Кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Бързи кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Картови продукти
Спестявания
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Застраховки
Калкулатори
Новини и съвети
Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля
Вход
или
Форум
Активни теми
Търси
Вход
Известие
Error
OK
РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg
»
ОБЩИ ТЕМИ
»
Юридически казуси
»
Дело срещу поръчител
3 Страници
<
1
2
3
>
Отиди на страница...
Дело срещу поръчител
Сподели
LinkBack Topic URL
Retweet тази тема
Сподели темата в Google+
Харесай тази тема
Share on Facebook
Digg this Topic
Reddit this Topic
Share on Tumblr
Опции
Следи тази тема
Принтирай тази тема
Изглед
» Всички отговори са отворени
Списък с всички отговори
Предишна тема
Следваща тема
Гришата
Публикувано :
21 май 2009 г. 19:47:00(UTC)
Ранк: CMS_Users
Присъединен : 29.8.2016 г.(UTC)
Публикации: 1
Място: България
РЕКЛАМА
Здравейте! Проблемът ми е подобен като на повечето който са писали тук, поръчител съм на мой приятел който 2г не си е внасял вноските,осъден съм за цялата сума която не е никак малка, от 17000лв с лихвите и със всички останали разходи вече е към 25000лв. Имам запор на заплатата,забрана за напускане на страната и всички останали наказания който биха могли да бъдат наложени от закона. Вече почти съм се примирил че ще трябва аз да погасявам задължението. Въпросът ми е, мога ли да започна да го съдя преди да съм го погасил или трябва първо да го погася и тогава и имате ли представа каква е успеваемостта на тези дела на поръчители срещу кредитополучатели? Благодаря предварително!!!
Профил на потребителя
Виж всички публикации на потребителя
Виж благодарностите
reni_ch
Публикувано :
16 юни 2009 г. 18:10:12(UTC)
Публикации: 4
Здравейте, моя случай е следния: "3. ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа;" поръчител съм с малко дете и ще ми удържат 1/3 от заплатата, питането ми от второ място/2-ри кредитоискател/, биха ли могли да ми запорират още някаква част от заплатата или нямат право .Предварително благодаря!
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
19 юни 2009 г. 13:25:38(UTC)
Ранк: Администратор
Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia
Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
Поредността на кредитоискателите е без значение за размера на удържаната сума.
Поредността има значение до толкова, до колкото се отнася до реда, в който банката би ви потърсила за погасяване на поръчителстваното задължение. Т. е. финансовата институция първо ще потърси поръчителя, подписал се като първи и ако той не е в състояние или откаже да плаща, следва поръчителя, който е под номер две и т.н. (в зависимост от броя на поръчителите).
Все пак това не е задължителен принцип и не следва да бъде спазван на всяка цена.
По отношение на основния въпрос, считаме, че не би трябвало да Ви се удържат суми, по-големи от предвидените в ГПК.
Както и Вие сте видели, при положение, че имате дете, което издържате, следва да Ви бъде удържана само 1/3 от месечното трудово възнаграждение. Като съгласно същия чл. 446 (2) (Нова, ДВ, бр. 50 от 2008 г.) Месечното трудово възнаграждение по ал. 1 се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски.
Ако имате нужда от по-задълбочен отоговор на въпросите, които Ви интересуват, Ви съветваме да се консултирате с юрист.
Надяваме се, че сме Ви били полезни.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Dessya
Публикувано :
29 юни 2009 г. 16:49:23(UTC)
Здравейте. Гарант съм на кредит, който длъжника не е плащал и е от няколко години в чужбина. Банката, от която е теглен кредита е обявила фалит и дълго време не бях получавала уведомителни писма, че кредита не е плащан. Миналата седмица отново получих писмо за внасяне на дължимата сума (която с лихвите е над 6 000 лв.) в едноседмичен срок (но от друга банка, която е поела пасивите и активите на фалиралата, до колкото разбрах)Въпросът ми е, мога ли чрез нотариално заверена декларация, да прехвърля правото или по-точно отговорността в случай на образуване на съдебно производство, дължимата сума да се търси от родителите на длъжника по кредита. Имам предвид в случай на съгласие от тяхна страна.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
29 юни 2009 г. 18:09:47(UTC)
След като сте се подписали на договора за кредит това означава, че сте приели всички произтичащи от това задължения. Няма начин как да прехвърлите Вашето задължение на трети лица. Съветваме Ви да погасите това Ваше задължение с цел избягване на влошаване на ситуацията. Съгласно ЗЗД кредитополучателят и поръчителите са солидарно отговорни за погасяване на задължението.
Тук може да получите информация относно процедурата при просрочие на даден кредит над 180 дни.
Надяваме се, че информацията Ви е полезна.
Поздрави!
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
RIB
Публикувано :
30 юли 2009 г. 13:27:43(UTC)
Здравейте, направих запор на мои длъжник да напуска страната.Той търгува с Гърция и често е там, след като сме в ЕС мисля, че това не е ефективно със забраната да напуска пределите на държавата. Кои и как ще го контролира
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
31 юли 2009 г. 12:06:52(UTC)
От запитванията, които сме получавали относно забраната за напускане на страната считаме, че това е ефективна мярка, която минимизира в някаква степен некоректния платец да се укрие и да остави неудовлетворени кредитори. Това е съпътстваща принудителна административна мярка, наложена от съда. Разбира се тя не може да предостави гаранция, че длъжникът няма да се укрие.
Законодателството на няколко страни-членки на ЕС предвижда, че съд може да наложи забрана за напускане на страната на длъжник, за да гарантира явяването му пред съда (например Естония, Дания, Финландия, Италия, Норвегия). Правните системи на повечето страни-членки предвиждат забрана за напускане на страната по отношение на обвиняеми в наказателни производства.
Фактът, че конкретно лице, желаещо да напусне пределите на страната има наложена забрана за напускане на страна се установява от органите на гранична полиция, които извършват справка по лични данни на напускащите страната. Наложената принудителна административна мярка – забрана за напускане на страната, следва да се отнася за всички страни – независимо дали са в ЕС или не.
Това означава, че при опит за напускане на страната, и отиването в страна от ЕС, при извършване на документна проверка от граничните служители, е твърде вероятно да бъде установено наложеното административно наказание. И с установяването й да бъде отказано напускане на страната.
Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
fantom
Публикувано :
15 март 2010 г. 0:37:00(UTC)
Здравейте искам да задам следният въпрос,майка ми с още 2 лица е станала поръчител.Кредитополучателя не си е внасял сумите по кредите и дойде ЧСИ с документи с които показва,че майка ми е осъдена да плати останала сума по кредита,който с лихви и всичко е 7000лв и ще има запор на заплата след 2 седмичен срок. Кредитополучателят е в Гърция и няма да си идва,т.е. майка ми ще плаща.Майка ми е на държавна работа,другият поръчител също,но третия е извън БГ.Искам да знам майка ми след този 2 седмичен срок,ще получи 1/3 дял от кредита да плати?И запора върху заплатата е да не взима никаква заплата или да плаща вноската по кредита която е определена за този кредит.?Може ли майка ми да съди родителите му да изплатят те кредита,като се има в предвид, че лицето което си невнася сумите е пълнолетен.?И като майка ми го осъди и той няма нищо на негово име и няма да си идва в БГ,какво ще му вземем-нищо нали?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
15 март 2010 г. 14:49:35(UTC)
Това, което е получила майка Ви е покана за доброволно изплащане на задължението, по което е предоставила поръчителството си. Съгласно Чл. 428. от ГПК (1) Съдебният изпълнител е длъжен да покани длъжника да изпълни доброволно задължението си в двуседмичен срок. Когато пристъпва към изпълнение въз основа на заповед за изпълнение, съдебният изпълнител кани длъжника с връчването й, а когато заповедта е била връчена на длъжника, нов срок за доброволното й изпълнение не се дава. Ако сумата не бъде издължена в този срок се пристъпва към принудително изпълнение, като в нея се съобщават наложените запори и възбрани. Принудително изпълнение означава, че ще бъде описано или запорирано имуществото на майка Ви. Най-често срещаната мярка за принудително изпълнение е запор върху трудово възнаграждение. Запор означава, че от получаваната заплата по сметка всеки месец ще се отнема определена максимална сума (до границите на чл.446 ал. 1 от ГПК), която ще се отнася по сметка на ЧСИ за погасяване на кредита. Това, което може да стори майка Ви в случая е да погасява задълженията си по кредита и след изплащане на цялото задължение да поиска чрез съда изпълнение на изплатените от нея суми от главния длъжник. Родителите на длъжника биха могли да имат пряко отношение към кредита на сина им единствено ако той почине и те наследят негово имущество.
За повече информация Ви съветваме да се обърнете към услугите на адвокат.
Надяваме се, че информацията ще Ви бъде от полза.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
milena
Публикувано :
14 април 2010 г. 17:01:27(UTC)
Публикации: 2
Здравейте,през 2007г станах поръчител на моя приятелка.Заемът не бил за нея а за колежка на баща и,която фактически е трябвало да го погасява,но уви.направиха запор на заплатите на моята приятелка,на първия поръчител и на мен.бащата на кредитоискателя многократно обещава че ще ми възстанови одържаните пари от заплатата но и многократно вече ме лъже с претекст че колежката му за която са били парите от кредита не му превеждала никакви пари.не съм сигурна дали наистина съществува такава жена,не съм я виждала никога.мога ли да ги осъдя за измама или нещо друго да направя за да си върна парите и да се махне запора от заплатата ми.благодаря предварително
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
MoitePari.bg
Публикувано :
16 април 2010 г. 14:28:54(UTC)
За много физически лица, дали съгласието си да станат поръчители по даден заем не е ясно какви са последствията от това, а също и законовите разпоредби. Поради фактът, че Вие се явявате поръчител по отпуснатият заем, в случай, че главния длъжник престане да погасява задължението банката е в пълното си право да се обърне към поръчителите за по-нататъшното изплащане на кредита. Също така бихме желали да уточним, че главния длъжник е отговорното лице (в правен аспект), към което може поръчителите да се обърнат, след като изплатят задължението. Това е така, независимо че лицето, което е усвоило сумите е различно от главния длъжник. Именно той е отговорен както към банката, отпуснала кредита, така и към поръчителите изпълнили задължението.
Като цяло нормативната уредба за задълженията, отговорностите и последствията за поръчителите се съдържа в Закон за задълженията и договорите. В случая има такова съглашение, при което задължението се разделя поравно между лицата, които са поръчителствали. Според ЗЗД, ако поръчителите по дадено задължение са няколко всеки от тях отговаря за цялото задължение, освен, ако има съглашение за разделянето му. Ако има такова съглашение, задължението се разделя по равно между лицата, които са поръчителствали. Повече информация за това може да намерите като отворите този линк. Също така отново според закона, ако даден поръчител е изпълнил част или цялото задължение на главния длъжник след това той има правото да заведе иск срещу длъжника до размера на изплатените от него суми.
Вие може да упражните правото си по съдебен път, да търсите възстановяване на сумата от длъжника. Съветваме Ви да се обърнете към адвокат, който да Ви окаже съдействие, тъй като казусът Ви е правен и извън нашите компетенции.
Въпреки, че законът е предоставил известна защита на поръчителите, като например това, че той не може да бъде отговорен се оказва, че носи повече рискове, отколкото ползи.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
благоев
Публикувано :
28 април 2010 г. 14:06:20(UTC)
Здравейте, Имам един въпрос - след като съм поръчител на кредит, по който вноските не се изплащат от няколко месеца, сега договора за кредит се преподписва и се удължава - кредитоискателят се задължава в срок от няколко месеца да плаща само лихвата по кредита, а след това да започне да изплаща отново вноските. Мога ли аз по някакъв начин да се откажа от това да бъда поръчител ? Има ли такива варианти въобще ? Благодаря ви!
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
29 април 2010 г. 14:19:45(UTC)
Поръчителството не е само подпис. Договорът за поръчителство задължително е в писмена форма и често той е инкорпориран в един и същ документ с договора за кредит. По този начин поръчителят се информира за клаузите му и декларира, че ще отговаря при предвидените условия. По своята същност обаче договорът за поръчителство е самостоятелен договор между поръчителя и банката. При подписването му поръчителят трябва да знае, че е солидарно отговорен с кредитополучателя за цялата сума на кредита и за всички разноски по него и че ако длъжникът не плати, банката може да поиска цялата сума от поръчителя и да го съди. Поради тези обстоятелства считаме, че отказ от поръчителство при вече усвоен кредит, е невъзможен. Договорът за поръчителство не е договор между длъжника и поръчителя, понеже тези две лица не са страни по него. Договорът е с банката, а не между длъжника и поръчителя. Кредитът е отпуснат на основание поръчителство и обратно – поръчителството е било предпоставка за отпускането на кредита. Освен това, ако поръчителят реши да се откаже да отговорността за кредита, то той вероятно ще бъде обявен за предсрочно изискуем и в определен срок ще трябва да се погаси изцяло. Правната уредба на поръчителството бихте могли да намерите в Закона за задълженията и договорите (чл. 138 – чл. 148 от ЗЗД).
Накратко, за да бъде отпуснат кредит при определени условия се изисква поръчителство, което на практика представлява съставна част от условията по този кредит, което ни навежда на мисълта, че от гледна точка на обезпечеността на този заем финансиращата институция не би се съгласила на един такъв отказ от първоначалните условия. Това важи с особена сила, когато същестуват известни проблеми в обслужването на този кредит.
Все пак съветваме Ви да се обърнете към банката – кредитор за повече информация по темата. Запитване с подобен характер може да намерите тук.
Надяваме се, че информацията ще Ви бъде от полза.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
M.Varna
Публикувано :
15 юни 2010 г. 22:52:46(UTC)
Здравейте искам да попитам един въпрос:поръчител съм по един кредит (двама поръчители сме). Ако се стигне до там, че кредитополучателя спре да изплаща заема и се стигне до съдия-изпълнител,а аз нямам нищо на мое име какво следва ? Благодаря
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
16 юни 2010 г. 14:44:31(UTC)
Според Закон за задълженията и договорите чл.141 „Ако неколцина са поръчителствали за един и същи длъжник, за едно и също задължение, всеки от тях отговаря за цялото задължение, освен ако има съглашение за разделянето му.”
Поръчителството се простира върху всички последици от неизпълнението на главното задължение – кредита. Кредитополучателят и поръчителят/поръчителите отговарят за цялото задължение, те са солидарни длъжници по кредита и всеки отговаря за цялото задължение. Законът за задълженията и договорите дава право на кредиторът, банката, да иска изпълнението на цялото задължение, от когото и да е от длъжниците (чл.122 от Закона за задълженията и договорите). Право на банката е ако реши да образува изпълнително дело срещу някой от поръчителите, а не срещу самият кредитополучател. Поръчителят има възможност или да намери кредитополучателя и да го накара да плаща вноските по кредита си или да изплати на банката кредита, като след това поръчителят встъпва в право на кредитора (банката) и може да води дело срещу кредитополучателя.
Важно e какъв договор за поръчителство сте подписали. Какви са според общите условия на банката и конкретният договор за кредит и договора за поръчителство начините за уведомяване на страните, какви са сроковете в тази ситуация. Важно е кога е издаден изпълнителният лист, също връчена ли ви е призовка за доброволно изпълнение и кога, ако не на вас, то кой я е приел вместо вас и т.н.
Надяваме се, че бяхме полезни.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
MoitePari.bg
Публикувано :
22 юни 2010 г. 6:39:47(UTC)
Всъщност банката може да насочи принудителното изпълнение и върху другите длъжници по заема, но в този случай тя предпочита да се обърне към Вас, тъй като тя е в правото си да стори това. Съгласно ЗЗД и в частност Чл. 143. „ Поръчителят, който е изпълнил задължението, може да иска от длъжника главницата, лихвите и разноските, които е направил, след като го е уведомил за предявения срещу него иск. Той има право и на законни лихви върху заплатените суми от деня на плащането.”. Това означава, че длъжника трябва да бъде уведомен за обстоятелството, че изпълнението е насочено срещу Вас. Характерът на уведомлението е неформално, като ако не бъде изпълнено условието за уведомяване съответно се прилага чл.143 от ЗЗД – „Длъжникът не отговаря към поръчителя, ако е изпълнил задължението, преди да е бил уведомен за направеното от поръчителя плащане. Ако поръчителят е изпълнил задължението, без да уведоми за това длъжника, последният може да му противопостави възраженията, които е могъл да направи на кредитора при изпълнението.”. Длъжникът не отговаря към поръчителя, ако е изпълнил задължението, преди да е бил уведомен за направеното от поръчителя плащане. Ако поръчителят е изпълнил задължението, без да уведоми за това длъжника, последният може да му противопостави възраженията, които е могъл да направи на кредитора при изпълнението. И в двата случая поръчителят може да иска връщането на онова, което кредиторът недължимо е получил.
Едва след заплащане на всички дължими суми имате право да заведете иск срещу главния длъжник и евентуално с пристъпването на принудителни мерки срещу него да бъде наложена и забрана за напускане на страната.
Надяваме се,ч е сме отговорили на въпросите Ви.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
tedi
Публикувано :
22 юни 2010 г. 8:56:00(UTC)
Здравейте,имам следните въпроси и ще съм много благодарна на отговор от ваша страна.Поръчител съм по вече изискуем заем.Имах писмо за запор на старата си работата,след като започнах нова дойде и там.Главния длъжник и другия поръчител работят без трудови договори и ми е ясно че банката има право да търси само мен.Въпросите ми са : 1.Трябва ли писмено да уведомя длъжника и поръчителя че ще изплащам заема чрез този запор и след това по съдебен ред ще си търся парите от тях,заедно с всички лихви и пропуснати ползи.И има ли някакви задължителни реквизити за това писмо. 2.Мога ли по някакъв начин да наложа забрана за напускане на страната на другите двама души,защото за единия знам че мисли да напусне страната.Знам че има образувано дело и на база него ЧСИ ми е направил запор но не знам дали имаме забрана за напускане и искам да се презастраховам.Ако има такава възможност към коя инстанция трябва да се обърна някой ми каза чрез икономическа полиция. Благодаря Ви предварително знам че ще ми помогнете.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
milena
Публикувано :
11 юли 2010 г. 13:32:00(UTC)
Публикации: 2
Здравейте,преди време станах поръчител на една приятелка в следствие на което в момента съм със запор на заплатата.от 6 месеца ми обещават да ми връщат парите които ми се отдържат от заплатата,но до сега не съм получила нито лев.мога ли да изпратя нотариална покана на "моята приятелка" и и къде мога да намеря образец на такава нотариална покана.Благодаря предварително
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
12 юли 2010 г. 12:00:26(UTC)
За много от физическите лица, дали съгласието си да стана поръчители по даден заем не е ясно какви са последствията от това, а също и законовите разпоредби. Като цяло нормативната уредба за задълженията, отговорностите и последствията за поръчителите се съдържа в Закон за задълженията и договорите.
На първо място според чл.141 поръчителят е задължен солидарно с главния длъжник.
Поръчителят има възможност или да намери кредитополучателя и да го накара да плаща вноските по кредита си или да изплати на банката кредита, като след това поръчителят встъпва в право на кредитора (банката) и може да води дело срещу кредитополучателя.
Законът предоставя възможност на поръчителите, изпълнили задължението определена защита. Според чл.146 от ЗЗД в случай, че поръчителя е изпълнил задължението, встъпва е правата на кредиторът (банката) срещу длъжника. Реална това означава, че поръчителя ще има възможност чрез съда да приложи същите тези мерки на принудително изпълнение, които са били насочени срещу него, само че този път те ще бъдат срещу главния длъжник по заема.
Важна особеност обаче се явява, че Вие като поръчител трябва да изплатите цялото задължение, за което отговаряте, за да предприемете мерки срещу главния длъжник по кредита. Чл. 143 от ЗЗД гласи следното „Поръчителят, който е изпълнил задължението, може да иска от длъжника главницата, лихвите и разноските, които е направил, след като е уведомил за предявявения срещу него иск. Той има право и на законни лихви върху заплатените суми от деня на плащането.”. Този текст е достатъчно показателен, че задължението трябва да се заплати от поръчителя и едва след това той може да иска от длъжника връщане на заплатените от него суми.
Относно нотариалната покана трябва да се обърнете към нотариус и да бъде заверена от него.
Производството по връчване на нотариална покана се осъществява, когато едно лице желае де отправи до друго лице покана или уведомление чрез нотариус, с цел да се потвърди по официален начин фактът на връчване на поканата или уведомлението и този факт да може да се докаже пред съда при евентуален спор.
Надяваме се, че информацията Ви е била полезна.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
crasha
Публикувано :
24 август 2010 г. 14:11:25(UTC)
Здравейте, Искам да попитам ако имам вече запор на върху заплатата ми от трудов договор може ли да бъде наложен друг запор и при какви обстоятелства? Или след като се изплати първият запор тогава може да се наложи още един? Благодаря Ви за отделеното време.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
3 Страници
<
1
2
3
>
Отиди на страница...