• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Надвнасяме на суми по вноски на ипотека
Надвнасяме на суми по вноски на ипотека
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
Крум  
#1 Публикувано : 07 септември 2018 г. 12:37:01(UTC)
Крум

Ранк: Новак

Групи: Registered
Присъединен : 7.9.2018 г.(UTC)
Публикации: 8
Място: none

РЕКЛАМА
Здравейте, какво се случва ако надвнеса повече пари, отколкото ми е вноската по ипотеката? Горницата(надвнесената сума) от главницата ли се приспада, от лихвата или от бъдещите вноски(които са сбор от главница и лихва)?

Ако надвнасям пари и не подам молба за преразглеждане(преструктуриране) на кредита, институцията ще ми намали ли автоматично периода или размера на вноските?

Има ли финансово изгоден период по време(25 -год) на ипотеката, когато е финансово смислено да се надвнесат средства? Например, в края на периода, когато лихвата в анюитетните вноски е по малка? Или няма значение, тъй като надвенесената сума, така или иначе, се приспада от главницата?

Как да разбера, че надвнесената от мен сума е достатъчно значима, за да ми се намали периодът с някоя друга година(например)? За да знам дали е оправдано да плащам такса за преразглеждане.

Предварително благодаря!

Редактирано от потребител 07 септември 2018 г. 12:50:20(UTC)  | Причина: Не е посочена

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
Николай Устамитев  
#2 Публикувано : 08 септември 2018 г. 14:31:52(UTC)
Николай Устамитев

Ранк: Advanced Member

Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 487
Мъж
Bulgaria
Място: Sofia

Благодарност: 35 пъти
Имаш 51 благодарности (сърца) за 41 публикация (и)
Привет Крум,

На мен не ми стана много ясно от това което сте написали. Ще отговоря каквото съм разбрал като информация. Като внасяте в банковата Ви сметка повече от вноската НИЩО не се случва относно Вашия кредит, главницата и лихвата. При всички кредитополучатели това се случва, когато се превежда заплатата в сметката, от която се обслужва кредита. Сумата в сметката може да набъбва, но на определената дата банката ще изтегли с директен дебит толкова, колкото е упоменато в Договора за кредит и последващите анекси, ако има такива. Вие може да имате в тази сметка и 20 000.00 лв и повече. Без Ваша молба няма как банката да предприеме нещо различно от това, с което сте се споразумели. Трябва да подадете молба за предоговаряне на договора и тогава вече нещата ще се променят.
Може би имате нещо друго под "Надвнесени" пари. Аз така го разбрах.
Колкото до въпросът, дали е е смислено да се направи предоговаряне и кога, отговорът ми е - винаги когато имате възможност да не платите някакво количество лихва, е смислено. Лихвата са парите, които сте изкарали с труд и вместо да ги превърнете в потребление, т.е. да ги похарчите за себе си или хората, които обичате, ги предавате на банката-кредитодател. Как Ви се струва? Дали е добре това?
Хубав ден!
Николай Устамитев
ДФК® (Дипл. финансов консултант®)
088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com
http://creditland.bg
http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Ива Ангелова  
#3 Публикувано : 08 септември 2018 г. 15:07:30(UTC)
Ива Ангелова

Публикации: 106
Жена
Bulgaria
Място: Варна

Благодарност: 10 пъти
Имаш 32 благодарности (сърца) за 27 публикация (и)
Оригинално публикувано от: Крум Отиди до цитираната публикация
Здравейте, какво се случва ако надвнеса повече пари, отколкото ми е вноската по ипотеката?Ако надвнасям пари и не подам молба за преразглеждане(преструктуриране) на кредита, институцията ще ми намали ли автоматично периода или размера на вноските?

Предсрочно погасяване се прави с изрично писмено нареждане към банката, че искате средства от сметката ви в определен размер да погасят главница по конкретен ваш кредит.

Горницата(надвнесената сума) от главницата ли се приспада, от лихвата или от бъдещите вноски(които са сбор от главница и лихва)?

Ако искате да внесете по- голяма сума от установената месечна вноска по погасителен план, то посочвате писмено каква размер да е и тази сума намалява главницата.

Не дължите лихви върху предсрочно погасен кредит.

Може да дължите такси ако :
1. Ако е ипотечен и правите погасяване през първите 12 месеца, най-вероятно ще дължите такса 1% върху предсрочно погасената сума.

2. Ако е се погасява предсрочно потребителски кредит в период на фиксиран лихвен процент, възможно е също да имате такса предсрочно погасяване.

Това се вижда от условията по договора, който сте сключили.

След като главницата е намаляла , банката ви дава три опции :

1. Кредитът да остане със същия срок и да намалите месечната си вноска.

2. Да оставите същия размер на месечната вноска, но да съкратите срока на кредита.

3. Да промените и вноската и срока на кредита.

Някои банки третират промяната на срока при предсрочно погасяване като предоговаряне, други – не. Съответно при първите ще дължите такса предоговаряне по тяхната действаща тарифа, а в при вторите – няма да дължите нищо.

Има ли финансово изгоден период по време(25 -год) на ипотеката, когато е финансово смислено да се надвнесат средства? Например, в края на периода, когато лихвата в анюитетните вноски е по малка? Или няма значение, тъй като надвенесената сума, така или иначе, се приспада от главницата?

По-изгодно е в началото на период да се прави предсрочно погасяване, за да се намали олихвяемата сума. В края на периода по-голяма част от месечната вноска е главница и по-малка – лихва. Колкото по в началото на периода се прави предсрочно погасяване, толково по-голям е финансовия ефект.

Как да разбера, че надвнесената от мен сума е достатъчно значима, за да ми се намали периодът с някоя друга година(например)? За да знам дали е оправдано да плащам такса за преразглеждане.

Въпрос на сметки. Трябва да се работи с конкретни цифри- остатъчен размер на кредита, остатъчен срок по договор, настояща месечна вноска. И още : с каква сума ще намалее главницата, как ще си промените параметрите- срок и месечна вноска, каква ще е икономията от лихви.
Обърнете се към кредитен консултант, за да ви направи тези изчисления. Също е много вероятно по вашия договор да не се дължи такса предоговаряне при съкращаване на срока. В този случай – няма притеснение дали е икономията от лихви ще покрие таксата предоговаряне.
Кредитният консултант може да прецени и дали новият погасителен план, който са ви изготвили от банката след предсрочното погасяване е съобразен правилно с новите ви параметри.

Ива Ангелова
Финансов и Кредитен консултант
Моб.тел. : 087 957 9587
e: iva@creditland.bg
http://www.creditland.bg/
Върни се най-отгоре
thanks 1 потребител благодари на Ива Ангелова за тази публикция.
Десислава Николова на 10.9.2018 г.(UTC)
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#4 Публикувано : 09 септември 2018 г. 13:18:27(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Благодаря Ива Ангелова. Страхотен отговор. Нямам какво да добавя освен - респект.
Николай Устамитев
Върни се най-отгоре
thanks 1 потребител благодари на Николай Устамитев за тази публикция.
Ива Ангелова на 9.9.2018 г.(UTC)
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Крум  
#5 Публикувано : 10 септември 2018 г. 8:10:43(UTC)
Крум

Здравейте, много благодаря за отговорите. Имам само един допълнителен въпрос:
Ако периодично(веднъж или няколко пъти годишно) внасям(надвнасям) по-голяма сума от установената ми месечна вноска и банката има политика да третират промяната на срока при предсрочно погасяване като предоговаряне, за което да се дължи такса...Това означава ли, че всеки път като вкарам повече пари от вноската ще ме таксуват? Това при условие, че като надвнеса не избирам нито да се намали периода, нито вноската, тъй като сумата която е надвнесена не е кой знае колко значима(например 100-200-300 лв над размера на установената ми вноска). А ако внесената сума е по голяма и е равна на на годишния размер на вноските и не си избера изрично намаляване на вноска или период, банката ще го приложи ли автоматично, за което да ме таксува?(питам защото е възможна хипотеза, при която да желая две последователни години да направя "по-значими" надвнасяния, но искам да платя само една такса за преразглеждане-след второто внасяне)

Поздрави!

Оригинално публикувано от: Ива Ангелова Отиди до цитираната публикация

След като главницата е намаляла , банката ви дава три опции :

1. Кредитът да остане със същия срок и да намалите месечната си вноска.

2. Да оставите същия размер на месечната вноска, но да съкратите срока на кредита.

3. Да промените и вноската и срока на кредита.

Някои банки третират промяната на срока при предсрочно погасяване като предоговаряне, други – не. Съответно при първите ще дължите такса предоговаряне по тяхната действаща тарифа, а в при вторите – няма да дължите нищо.

Редактирано от потребител 10 септември 2018 г. 8:13:11(UTC)  | Причина: Не е посочена

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Ива Ангелова  
#6 Публикувано : 10 септември 2018 г. 13:58:50(UTC)
Ива Ангелова

Публикации: 106
Жена
Bulgaria
Място: Варна

Благодарност: 10 пъти
Имаш 32 благодарности (сърца) за 27 публикация (и)
Ако периодично(веднъж или няколко пъти годишно) внасям(надвнасям) по-голяма сума от установената ми месечна вноска и банката има политика да третират промяната на срока при предсрочно погасяване като предоговаряне, за което да се дължи такса...Това означава ли, че всеки път като вкарам повече пари от вноската ще ме таксуват? Това при условие, че като надвнеса не избирам нито да се намали периода, нито вноската, тъй като сумата която е надвнесена не е кой знае колко значима(например 100-200-300 лв над размера на установената ми вноска).

Няма как да направите погасяване по главницата и да не промените или срока или вноската.

Обикновено промяната на размера на вноската, след предсрочно погасена част от главницата не се счита за предоговаряне и няма такса.

В редки случаи и не при всички банки - промяната на срока по договора ( свързана с предсрочно погасяване и не само ) се счита за предоговаряне и се дължи такса по действащата тарифа на банката.

Т. е - ако искате да нямата такса - първо проверете в банката си как ще третират промяната на срока при предсрочно погасяване. Възможно е да имате такса и тогава ще изберете да оставите същия срок, но да намалите вноската ( което е безтаксово).
Възможно е да не ви таксуват дори и при промяна на срока.

Но не е много добре да правите малки надвнасяния над месечната вноска.
По-добре е да събирате тези суми и да ги внасяте веднъж или два пъти годишно тъй като всеки път когато надвнасяте ще трябва писмено да уведомявате банката, че правите частично предсрочно погасяване с определен размер сума и да ви изготвят нов погасителен план.

А ако внесената сума е по голяма и е равна на на годишния размер на вноските и не си избера изрично намаляване на вноска или период, банката ще го приложи ли автоматично, за което да ме таксува?(питам защото е възможна хипотеза, при която да желая две последователни години да направя "по-значими" надвнасяния, но искам да платя само една такса за преразглеждане-след второто внасяне)

Когато правите предсрочно погасяване и намалявате главницата, банката ще ви попита и вие имате право да посочите кое променяте - вноската, срока или и двете.
Когато ви изпратят новия погасителен план , ще разберете дали правилно са съобразили искането ви.

Най-конкретен отговор на въпросите си ще получите от кредитен специалист от банката, с която имате договор за кредит. Тъй като не знаем за коя банка става въпрос и какво пише в договора ви.

Ива Ангелова
Финансов и Кредитен консултант
Моб.тел. : 087 957 9587
e: iva@creditland.bg
http://www.creditland.bg/
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Крум  
#7 Публикувано : 10 септември 2018 г. 14:40:48(UTC)
Крум

Освен да ви благодаря...бяхте изчерпателни и вече ми стана ясно. Поздрави!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Крум  
#8 Публикувано : 11 септември 2018 г. 16:14:43(UTC)
Крум

Наистина последно питане :)

Забелязвам че, структурата на погасителните вноски по различните(от различни банки) жилищни кредити е различна.
Иначе казано...вноската си е анюитетна, вземаш кредит, който ще ти се равнява на 500 лв/месец за 30 год(например).

При Банка 1 вноската е разбита на 200 лв главница+300 лв лихва, като с времето делът на главницата като част от цялата вноска се увеличава за сметка на дела на лихвата.

При Банка 2 вноската е разбита на 250 лв главница+250 лв лихва, като с времето делът на главницата като част от цялата вноска се увеличава за сметка на дела на лихвата.

Т.е , ако си при Банка 1 и си плащаш вноските в продължение на една година, главницата ще ти се намали с грубо 2400 лв, а ако си при Банка 2 и си плащаш вноските в продължение на една година, главницата ще ти се намали с грубо 3000 лв.
От тук следва че, при Банка 1 една година от общия срок на кредита ти се равнява на 2400 лв главница(в първите години от погасителния план), а при Банка 2 една година от общия срок на кредита ти се равнява на 3000 лв главница(в първите години от погасителния план).

От горното, следва ли, че ако си при Банка 1 и надвнесеш 20 000 лв(например) в началото на периода, ще можеш да си намалиш общия срок на кредита с грубо 7 години? А ако си при Банка 2 и надвнесеш 20 000 лв(например) в началото на периода, ще можеш да си намалиш общия срок на кредита с грубо 6 години?

Такава ли е логиката? Или банките си го смятат по техни модели?

Ако гореизложеното е вярно:
Получава се, че ако си при Банка 1 е относително по-изгодно да надвнасяш в началото(защото намаляваш повече периода), ако си при Банка 2 е относително по-изгодно да си плащаш чинно вноските.

Предварително благодаря!

Редактирано от потребител 11 септември 2018 г. 16:27:01(UTC)  | Причина: Не е посочена

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Крум  
#9 Публикувано : 17 септември 2018 г. 9:16:57(UTC)
Крум

Прочетох някоя от другите теми във форума и мисля, че е такъв принципът, както съм го описал.
Ако за 1 година по погасителния план, главницата от вноските се равнява на 2000 лв(например) и надвнесеш 2000 лв, то би следвало периодът(ако желаеш да си намалиш периода, при запазване на размера на вноската) да се намали с 1 година.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Росен Митев  
#10 Публикувано : 19 септември 2018 г. 22:16:02(UTC)
Росен Митев

Присъединен : 19.9.2018 г.(UTC)
Публикации: 1

Здравейте, Ива Ангелова наистина доста изчерпателно ви обясни какви са вариантите. Във връзка с последното ви питане най-вероятно става за въпрос за анюитетна вноска по главницата и за равни вноски по главницата. Обикновено банките не предлагат като плащане по кредита вноските да са равни, защото според мен нямат интерес! При анюитетната вноска плащате повече лихва за определения период, отколкото ако вноските ви са равни по главницата. Иначе ако правите предсрочно погасяване по главницата по кредита според мен си преценете коя от трите опции, които ви посочи Ива Ангелова да изберете. Оптималния вариянт според възможностите е по-голяма главница, по-кратък срок на кредита и съответно по-ниска лихва.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Николай Устамитев  
#11 Публикувано : 05 октомври 2018 г. 15:45:30(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Правилно сте забелязали. За банките е по-доходоносно вноските да са анюитетни. Т.е. вероятността да предлагат този вариант нараства в противовес на Рати-вноските.
Николай Устамитев
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Masterrr  
#12 Публикувано : 17 ноември 2018 г. 14:03:48(UTC)
Masterrr

Ранк: CMS_Users

Присъединен : 17.11.2018 г.(UTC)
Публикации: 12
Bulgaria

ThumpUp
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Надвнасяме на суми по вноски на ипотека
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум