• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Такса по ипотечен кредит
Такса по ипотечен кредит
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
Kristian  
#1 Публикувано : 17 февруари 2019 г. 10:47:26(UTC)
Kristian

Ранк: Новак

Групи: Registered
Присъединен : 17.2.2019 г.(UTC)
Публикации: 3
Bulgaria
Място: Sofia

РЕКЛАМА
Здравейте, Имам ипотечен кредит изтеглен през 2009г, които предоговорих с банката преди няколко години за да ми се намали лихвата, но бях изненадан преди няколко месеца да установя, че по този кредит има месечна такса обслужване която е процент от главницата. Посетих офисът на банката и разговарях с управителя на клона които се учуди, че имам такава такса и каза, че не би следвало да има тъй като кредита е предоговарян. Посъветва да заплатя такса за преразглеждане и да подам молба за да ми се махне таксата. След 10 дни бях информиран, че банката имали право да слагат такса обслужване и нямало да ми се махне. Разговарях с служители на същата банка от други два клона, които ми казаха, че е нередно и по закон нямат право при предоговаряне на кредит да слагат такава такса. Питането ми е имат ли банките право да слагат такса обслужване на ипотечен кредит и на какво основание?
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
Николай Устамитев  
#2 Публикувано : 18 февруари 2019 г. 7:22:23(UTC)
Николай Устамитев

Ранк: Advanced Member

Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 487
Мъж
Bulgaria

Благодарност: 35 пъти
Имаш 51 благодарности (сърца) за 41 публикация (и)
От написаното, става ясно, че Вие имате месечна такса обслужване. Банките имат такса предоговаряне, но тя е еднократна в момента на предоговарянето. Ако наистина правилно съм разбрал, че Вашата такса е месечна, вероятно при предоговарянето сте избрали някакъв готов пакет от банката, който има месечна такса обслужване, по-голяма от месечната такса обслужване на Вашата разплащателна сметка. Иначе всяка разплащателна сметка, дори и тази създадена за обслужване на кредита има такава такса обслужване. Това е разписано в общите условия на банките. Ако е това, което съм обяснил по-горе, то банките имат законно право на всяка сметка да имат такса обслужване. Хубав ден.
Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Kristian  
#3 Публикувано : 18 февруари 2019 г. 18:44:31(UTC)
Kristian

Bulgaria

Здравейте г-н Устамитев, Благодаря Ви за бързият отговор. Не става дума за таксата за предоговаряне, нея я заплатих еднократно следкато управителят на клона ми каза да подам такава молба и да заплатя таксатата предоговаряне за да ми отпадне месечната такса обслужване на кредита. Става дума за два кредита, един за покупка на имот и втори за довършване и ремонт и двата са на една разплащателна сметка, а и двата кредита имат такса обслужване, която е процент от главницата, а не е фиксирана сума(както би следвало да е ако е такса за разплащателната сметка). Става въпрос за месечна такса само по ипотечния кредит от 15 EUR. Доколкото съм запознат след промените в закона банките нямат право да слагат месечна такса обслужване по ипотечените кредити.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#4 Публикувано : 19 февруари 2019 г. 19:43:49(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Привет Kristian, По всяка вероятност на Вас ви е начислена Такса управление. Преди приемането на Закона за потребителския кредит от 2014 година всеки един кредит имаше освен такса предсрочно погасяване и такса управление. В ПЗР (преходните и заключителни разпоредби) не е казано, че такава клауза трябва да изчезне и заради това тя остава за Договори сключени преди 2014 и 2016 година. 2016 година е годината на приемане и на Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители. В този закон е премахната таксата предсрочно погасяване след първите 12 месеца, но за стари кредити е оставена такса управление. И те са % от остатъчната главница. Когато сте предоговаряли Вашия кредит вероятно сте предоговорили лихвения процент, но в кредита от 2009 година е имало и тази такса управление. С молбата си на Вас ви е отказано да я премахнете. Както и да е. Това е законно от страна на банката, защото Договорът е стар и клаузата си стои в кредита със стара дата след анексирането. Т.е. по всяка вероятност не е добавена такава такса, а е останала от преди. Анексирането не е повлияло на това. Вие сте помолили да се премахне, но Банкта не е откликнала. (Всичко, което пиша е догадки, но с голяма доза вероятност да е така). Какъв е изходът. Сега сме в доста конкурентна среда и съм изненадан, че банката не е приела да премахне тази стара останала такса, защото очевидно ще останете разочарован и ще рефинансирате кредита си в друга банка. Е това ми е съвета, вярно непоискан.Smile Вярвам, че ме разбрахте. Хубава вечер.
Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Kristian  
#5 Публикувано : 19 февруари 2019 г. 22:53:32(UTC)
Kristian

Bulgaria

Здравейте г-н Устамитев, Благодаря Ви за бързият отговор отново! Благодаря също и за съвета, аз вече действам в тази насока, събирам документи от началото на месеца за да рефинансирам кредитите в друга банка. Поздрави и лека вечер!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Николай Устамитев  
#6 Публикувано : 19 февруари 2019 г. 23:09:42(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Привет Kristian Обърнете внимание какви ще са новите финансови параметри на кредита при рефинансиране - формиране на лихвения процент, надбавката над пазарния индекс, фиксирана или плаваща лихва. Добре е да се запознаете и да сравните и други клаузи в настоящия и бъдещ договор и накрая трябва да се направи изчисление тази операция намалява ли общите разходи по кредита. Отбележете и таксите по събиране на нови документи, нотариалната такса по учредяване на новата ипотека, таксите по заличаване на старата и т.н. Много важно - сравнявайте еднакви параметри, за да се убедите дали ви е изгодна промяната. Ако всичко това Ви се струва трудно да го повторите отново и да се справите сами, препоръчвам да ползвате консултантите на Кредитланд http://www.creditland.bg/. Ще свършат това вместо Вас и при рефинансиране консултацията ще бъде безплатна за Вас. Хубава вечер! Всъщност - лека нощ!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Mihaela Stoyanova  
#7 Публикувано : 12 февруари 2020 г. 11:14:36(UTC)
Mihaela Stoyanova

Присъединен : 11.2.2020 г.(UTC)
Публикации: 2

Здравейте г-н Устамитев. След погасяването на ипотечният ми кредит за закупуване на жилище,банката ми съобщава,че дължа такса управление на кредит за 15 год.и лихвен процент върху нея! В договора ми с банката от 2004г в т.7 Други Уговорки пише: Кредитополучателят дължи такса за управление на кредита, която всяка година на падежната дата(всяко 5 то число от месеца ) се капитализира към дълга. Въпросът ми е: Как се определя размера на таксата? Защо нилъде в договора ми не е опомената лихвата върху таксата? Защо тази такса не е спирана регулярно през годините,а се изисква след погасяването на всички дължими вноски,в срок от 3 месеца? Ще се радвам за съвет от ваша страна. Благодаря предварително.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#8 Публикувано : 12 февруари 2020 г. 12:27:43(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Здравейте Михаела Стоянова, Не познавам Вашия Договор за ипотечен кредит и затова може би говоря наизуст. След като Договорът е от 2004 година и не е предоговарян или рефинансиран кредитът Ви, вероятно банката изпълнява волята на Договорът от 2004 година, в който самата Вие казвате, че има такава клауза. А капитализацията също е факт в цитирания ат вас чл. и т. от Договора. След като е изписана точката по този начин, това означава (така го разбирам), че "таксата управление на кредита" се прибавя към остатъчната главница на кредита и се олихвява с текущата лихва по кредита. И така се трупа и лихва по тази такса. На Вашият въпрос "защо не е спирана тази такса управление на кредита", моят отговор не е сложен - Защото не сте поискали с предоговаряне или рефинансиране това да се случи. (Ако това е факт, разбира се). Така, че ако разсъждения ми са фактически верни, Вие дължите тези такси и лихвите по тях по силата на Договора с банката, който не е променян или отменян. Няма да Ви хареса отговорът ми, но това са фактите.Smile
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Mihaela Stoyanova  
#9 Публикувано : 12 февруари 2020 г. 12:48:01(UTC)
Mihaela Stoyanova

Присъединен : 11.2.2020 г.(UTC)
Публикации: 2

Да прав сте. Не ми хареса отгора виBigGrin ,но за това съм си виновна Аз! Много благодаря за бързия отговор. Хубав и усмихнат ден ви желая.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#10 Публикувано : 12 февруари 2020 г. 12:50:12(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Smile
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Такса по ипотечен кредит
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум