• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  КАРТИ  »  Кредитни карти  »  Обяснение на лихви по КК за лаици?
Обяснение на лихви по КК за лаици?
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
Nedkov70  
#1 Публикувано : 02 август 2018 г. 11:21:18(UTC)
Nedkov70

Ранк: Новак

Групи: Registered
Присъединен : 2.8.2018 г.(UTC)
Публикации: 3
Bulgaria
Място: Sofia

РЕКЛАМА
Здравейте, Много ме обърква изчисляването на задължения по обслужването на кредитна карта. Имам таква без годишни и месечни такси, на която винаги съм погасявал задълженията в срок, но искам да имам яснота какво ще трябва да дължа, ако не го сторя. Давам чисто примерни цифри за по-лесна математика: Кредитна карта, да кажем VISA във валута (Евро) Без годишни и месечни такси за обслужване Кредитен лимит - 1500 евро Годишен лихвен процент: 10% МВП (месечна) - 50 евро Гратисен период - 45 дни Погасяване - от 1 до 15 число на всеки месец Сега примера: Започваме ползването на чисто, все едно току-що сме получили картата. Картата ще ползваме само за плащания на ПОС - без теглене на пари от банкомат. м. Януари правим плащания за 550 евро. в началото на м. Февруари внасяме МПВ от 50 евро и задължението остава 500 евро. м. Февруари правим покупки за още 550 евро. м. Март погасяваме цялата дължима дотук сума и повече не ползваме картата до следващия Януари. Какво и кога се дължи при горния пример? Благодаря!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
Николай Устамитев  
#2 Публикувано : 03 август 2018 г. 23:09:30(UTC)
Николай Устамитев

Ранк: Advanced Member

Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 487
Мъж
Bulgaria

Благодарност: 35 пъти
Имаш 51 благодарности (сърца) за 41 публикация (и)
Привет Nedkov70, Ако сте изхарчили 550€ и сте върнали от кредита само 50€ в началото на февруари, тогава фактически сте използвали кредит от банката 500€. На тази сума дължите лихва , която е дневна - 10%/360 (обикновено) Похарчване още 550€ пре месец фефруари. В началото на март, ако върнете 500€ (кредитът от Януари) + 550€ (използваните пари на банката за месец февруари) + сумата натрупана от лихва върху 500% от 10% годишно, за около месец 4,16666€, то тогава не дължите нищо до януари следващата година. Обикновено има такса обслужване, но Ви есте споменали, че нямате такси за обслужване. Аз също имам такава карта, така че знам, че съществуват. Една подробност. Така както е даден примерът с датите, гратисният период е 30 дни. За 45 дни нещата малко се изместват напред с 15 дни. Но принципът е същият като в примера. Докато не погасите кредита, който сте взели от банката чрез покупка на стоки или услуга в регламентирания срок, ще плащате дневна лихва докато не го погасите целия. Вярвам, че съм успял да Ви обясня по правилния начин.
Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Nedkov70  
#3 Публикувано : 04 август 2018 г. 15:54:04(UTC)
Nedkov70

Bulgaria

Благодаря за отговора! Гратисният период наистина е 45 дни - покупки, направени на първо число на месеца могат да се погасят безлихвено до 15-о число на следващия месец. Но все още не разбирам как тече това дневно олихвяване... например, имам 100 евро, които трябва да покрия. Изпускам прозореца между 1-о и 15-о число и ги погасявам например на 20-о. Т.е. съм в просрочие от 5 дни. Как се формира лихвата върху тези 100 евро - само за тези 5 дни или до първия ден от следващия прозорец на погасяване, т.е. ще съм в просрочие около 10-11 дни? И колко дължа лихва дължа за всеки ден при сума от 100 евро и ГЛП от 10%? Благодаря!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#4 Публикувано : 04 август 2018 г. 16:58:08(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Привет Nedkov70, Ако в отчетния период между 01.01 и 31.01 платите с кредитната си карта 200 лв. и до падежа на 15.02. ги върнете и нямате стари задължения, Вие не дължите лихва на банката. Но питането е за друго. Какво се случва, ако не успеете да върнете цялата сума в рамките на гратисния период? Тогава банката начислява лихва. Тя се изчислява всеки ден и за всяко плащане поотделно и се смята лесно – разделяте годишната лихва (10.00% в нашия случай) на 360 (приема се, че дните в годината са толкова) и с резултата умножавате сумата на използвания кредитен лимит всеки ден. Ето пример. Приемаме, че на 24.01 е била отразена покупката Ви на телефон на стойност 200 лв. Тази сума ще видите и в месечното извлечение за периода 01.01 – 31.01. В нея няма да видите начислена лихва, защото още не е приключил гратисният период и все още имате възможност да погасите цялото задължение и да не платите лихва. На 2.02, преди края на гратисния период, връщате 80 лв. от похарчената сума. (Да стане по-труден примерът, не връщате цялата дължима сума) В извлечението от следващия отчетен период, 01.02–28.02, вече ще видите общата дължима сума и начислената лихва. Лихвата за 14-те дни от 24.01 (плащането) до 02.02 (вноската по кредитната карта) е върху 200 лв. (общата сума). Смята се по формулата 200*14*0.10/360 и е приблизително 0,78 лв. От 2.02 до 28.02 (края на следващия отчетен период) лихвата се изчислява върху 120 лв. (сумата след вноската на 2.02, а именно 200-80) и е 120*26*0.10/360 = 0,87 лв. Така общо дължимата лихва до 28.02 ще е 0,78+0,87=1,67 лв. Това, че сте платили на 20.02 останалите 120 лв от кредита, 5 дни след като е приключил гратисния период и Вие сте го изтървали, означава само, че когато дойде засичането на използвани кредит, в нашия пример в края на месеца, системата ще отчете просто и само, че нямате стари задължения. Така работят моите карти. Така работят всички Револвиращи кредитни карти, каквито са масовите такива. Възможно е, някои банки да имат други условия, и като такава хипотеза, не мога да твърдя, че познавам в детайли целия пазар на кредитни карти. Вярвам, че бях полезен и хубава вечер.
Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Nedkov70  
#5 Публикувано : 06 август 2018 г. 10:38:22(UTC)
Nedkov70

Bulgaria

Огромни благодарности! Моята карта е предимно за ползване при резервации на автомобили и хотели в чужбина и затова не съм мислил за нея като инструмент за бързо кредитиране. По презумпция бях приел, че едва ли не при просрочване на задължение от, да каежем, 1000 лева, за всеки период просрочие се олихвява непогасената сума с ГЛП, т.е. се трупат по 100 лева лихва (10%) на тези 1000 всеки месец. Успокоително е да се знае колко далеч от истината е това и че всъщност нещата са доста по-поносими. Още веднъж Ви благодаря!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Николай Устамитев  
#6 Публикувано : 06 август 2018 г. 15:20:51(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Благодаря, Аз също ползвам кредитната карта както трябва, но я ползвам за всичко каквото може да се прати с нея. Имам Кешвек (Cash back) и дори банката издател ми възстановява 1% от оборота през нея. Може да се каже, че дори печеля от нея.Smile Не съм платил и стотинка лихва за сметка на това. Както всеки инструмент, ако се позва както трябва, носи ползи. Хубав ден.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Форум MoitePari.bg  »  КАРТИ  »  Кредитни карти  »  Обяснение на лихви по КК за лаици?
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум