• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Потребителски кредит  »  Наказателна такса при рефинансиране на ипотечен кредит от друга банка
Наказателна такса при рефинансиране на ипотечен кредит от друга банка
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
Rumen981  
#1 Публикувано : 28 юли 2019 г. 10:19:26(UTC)
Rumen981

Ранк: Новак

Групи: Registered
Присъединен : 28.7.2019 г.(UTC)
Публикации: 1
Bulgaria
Място: Sofia

РЕКЛАМА
Здравейте, Вече измина 1 година от тегленето на ипотечен кредит и мисля, че е точното време за рефинансиране. Малко предистория: Август месец миналата година започнах начинанията си с банките след като сключих предварителен договор за покупто-продажба на недвижим имот. Първо кандидатствах в ОББ, но от там нямаше никакво движение на документите около 3 седмици, тъй като течеше процедура по приватизация на банката от Сибанк. Пиреус ми обещаха, че ще ми обработят документите за около седмица, и тъй като ме притискаше времето занесох докумените си там. Условията, които бяхме договорили не бяха същите описани в договора 0.2% по-висока лихва от договорената. Реших да изтегля кредита въпреки това и да преговарям след година. ГПР в момента е към 3.4%, но другите банки ми предлагат много по добри условия - около 2.8%. Това което ме притеснява е таксите при рефинансиране. В договора ми е написано, че при рефинансиране от друга банка, ме грози такса от 5% от дължимата главница, ако това рефинансиране причинява загуби на банката. Също така, че банката има право на предварително изискуем заема. Цитирам параграф от документа публикуван на страницата на банката: Предсрочно погасяване на договори за кредит извън обхвата на ЗКНИП -До 5-тата година от подписване на договора за кредит при погасяване чрез: • собствени средства 1,0% от предсрочно погасената сума • рефинансиране 5,0% от предсрочно погасената сума 4.2.3.4.2 След 5-тата година от подписване на договора за кредит при погасяване чрез: • собствени средства Без такса • рефинансиране 3,0% от предсрочно погасената сума Линк към документа можете да откриете тук: https://www.piraeusbank....anges%20BG/Tariff_BG.pdf Началото на Август започвам ходенето по банките, но искам да отида подготвен и да знам дали това е законно банката да ми изискват тази такса. При всички положения, искам да си остана на същата банка, ако ми предложат добри условия, но искам да имам коз в ръката си, ако се опитат да ме обработват. Повече информация относно кредита и личен профил: Работя в ИТ сферата, като софтуерен разработчик, като заплата ми е над тавана по българското законодателство за облагане на доходите. Заема ми е 150 000 лв за 30 години с вноска 620лв заем и 40лв застраховка живот. Оценката на имота миналата година излезе 85 000 евро.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
goblenka  
#2 Публикувано : 29 юли 2019 г. 6:36:28(UTC)
goblenka

Ранк: Advanced Member

Групи: Registered, CMS_Users
Присъединен : 16.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 280
Място: България

Благодарност: 3 пъти
Имаш 24 благодарности (сърца) за 20 публикация (и)
Според това, което знам, никоя банка няма право да наказва с допълнителна лихва предсрочното погасяване. Би следвало и за рефинансиране, защото по този начин погасяваш стария и получаваш нов заем. Даже, би трябвало да е с някакъв бонус по отношение лихва, или срок, защото сте показал лоялност и добросъвестност. Фактът, че има в договора такива клаузи, обяснява санкциите, които ни налага ЕС. Ще следя развитието. Поздрав!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#3 Публикувано : 29 юли 2019 г. 9:42:14(UTC)
Николай Устамитев

Ранк: Advanced Member

Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 487
Мъж
Bulgaria
Място: Sofia

Благодарност: 35 пъти
Имаш 51 благодарности (сърца) за 41 публикация (и)
Здравейте Rumen981, Ако действате в обхвата на ЗКНИП никаква такса не може банката да Ви поиска. А това изисква да сте били изрядни в плащанията си и да са минали 12 вноски по текущия кредит. Така че действайте и ако Ви се струва тежка процедурата и Ви е трудно да го повторите отново (учредяването на нова икотека при рефинасиране) и да се справите сами, препоръчвам да ползвате консултантите на Кредитланд http://www.creditland.bg/. Ще свършат това вместо Вас и консултацията ще бъде безплатна за Вас. Успешна седмица!
Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Valeriya Chapanova  
#4 Публикувано : 30 юли 2019 г. 19:17:49(UTC)
Valeriya Chapanova

Ранк: Новак

Присъединен : 30.7.2019 г.(UTC)
Публикации: 1

Аз имам същият проблем! Моят жилищен кредит е от 2008 г. от АлфаБанк. От 2010 год. не е събирана такса за обслужване на кредита,която съществува като клауза в договора. Нито АЛфа Банк,нито в последствие Пощенска Банка събират такава такса за обслужване Сега,когато искам да погася изцяло кредита със свои парични средства и с парични средства от друга банка ми заявиха,че трябва да платя такава такса за няколко години -в порядъка на 1100€ и то,всеки ден,тази сума ще се променя. Много искам да науча,дали имат това право,защо до сега от 2010 г насам не са ми поискали да платя годишна такса за обслужване на кредита и защо трябва да я платя само,ако прекратя договора си стях и платя една част от кредита със кредит,отпуснат от друга банка!Ако съм останела при тях да предоговорим кредита,тогава нямало да плащам тези такси за обслужване.....????? Ще бъда благодарна на всеки отговор!!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Потребителски кредит  »  Наказателна такса при рефинансиране на ипотечен кредит от друга банка
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум