 9587 e: iva@creditland.bg http://www.creditland.bg/
Върни се най-отгоре
thanks 1 потребител благодари на Ива Ангелова за тази публикция.
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#8 Публикувано : 02 април 2019 г. 20:39:33(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Благодаря Ива, Както винаги акуратна в сметките.
Върни се най-отгоре
thanks 2 Потребителя благодариха на Николай Устамитев за тази публикция.
Ива Ангелова на 2.4.2019 г.(UTC), Kristiyan на 11.4.2019 г.(UTC)
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Kristiyan  
#9 Публикувано : 25 август 2019 г. 15:54:30(UTC)
Kristiyan

Bulgaria

Здравейте отново, малко продължение по темата. Успях да погася( преди около 5 месеца) предсрочно, което доведе до намаляне на вноската ми до 935лв и платих такса от 300лв за предсрочно погасяване. Процеса беше малко тегав, а по-точно първо вкарваш парите, после пускаш молба и чакаш. В моята банка молбата можело да бъде пусната само в клона, от който си изтеглил кредита(в моя случай Варна), а аз съм в София. С две думи взеха ми парите в софийския офис и ми казаха - "отидете във Варна да пуснете молбата". След разправии успях да пусна молбата от София. Преизчислиха ми го на следващата падежна дата. Т.е платих още една вноска със стара вноска и след това ми я преизчислиха. Та тъй като възнамерявам скоро пак да вкарам някаква сума и се чудя дали имам основания да искам и намаляване на лихвата. В момента лихвата ми е 3.16%, гледам че вече масово има лихви под 3%. Говорих с консултант от банката и ми казаха, че най-рано догодина може да се мисли за намаляване. Има банки, които предлагат 2.6% и се чудя дали не е добра идеята да помисля и за рефинансиране(част от банките поемат разходите по рефинансиране). Какъв съвет бихте ми дали по този въпрос и другия ми въпрос е като кредитни консултанти предлагате ли услуги за намирането на най-добър вариант за рефинансиране?
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#10 Публикувано : 25 август 2019 г. 17:38:22(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Привет Kristiyan, Мисля, че конкретни отговори може да се дадат при конкретни въпроси. Вярно, че форумът е за споделяне на опит и търсене на решение. Но първото нещо, което е добре да знае човекът, който се нагърбва с нелеката задача да съветва, е кой е клиентът и какво точно иска. Затова пак Ви съветвам. Обърнете се към кредитен посредник. Услугата е безплатна за Вас, а заедно ще намерите отговор на зададените въпроси. Ето и линк към един от кредитните посредници. Няма да крия, че ми е най-познат и най-много се доверявам: https://www.creditland.bg/konsultanti.php Мисля, че по този начин доста от въпросите ще намерят адекватен отговор. Успех!

Редактирано от потребител 29 януари 2020 г. 12:36:41(UTC)  | Причина: правописна грешка

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Martin Asenov  
#11 Публикувано : 29 януари 2020 г. 11:35:00(UTC)
Martin Asenov

Присъединен : 29.1.2020 г.(UTC)
Публикации: 1
Bulgaria

Здравейте, Доколкото разбрах има закон, според който ако лихвата не е фиксирана, не дължа такса за предварително частично погасяване на кредит. Казусът ми е следния: Имам добра оферта от Пощенска банка, но не намирам в общите им условия и тарифата конкретна и ясна информация дали се дължат такси при частично погасяване на ипотечен кредит. Откривам само: "Такса за предоговаряне условията по кредита (относно лихвен процент,валута,заместване/ встъпване в дълг, замяна/частично освобождаване на обезпечение, погасителен план) - платима при одобрение на исканото предоговаряне " https://www.postbank.bg/...33A42BC6FC611A5A08115067 https://www.postbank.bg/...dividuals_22_07_2014.pdf По логика след като погася частично, погасителния план ще се промени и могат да ми изискат тази такса. Според думите на консултантката от банката, с която говоря - няма такси след първата година, но аз не обичам да вярвам на думи, а не намирам нищо писмено. Моля за съвет.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Милена Александрова  
#12 Публикувано : 04 февруари 2020 г. 22:41:47(UTC)
Милена Александрова

Ранк: CMS_Users

Присъединен : 1.11.2016 г.(UTC)
Публикации: 14
Жена
Bulgaria
Място: Варна

Благодарност: 13 пъти
Имаш 3 благодарности (сърца) за 3 публикация (и)
Здравейте, тук се касае за две различни неща. Едното е предсрочно частично или цялостно погасяване на главницата по кредит, което по закон е без такси след първата година от изплащането на кредита и ако не е в период на фиксирана лихва. Второто е предоговаряне на кредитни условия за намаляване на лихвения процент, което е съпроводено с такса за предоговаряне, обикновено в размер до 1% от остатъчната сума по главницата. Тази такса също подлежи на договаряне, но размерът ѝ зависи от самата банка. Ако става въпрос за рефинансиране на задължението в друга банка, предлагаща по-добри условия, тогава казусът е съвсем друг и, естествено, се препоръчва консултация със специалист: https://www.creditland.bg/konsultanti.php
Милена Александрова финансов консултант 0885 356 818, aleksandrova_milena@mail.bg https://www.moitepari.bg/consult/
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest (2)
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Предварително погасяване на кредит
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум