• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Частично предсрочно погасяване в ДСК
Частично предсрочно погасяване в ДСК
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
yottapari  
#1 Публикувано : 05 март 2020 г. 12:51:13(UTC)
yottapari

Ранк: Новак

Групи: Registered
Присъединен : 4.3.2020 г.(UTC)
Публикации: 2
Bulgaria
Място: Plovdiv

РЕКЛАМА
Привет,
С жена ми направихме ипотечен кредит на стойност 77000 лв. за 360 месеца анюитетен на лихва 3.07 в ДСК преди около 2 години и половина (средата на 2017). Ясно е, че при този вид на кредита до момента сме изплатили около 6000лв лихва и 4000 от главницата. И така... дойде време за вноска за частично предсрочно погасяване на кредита. Първата година е минала така, че такса би следвало да няма. Но в случай, че след такава по-голяма вноска искам да намаля срока на договора вместо месечната вноска (автоматично по подразбиране) трябва да заплатя 50лв за допълнително споразумение (на много познати, в другите банки им дават опция да си изберат и след това си им издават нов погасителен план).

Сметнах, че средно ако вкарвам 2 пъти годишно по 5000лв след 5-тата година разликата е около 2000лв. в полза на начина с намаляване на срока. Не знам дали съм сметнал правилно, но въпросът тук е, защо едни банки предлагат и двата варианта а ДСК не? Дали ДСК заобикалят закона или е въпрос на избор на банката дали ще ти даде да си избереш една от двете опции?

Благодаря предварително!

Редактирано от потребител 05 март 2020 г. 12:56:15(UTC)  | Причина: Не е посочена

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
Николай Устамитев  
#2 Публикувано : 05 март 2020 г. 19:41:51(UTC)
Николай Устамитев

Ранк: Advanced Member

Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 487
Мъж
Bulgaria
Място: Sofia

Благодарност: 35 пъти
Имаш 51 благодарности (сърца) за 41 публикация (и)
Привет yottapari,

Банка ДСК изпълнява общите условия на Договора за ипотечен крезит. В един от членовете на Договора е казано: "При погасяване на сума надхвърляща размера на месечната вноска по погасителен план. Кредитополучателят не се освобождава от плащане на всяка следваща месечна вноска, в размерите и сроковете по погасителния план. С размера на надвесените суми се намалява остатъкът от кредита за сметка на последните вноски по погасителния план. в случай че се изготви нов погасителен план независимо от причината се отчитат предсрочно внесените суми а погасителния план се изготвя за оставащия период от договорения срок."

т.е. На Вас Ви се дава възможността да намалите месечните си вноски за договорения срок. Това е според Договора. Вие искате да намалите срока на кредита и това е промяна в договорирания срок и затова банката Ви е събрала 50 лв такса. Ако бяхте искали да промените лихвата (което и това Ви съветвам да направите), отново щеше да има промяна на договорените равнища на лихва и щеше да има някаква такса, която е Такса предоговаряне, а не е такса за предсрочно погасяване.

А предложението при предсрочно частично погасяване даже може да е три варианта -
1. Намалямане на месечната вноска и запазване на срока по Договор;
2. Намаляване на срока на кредита и оставяне на месечната вноска същата;
3. Комбинация от горните два варианта - малко да скъсим срока и малко да намалим месечната вноска.

Още един съвет. Не познавам вашия Договор, но Банка ДСК третира различно предсрочно частично погасяване повече от 10% от главницата. (Това е от Договори, които съм гледал преди 2 години). Понеже във Вашия случай това можете да го направите, защото 10% от 77 000 е 7 700 лв, а Вие пишете, че можете два пъти в годината да правите частично предсрочно погасяване с по 5000 лв. Консултирайте се с Банка ДСК, какво печелите в този случай. Може да спестите 50 лв, примерно.

И да отговоря на въпроса Ви. Банка ДСК не заобикаля закона, а следва Договора за кредит подписан от двете страни. И изборът за който Вие питате е въпрос на изпълнението на клаузите от Договора.

Хубава вечер.Smile

Редактирано от потребител 05 март 2020 г. 19:42:48(UTC)  | Причина: правописна грешка

Николай Устамитев
ДФК® (Дипл. финансов консултант®)
088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com
http://creditland.bg
http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
yottapari  
#3 Публикувано : 05 март 2020 г. 20:19:40(UTC)
yottapari

Ранк: Новак

Присъединен : 4.3.2020 г.(UTC)
Публикации: 2
Bulgaria
Място: Plovdiv

Здравейте Николай Устамитев,
Благодаря за компетентния отговор.

Оригинално публикувано от: Николай Устамитев Отиди до цитираната публикация
Банка ДСК третира различно предсрочно частично погасяване повече от 10% от главницата

условие
Да има такова условие в договора, но пак не става ясно за скъсяване на периода (поне на мен), а това ми е желанието тъй като месечната ми вноска е достатъчно ниска.

Оригинално публикувано от: Николай Устамитев Отиди до цитираната публикация
А предложението при предсрочно частично погасяване даже може да е три варианта -
1. Намалямане на месечната вноска и запазване на срока по Договор;
2. Намаляване на срока на кредита и оставяне на месечната вноска същата;
3. Комбинация от горните два варианта - малко да скъсим срока и малко да намалим месечната вноска.

Днес по време на разговор с кредитния ми инспектор (с който е сключен договора), на въпроса за "Намаляване на срока на кредита и оставяне на месечната вноска същата" ми беше отговорено, че на банката системата е такава и не може само за мен да направят компромис и да намалят срока, вноската да си остане същата и да ми издадат нов погасителен план.

Това за мен е крайно нелогично тъй като по мои сметки има вероятност да стане комичната ситуация, в която месечната вноска да е 30лв а да остават 20 години!

Много е вероятно заради това и още няколко други малки неща да запитам за оферти за рефинансиране от други банки преди да внеса новите 5000лв.

Лека и спокойна вечер!

Редактирано от потребител 05 март 2020 г. 20:20:50(UTC)  | Причина: Не е посочена

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#4 Публикувано : 05 март 2020 г. 20:23:29(UTC)
Николай Устамитев

Ранк: Advanced Member

Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 487
Мъж
Bulgaria
Място: Sofia

Благодарност: 35 пъти
Имаш 51 благодарности (сърца) за 41 публикация (и)
Това с възможността за рефинансиране трябва да накара кредитния инсректор в банката да се вземе в ръце и да не прави глупости.
Николай Устамитев
ДФК® (Дипл. финансов консултант®)
088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com
http://creditland.bg
http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Частично предсрочно погасяване в ДСК
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум