• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  ДЕПОЗИТИ, ИНВЕСТИЦИИ И БАНКОВИ СМЕТКИ  »  Срочни депозити  »  Да купуваме ли долари?
Да купуваме ли долари?
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
goblenka  
#1 Публикувано : 08 юни 2018 г. 17:01:18(UTC)
goblenka

Ранк: Advanced Member

Групи: Registered, CMS_Users
Присъединен : 16.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 280
Място: България

Благодарност: 3 пъти
Имаш 24 благодарности (сърца) за 20 публикация (и)
Отворих си инвестиционна доларова сметка, която не се пипа 3 години. Банката прави инвестициите по свое осмотрение. Всеки месец я допълвам. Прави ми впечатление, че доларът поскъпва. Дали това е трайна тенденция? Мога ли да я обърна в левова? Ще бъде ли грешка?

Редактирано от модератор 15 юни 2018 г. 15:45:57(UTC)  | Причина: обособяване на отделна тема

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
Десислава Николова  
#2 Публикувано : 15 юни 2018 г. 15:39:40(UTC)
Десислава Николова

Ранк: Администратор

Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 22.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 52

Благодарност: 32 пъти
Имаш 11 благодарности (сърца) за 9 публикация (и)
РЕКЛАМА
Здравей goblenka, Относно курса на щатския долар вече 3 или 4 банки повиших лихвите си по доларови депозити за последните два месеца. Мисля, че това е знак (поне в краткосрочен план), че курса на тази валута ще се задържи стабилен, дори очакванията на анализаторите са, че ще нараства, спрямо курса на останалите валути. Прекалено много фактори оказват влияние, за да се предвиди какво ще бъде поведението на щатския долар. Един от тях с немалко значение е търсенето на тази валута. Колкото повече хора закупуват долари, толкова по-стабилна ще е тя и съответно нейният курс ще се повишава. Все пак, ако трябва да обобщя като цяло повечето прогнози са оптимистично настроени. Все пак всеки трябва да има едно на ум и да знае, че инвестирайки в дадена валута (различна от евро) е изложен на валутен риск, който може да доведе до загуба. Мнението ми не бива да бъде считано като препоръка за вземане на инвестиционно решение. Мисля, че темата е много интересна. Поздрави,
Десислава Николова Финансов анализатор Е. desislava@moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#3 Публикувано : 17 юни 2018 г. 9:23:13(UTC)
Николай Устамитев

Групи: Registered
Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 487
Мъж
Bulgaria
Място: Sofia

Благодарност: 35 пъти
Имаш 51 благодарности (сърца) за 41 публикация (и)
Не мога да не се сдържа и да не взема отношение по този въпрос. Става въпрост все пак за инвестиционно намерение. Моето скромно мнение е, че който започва такова начинание трябва да започне първо с поставяне на цел и то тя е да е квантифицирана - на български - да има срок за постигането ѝ и сума, която да се събере в края на срока за да се реализира целта. Това предполага и дава смисъл на усилията. Важно е и в каква валута ще се придобие или постигне целта. (т.е. в какво ще превърнем активите, в което сме инвестирали). Пак на български - как и за какво ще ги похарчим. Ако няма цел и фокус, винаги ще е хазарт. Както каза колежката факторите, които определят курса на всяка валута зависи от страшно много, особено пък и за след 3 години. Винаги ще се питаме, ако вече имаме добра доходност и доста пари в актива, дали пък утре няма да станат още повече. Чиста психология! И последното - инвестиране за 3 години е доста къс период. Добре е една инвестиция да е дългосрочна и да е поне 5 годишна. Това обаче не означава, че не трябва да наблюдаваме текущата цената на нашите активи и ако фонда, кото искаме да натрупаме е реализиран вече - да излезем от сделката, да ликвидираме портфейла си и да го превърнем в потребление. Това е моят коментар по темата и не бива да бъде считано като препоръка за вземане на инвестиционно решение. Хубав ден!
Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
goblenka  
#4 Публикувано : 17 юни 2018 г. 10:13:04(UTC)
goblenka

Ако не е нахално, да конкретизирам. Сметката ми е предложена от банка и срокоете са за 5, или 3 години. Самата банка решава къде и коло да инвестира. Аз всеки месец внасям по тази сметка и виждам, че в последните няколко месеца доларът поскъпва. Т.е, за една и съща сума купувам по-малко валута. За това повдигнах темата. За мен е ясно, че поне в близките няколко месеца курсът или ще е нарастващ, или ще се задържи, което също е индикатор. Поне за мен. Но, не ми е ясно, дали е правилно, дали е възможно да изляза от тази сделка, след като тя има срок. За след 3 години никой не знае какъв ще е курса, но поне банката ми гарантира, че няма да съм на загуба. Как ли? Устно. Та, точно това ме тревожи. Дали няма да продължа да купувам поскъпващ долар, защото съм приела сделката и да продам евтин долар, защото срокът е изтекъл.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#5 Публикувано : 17 юни 2018 г. 16:17:09(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Привет, Не знам подробности, но вероятно става дума за Асет Мениджмънт на търговската банка. Вероятно тя управлява взаимни фондове и инвестира вноските направени от дребните инвеститори. И сигурно е някоя спестовна програма. С голяма вероятност мога да предположа, че няма задължение да се правят вноски задължително, както е например при застраховки с инвестиционна цел. Както и няма сигурност за главницата, т.е. сумата, която си инвестирала. Прочети си договора между теб и управляващото дружество. Там тези обстоятелства са описани. Вероятно най-накрая е написан този текст или подобен: Стойностите на дяловете на фондовете може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходните периоди. Не може да има гаранция, че държавите, пазарите или секторите на икономиката ще се представят както се очаква. Инвестициите включват определени рискове, в това число политически и валутни. Нормата на възвращаемост и номиналната стойност на инвестицията ще се колебаят, като биха могли да доведат и до загуба на клиента. Всеки инвеститор следва да знае тези неща преди да вземе инвестиционно решение. Накратко - рискът от инвестирането си се носи на 100% от инвеститора. Който твърди нещо друго, ти не искаш да се срещаш с него и да получаваш съвети от него. Безплатен съвет.BigGrin Хубав ден и вярвам, че бях полезен.
Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
goblenka  
#6 Публикувано : 18 юни 2018 г. 8:59:17(UTC)
goblenka

Благодаря ти! :)
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#7 Публикувано : 18 юни 2018 г. 9:07:48(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Сега се сетих, че има вариант да намалим валутния риск. При излизане от операцията можеш да вземеш натрупания фонд директно в долари, (когато обърнеш дяловете по настоящата стойност на активите в долари). И ако тези долари ги превърнеш в потребление - директно си закупиш нещо в долари, без да се превалутира през лева е вариант за намаляване на валутния риск. Житейската цел трябва да ти е в долари.BigGrin Хубава седмица.

Редактирано от потребител 18 юни 2018 г. 9:08:20(UTC)  | Причина: правописна грешка

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
goblenka  
#8 Публикувано : 19 юни 2018 г. 7:53:56(UTC)
goblenka

Прочетох си внимателно договора. При предишният прочит, който беше повърхностен, повече слушах. Пропуснала съм важни неща. Например: Няма дивиденти. Ако печеля, то ще е от курса. Всички такси са за моя сметка, а операциите са доста. За всяка инвестиция се изкупува валутата и после пак се продава на мен. Няма държавни гаранции. Може да загубя част от инвестициите, а може и всичките. Смятам да посетя банката и да видя, дали може тази сметка да се трансформира в друга. Все пак, не такива бяха целите на откриването, а служителката предложи само този продукт. Преди години купувах ценни книжа и не беше проблем да ги продам и купя други, по-изгодни. Не знам със сметката дали е възможно. Поздрав и дано е интересно и за други.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#9 Публикувано : 19 юни 2018 г. 15:57:15(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Както и подозирах... Няма гарантиране на нищо при тези инвестиционни програми. Добре е човек да е информиран в какво се забърква. За да започне обаче, аз пак ще повторя - трябва да има цел със срок и да величина на сумата пари, която иска да постигне и най-напред да си направи или му направят рисков финансов профил. Да знае как е ориентиран към финансовия риск. Колко и каква загуба може да поеме. И да избере инструменти или продукти, които да са "неговите". Хубав ден!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
goblenka  
#10 Публикувано : 19 юни 2018 г. 19:47:41(UTC)
goblenka

Видях, че има банки, предлагащи нови доларови продукти. Утре ще посетя банката и ще видя дали може да направим по-изгодна трансформация.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Николай Устамитев  
#11 Публикувано : 19 юни 2018 г. 19:58:34(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Аз не бих участвал в нови доларови продукти. При всички видове инвестиции, както и ако сме решили да използваме услугите на взаимен фонд, една от най-важните стъпки, които трябва да направим е да проучим резултатите за минали периоди. Трябва да разберем следното: Дали портфейлният мениджър на фонда е постигнал резултатите, които са в съответствие с общите пазарни такива и дали е достигнал бенчмарка на фонда? Дали фонда е по-волатилен от големите индекси (т.е. дали възвращаемостите се различават драстично през цялата година)? Трябва да обърнем внимание на стандартното отклонение. То се приема за един от основните показатели за измерване на риска на инвестиционния портфейл, т.е стойността му показва степента на риск на инвестициите при постигане на определена доходност. По-голямо стандартно отклонение показва по-висок инвестиционен риск. И накрая да завърша със заключението, че мнението ми не бива да бъде считано като препоръка за предприемане на инвестиционно решение.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Форум MoitePari.bg  »  ДЕПОЗИТИ, ИНВЕСТИЦИИ И БАНКОВИ СМЕТКИ  »  Срочни депозити  »  Да купуваме ли долари?
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум