• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  ДЕПОЗИТИ, ИНВЕСТИЦИИ И БАНКОВИ СМЕТКИ  »  Приватизационни фондове  »  Какво е спяща акция?
Какво е спяща акция?
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
Нико Неш  
#1 Публикувано : 26 януари 2019 г. 19:06:23(UTC)
Нико Неш

Ранк: Новак

Групи: Registered
Присъединен : 26.1.2019 г.(UTC)
Публикации: 4
Мъж
Bulgaria

Благодарност: 1 пъти
РЕКЛАМА
Здравейте всички! Някой може ли да поясни какво точно се има предвид под т.нар. ''спящи акции'' от масовата приватизация? Аз имах доста, които продадох навремето, но ми останаха 10 акции на "РУЕН-МОДА" АД и 4 на "СПАРТАК" АД. От Спартак получих някакъв дивидент през годините, а от Руен нищо, ако въобще съществуват още, защото освен в самото начало, после въобще не съм участвал на ОС, нито ги следя какво се случва с тях. Желанието ми е да ги продам и едните, и другите, но това е друга тема. Та въпросът ми е какво точно е спяща акция и дали моите са такива, защото аз не съм участвал в ОС на дружествата, нито съм се разпоредил с акциите? Освен това ме интересува какво се случва с акциите на един бивш приватизационен фонд, какъвто е Напредък например, който от доста време не се търгува на регулирания фондов пазар, нито на нерегулирания. Въобще те са едно затворено дружество, което не излъчва никакви сигнали към публиката, нито осведомява за каквото и да е дребните си акционери от масовата приватизация, каквито са баща ми и брат ми. Не изплащат дивидент, нито прилагат обратно изкупуване, нито има какъвто и да е интерес за купуване от страна на който и да е от акционерите. Ясно е, че Кирил Домусчиев използва фонда да придобие реални активи и предприятия с боновете на наивните хорица, които му ги предоставиха. Та тези акции какви са? Спящи ли са? Освен това, доколкото знам, баща ми и брат ми не са ходили навремето в Централен депозитар, за да получат удостоверения за притежаваните акции, както направих аз за моите. При което моите акции би трябвало да не могат да се нарекат спящи, за разлика от техните. Т.е непотърсените от Централен депозитар акции и неудостоверени с надлежния документ от там би следвало да са ''спящи'', а удостоверените от депозитара не. Прав ли съм? Поздрави!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
Николай Устамитев  
#2 Публикувано : 27 януари 2019 г. 16:09:33(UTC)
Николай Устамитев

Ранк: Advanced Member

Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 487
Мъж
Bulgaria
Място: Sofia

Благодарност: 35 пъти
Имаш 51 благодарности (сърца) за 41 публикация (и)
Това че някой няма депозитарна разписка, не означава, че няма съответния брой акции. Сега всеки може да си провери онлайн в Централния депозитар, чрез ЕГН и ПИК код от НАП какво е записано на негово име там като собственост. Друг въпрос е, че много неща са се променили. Някои от фондовете, които сега са холдинги, разчитайки на разпиляността на инвеститорите си, дори и да са на печалба, решават да не изплащат дивиденти. Обикновено общото събрание взима решение за реинвестиране, или за увеличаване на капитала на дружеството. Емитират и нови акции. Някои са листнати на БФБ. Други вече не са. Някои от Фондовете са фалирали, а други са направили squeeze out. Не може да се отговори вече по принцип, а всеки един фонд, всяка една акция трябва да се разглежда персонално, тъй като обкото между тях понякога е твърде малко. А спящя акция - такова нещо ми идва в повече. Хубав ден!
Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Нико Неш  
#3 Публикувано : 27 януари 2019 г. 16:54:18(UTC)
Нико Неш

Мъж
Bulgaria

Благодаря за отговора! Съгласен съм с всичко казано, така мисля и аз. Акциите не са загубени за онези, които не са си взели разписките от депозитаря. Но остава въпросът какво имат предвид от финансовото министерство под спяща акция. Вероятно акциите, които не се използват активно, като те си мислят, че признак за това е фактът, че не са поискани удостоверения за тях от депозитаря. Ако е това, тези "експерти" нещо са се объркали. Това, че с едни акции няма разпореждане и каквото и да е привидно движение, не означава, че от министерството просто могат след една година да ги преместят в някакъв си техен фонд, което по същество е груба експроприация и абсолютно е незаконно. А след още пет години държавата би сложила ръка на тях и би лишила собствениците им от тяхно конституционно гарантирано право на собственост. Що за безумна идея?! Имам усещането, че в това министерство, а и въобще в повечето държавни органи и учреждения, работят някакви неграмотници. Ужасно е това! Тази идея ми прилича на онази, пак излязла от финансовото министерство, та дори от самия министър Горанов, за процедурата по активен избор и пасивен неизбор на фонд по ДЗПО, при което неизбралите в срок биват лашкани(парите им) в бездънната каса на НОИ. Както и безумното право да си прехвърли който иска парите от личната си партида от кой да е фонд пак в НОИ. Идиотското решение, което евентуално би се взело за "спящите акции", си е чиста проба опит да бъдат сплашени хората и да се юрнат да плащат на инвестиционни посредници да им бъдат управлявани жалките активи. Защото какво са 25 акции с номинал от 1 лев на акция, например? В този смисъл, това предложение за решение е продиктувано от откровен лобизъм в полза на едни вечно гладни финансови акули, както и е опит изкуствено да се вкара допълнителен оборот на фондовата борса, с тази разлика, че доста от дружествата отдавна не се търгуват на регулирания пазар, да дори и на нерегулирания, и този хипотетичен ефект би бил доста малък. Дългосрочно това решение няма как да мине, защото е противоконституционно и ще бъде отменено, но ще остане срамът, който идиотите от министерството ще лепнат на държавата ни. Отделно че ще ни се смеят навсякъде в нормалните държави, където подобно безумие няма как дори да им мине наум, камо ли да бъде сторено.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#4 Публикувано : 27 януари 2019 г. 16:56:21(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Мога само да кажа - съгласен съм.Smile
Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
thanks 1 потребител благодари на Николай Устамитев за тази публикция.
Нико Неш на 27.1.2019 г.(UTC)
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Нико Неш  
#5 Публикувано : 27 януари 2019 г. 16:58:57(UTC)
Нико Неш

Мъж
Bulgaria

Адаш, докога ще я караме с тези малоумници по върховете?
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Николай Устамитев  
#6 Публикувано : 27 януари 2019 г. 17:08:21(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Всъщност те не са малоумници. Работят в техен интерес, е поне тези които са on the Top. А докога? Трудно е да се каже.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
MoitePari.bg  
#7 Публикувано : 01 февруари 2019 г. 12:14:07(UTC)
MoitePari.bg

Ранк: Администратор

Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952

Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
Здравейте, Дефиницията и обяснението кои акции ще се третират като "спящи" може да бъде намерена обяснена на сайта на Министерство на финансите и по-конкретно в концепцията за личните сметки, водени от ЦДАД. http://www.minfin.bg/upload/39711/Koncepcia%20Registur%20A_2019-01-16.pdf Поздрави,
Върни се най-отгоре
thanks 1 потребител благодари на MoitePari.bg за тази публикция.
Николай Устамитев на 1.2.2019 г.(UTC)
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#8 Публикувано : 01 февруари 2019 г. 17:59:58(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

https://www.investor.bg/...i-sa-sys-stoinost-276028 Линк към една статия в Investor.bg, където освен негативните анализи, има и някои практични съвети какво да се направи за да съживим спящите си акции, да им попречим да отидат в Сребърния фонд, за да си останат наши.Smile
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Нико Неш  
#9 Публикувано : 02 февруари 2019 г. 12:05:44(UTC)
Нико Неш

Мъж
Bulgaria

Ясно, аз лично няма за какво да се страхувам, защото имам акции директно от предприятия. А баща ми и брат ми отдавна нямат реално нищо, защото бившият приватизационен фонд Назадък, пардон Напредък, беше използван от братя Домусчиеви за техния личен напредък. Този фонд реално функционира, но по начин, който не дава никакви положителни ефекти, а напротив, за дребните акционери от масовата приватизация. Те биват държани неосведомени, няма никакъв дивидент и никога не е имало, няма и пазар за акциите. Дребните акционери са в матова ситуация, а Домусчиеви реално притежават предприятията, придобити от фонда, и печелят от тях. А счетоводно правят врътки, за да няма печалба самият фонд. Тези двамата, особено Кирил Домусчиев, са за затвора отдавна, но са си постлали добре навсякъде и при всяка една потенциална власт. Но ще дойде и за тях Видов ден. Оная с косата ще им въздаде заслуженото.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest (3)
Форум MoitePari.bg  »  ДЕПОЗИТИ, ИНВЕСТИЦИИ И БАНКОВИ СМЕТКИ  »  Приватизационни фондове  »  Какво е спяща акция?
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум