• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Съпругата ми иска да изтегли ипотечен кредит. Какви задължения произтичат от това?
Съпругата ми иска да изтегли ипотечен кредит. Какви задължения произтичат от това?
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
Lina  
#1 Публикувано : 09 април 2015 г. 17:54:43(UTC)
Lina

Ранк: CMS_Users

Групи: Registered, CMS_Users
Присъединен : 17.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 2
Място: България

РЕКЛАМА
Здравейте,
Предстои теглене на ипотечен кредит по настояване на съпруга ми, които иска да рефинансира свои(лични) стари задължения както и да изтегли сума отгоре за ремонт на жилището ни. Апартаментът, които ще се ипотекира е личен негов, придобит преди брака.Въпросът е, че аз като негова съпруга се явявам като съдлъжник по немалък ипотечен кредит- 90000лв.
От тази сума само 20000 ще се използват за наши общи нужди. Може ли да ми разясните дали съществуват релни рискове за мен, като съпруга и съдлъжник по ипотечен кредит, като се има предвид, че ипотекираното имущество не е мое и нямам претенции към него. При хипотетичен развод какви биха били последиците за мен, в случай, че съпругът ми се окаже недобросъвестен платец.
Благодаря ви!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
MoitePari.bg  
#2 Публикувано : 07 май 2015 г. 16:57:02(UTC)
MoitePari.bg

Ранк: Администратор

Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia

Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
Здравейте,

Независимо каква част от новия кредит ще бъде използван за "общи нужди", Вие като съдлъжник, отговаряте солидарно до целия размер на кредита. Говорейки за рискове, единственият такъв според нас е, че нямате право на собственост върху имота, но в същото време сте равен длъжник по кредита. В случай на развод Вашият ангажимент по кредита няма да отпадне, ако не се споразумеете за друго. В този ред на мисли, ако съпругът Ви не преустанови плащанията на вноските, банката ще се обърне към Вас да ги продължите. Това произтича от позицията Ви на съдължник и няма отношение към това чия собственост е имота. Изплащайки кредита при такива условия вероятно имате някакви права, но за съжаление не можем да бъдем по-конкретни, тъй като това е извън компетенциите ни. Съветваме Ви, преди да предприемете стъпки за кандатстване за кредита, да се консултирате с адвокат за възможните рискове за Вас.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Lina  
#3 Публикувано : 07 май 2015 г. 17:20:58(UTC)
Lina

Ранк: CMS_Users

Групи: Registered, CMS_Users
Присъединен : 17.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 2
Място: България

Благодаря за отговора. Излиза, че е по неизгодно да си съдлъжник, отколкото длъжник. Моля ви, каже ми само, за какво тогава се прави ипотека на имота, нали точно тя обезпечава кредита. В крайна сметка, ако и съдлъжникът не може да плаща, какво се случва? Моля само да ми обясните какво имате предвид споразумение. Кога се сключва то?

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
MoitePari.bg  
#4 Публикувано : 07 май 2015 г. 17:26:59(UTC)
MoitePari.bg

Ранк: Администратор

Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia

Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
Здравейте отново,

Не се ангажираме да правим заключения дали е по-неизгодно да си съдлъжник, отколкото длъжник, тъй като както отбелязахме в предишния ни коментар ние не сме юристи. Подобни заключения би могъл да направи само такъв, поради които съветът ни беше да се консултирате с адвокат.

Що се отнася до това защо се прави ипотека на имота, да, целта е да се обезпечи кредита. Може би тук е мястото да направим и едно важно уточнение. В случай, че длъжникът спре да погасява кредита, банката ще се обърне към съдлъжника. Ако и той не продължи да обслужва кредита, тогава той ще стане предсрочно изискуем, ще бъдат наложени запори на сметки като първоначална мярка. Последващи стъпки са опис на имущество и последна мярка изземане на имота и продажбата му на търг. Тук е важният момент, на който искаме да наблегнем и евентуалният риск за Вас. Ако продажбата на имота е на стойност, която не покрива дълга, остатъкът продължава да се дължи (от длъжник/съдлъжник), ако кредитът е отпуснат при пълна отговорност на кредитополучателя (отговаря за кредита с цялото си имущество). Ако, пък, сумата надхвърли размера на остатъчния дълг, разликата се възстановява. Припомняме, че след промените в ЗПК от юли 2014 г., кандидатите за ипотечен кредит могат да изберат вариант за него при ограничена отговорност (отговорността е само до стойността на обезпечението). В този случай банката се счита за удовлетворена напълно с продажната цена на имота, дори и тя да е по-ниска от остатъчния дълг. Тези оферти, обаче, имат редица ограничения - в максималния срок, максималната сума, процента на финансирате и не на последно място по значение, по-скъпи са.

Под споразумение в предходния коментар имаме предвид именно споразумение между Вас и съпругът Ви при един евентуален развод. Това споразумение може да урежда какво следва сред развода Ви - как се разпределя имуществото, как ще се процедира с кредита и т.н. С една дума, можете да се споразумеете как да се разделите като семейство, имуществено и дългово. По този въпрос, отново Ви препоръчваме консултация с адвокат. Правим това, защото въпросите Ви са с предимно юридически характер, а ние далеч не сме компетентни по много от тях.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Съпругата ми иска да изтегли ипотечен кредит. Какви задължения произтичат от това?
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум