• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Трудно обслужване на ипотечен кредит
Трудно обслужване на ипотечен кредит
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
bez izhod  
#1 Публикувано : 12 декември 2014 г. 1:21:20(UTC)
bez izhod

Ранк: CMS_Users

Групи: Registered, CMS_Users
Присъединен : 16.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 1
Място: България

РЕКЛАМА
Уведомен съм, че банката ми обявява за предсрочно изискуем ипотечният кредит.По адресна регистрация съм на друг адрес, но имота който е ипотекиран е мой и живея в него ( не съм си сменял адресната регистрация). Може ли ЧСИ да има претенции към имота на родителите ми - където ми е адресната регистрация? Здравейте,моля за помощ и съвет от Вас ! Имам ипотечен кредит към банка Х. Поради редица причини не мога да го обслужвам. Преди 2 години бе преструктуриран за 2 -ри път. След изтичане на гратисният период вноската отново стана непосилна. Декларирал съм пред банката с писмо, че мога да плащам сума в случая до 200 лева спокойно, но не мога да изчистя просрочие от 3000 лева. Банката поиска да погася просрочието изцяло и тогава да го преструктурират наново. Непосилно ми е. При това днес получих писмо с което ме уведомяват, че кредита ми е обявен за ,,предсрочно изискуем". Въпросите като защо банката не иска да плащам колкото мога и да ми преструктурира отново дълга отпадат вече. Описали са обаче , че дължа кредита изцяло - 30 000 лева. Няма как да ги платя.Описали са че може да дадът кредита на ЧСИ. Какво мога да очаквам сега ? 1.Обявянето за предсрочно изискуем означава ли че не може да се върне пак в редовност ? 2. Какво следва сега да направи банката ? 3. Ако аз продължа да си внасям суми добре ли е или няма смисъл вече ? 4. Ще дадът ли кредитът ми на ЧСИ ? Ако да то означава че ще ми продадът апартамента така ли ? А има ли възможност да не го пратят на ЧСИ ? 5. Да очаквам ли запор на заплата сега ? 6. Имам адресна регистрация на друг адрес - на родителите ми, това означава ли че могат да имат претенции към техният апартамент също ? 7.Какво да предприема, как да действам? 8. Когато съм теглил кредита не бях женен, кредита е за покупка на имот. Сега съм женен, могат ли да имат претенции към заплатата на жена ми след като тя няма дял в апартамента, придобит е преди брака и не участва в кредита ? Мога да плащам до 200 лева на месец, но те не искат, не искат да ме преструктурират, да търся ли контакт с банката макар от тях да няма разбиране, какво бих могъл да поискам, мога да представя нареждане за ежемесечен регулярен превод за да виждат че тази сума при тях ще отива, но не искат. Защо искат апартамента ми , той струва 25 000 максимум като щеми остане дълг?Моля за помоща ви
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
MoitePari.bg  
#2 Публикувано : 19 декември 2014 г. 20:34:44(UTC)
MoitePari.bg

Ранк: Администратор

Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia

Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
Здравейте,

На поставените въпроси бихме могли да отговорим по следния начин:

1. Обявянето за предсрочно изискуем означава ли че не може да се върне пак в редовност?

Кредитът би могъл отново да бъде „редовен”, ако след предсрочната изискуемост той бъде преструктуриран. Това е така да се каже последната възможност един иначе просрочен кредит да бъде отново обслужван. В такива случаи банките дават 2-годишен период, в който кредитът да се върне към нормалното си обслужване. Ако това не бъде постигнато, той се обявява за лош и банката прилага всички мерки, които може да приложи с оглед удовлетворяване на вземането си.

2. Какво следва сега да направи банката?

След като кредитът е предсрочно изискуем по всяка вероятност банката ще се обърне към ЧСИ, който да се заеме със събиране на вземането. Може би ще последват и запори на сметки, опис на имущество.

3. Ако аз продължа да си внасям суми добре ли е или няма смисъл вече?

Ако внасяте някакви суми това ще помогне да намалите остатъка от предсрочно изискуемата главница.

4. Ще дадът ли кредитът ми на ЧСИ? Ако да то означава че ще ми продадът апартамента така ли? А има ли възможност да не го пратят на ЧСИ?

По всяка вероятност кредитът ще бъде възложен на ЧСИ за събирането му. Това, обаче, не означава автоматично, че апартамента ще бъде продаден. Обикновено се постига споразумение с ЧСИ за издължаване първоначално на 30% от дълга, а след това по 10% месечно. Ако и при тази схема дългът не бъде изплатен, тогава ЧСИ ще обяви имота на търг за продажба. Теоретично е възможно кредидът да не бъде даден на ЧСИ, но това ще стане ясно от разговорите Ви с банката за опциите за погасяване на кредита и Вашите възможности.

5. Да очаквам ли запор на заплата сега?

Дали сега или на по-късен етап, не можем да кажем, но запор на заплатата като мярка от страна на банката, можете да очаквате. С други думи, трябва да го имате предвид, че може да се пристъпи и към това.

6. Имам адресна регистрация на друг адрес - на родителите ми, това означава ли че могат да имат претенции към техният апартамент също?

Към техния апартамент не, но към вещите, за които родителите Ви не могат да докажат, че са техни (с договори, фактури и др.), да. В този случай, тези вещи се считат за Ваши.

7. Какво да предприема, как да действам?

Единствената, което можем да предложим като действие е просто да не губите контакт с банката и да водите диалог за разрешаване на казуса. Ако не срещате разбиране или желание от страна на банката, по всяка вероятност ще се развият описаните по-горе случаи.

8. Когато съм теглил кредита не бях женен, кредита е за покупка на имот. Сега съм женен, могат ли да имат претенции към заплатата на жена ми след като тя няма дял в апартамента, придобит е преди брака и не участва в кредита? Мога да плащам до 200 лева на месец, но те не искат, не искат да ме преструктурират, да търся ли контакт с банката макар от тях да няма разбиране, какво бих могъл да поискам, мога да представя нареждане за ежемесечен регулярен превод за да виждат че тази сума при тях ще отива, но не искат. Защо искат апартамента ми , той струва 25 000 максимум като щеми остане дълг?Моля за помоща ви

След като вече имате брак и задължение към банката, съществува възможност доходите на съпругата Ви да бъдат също обект на претенции от страна на банката.

Относно желанието за преговори, вече коментирахме. Що се отнася до желанието на банката да изземане на имота, това по-скоро е нейно право, ако Вие не погасявате кредита. За банката съвсем не е важно да придобива имота, защото тя не е агенция за недвижими имоти. Ако, пък, след продажбата му сумата недостига за покриване на дълга, наистина остава остатъчен дълг, който дължите.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на Moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Трудно обслужване на ипотечен кредит
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум