• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Потребителски или ипотечен кредит
Потребителски или ипотечен кредит
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
Liky  
#1 Публикувано : 09 март 2022 г. 15:06:26(UTC)
Liky

Ранк: Новак

Групи: Registered
Присъединен : 9.3.2022 г.(UTC)
Публикации: 2
Bulgaria
Място: Варна

РЕКЛАМА
Защо не мога да намеря друга тема по такъв фундаментален въпрос никъде, не само в този сайт? На пръв поглед и на мен ми изглежда лесен но толкова хора виждам с различно мнение за една и съща дилема, че вече и аз се съмнявам дали не пропускам нещо важно. Ето примерната дилема. Нямаш други кредити и купуваш апартамент за 180 000, решаваш 100 000 да ги дадеш ти, 80 000 искаш банка да ги даде. Защо би избрал потребителски кредит в тази ситуация при положение, че нямаш пречка да получиш ипотечен, който е с по-нисък ГПР? Основния аргумент, който чувам от хората е, че с ипотечния кредит имота не е напълно твой и едва ли не банката чака на нисък старт да закъснееш с ден за вноската си за да се нанесе в имота ти. Каква би била вашата причина да го предпочетете или избегнете?

Редактирано от потребител 09 март 2022 г. 15:12:43(UTC)  | Причина: Не е посочена

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
MoitePari.bg  
#2 Публикувано : 09 март 2022 г. 15:55:49(UTC)
MoitePari.bg

Ранк: Администратор

Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia

Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
Здравейте, Liky! Този материал ще Ви бъде от голяма помощ, защото освен разсъждания, включва и примерни калкулации, със заложени параметри: https://www.creditland.bg/novini.php?nid=190 Ако желаете да Ви бъдат направени конкретни калкулации, можете да се обърнете както към автора на статията, така и към всеки един кредитен консултант, който би могъл да Ви съдейства: https://www.creditland.bg/ Поздрави, Екип на Моите Пари
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Liky  
#3 Публикувано : 09 март 2022 г. 16:10:48(UTC)
Liky

Присъединен : 9.3.2022 г.(UTC)
Публикации: 2
Bulgaria
Място: Варна

Благодаря за линка. Много по-полезно ще ми бъде обаче да чуя лично мнение по поставения казус вместо отговор по бланка. Тези съотношения съм ги виждал, че едно е с по-голяма лихва, по-малък срок и т.н.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#4 Публикувано : 10 март 2022 г. 14:14:40(UTC)
Николай Устамитев

Ранк: Advanced Member

Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 487
Мъж
Bulgaria

Благодарност: 35 пъти
Имаш 51 благодарности (сърца) за 41 публикация (и)
Привет, Лъки, Вие сте си отговорили на въпроса сам и сега търсите потвърждаване. А това което сте избрали е, че ще вземете потребителски кредит и търсите аргументи, защо това е хубаво. Това е моето лично мнение или по-скоро, какво бих направил аз. Бих взел ипотечен кредит. Защо обаче: 1. Защото е по-евтин. Лихвата, пък и ГПР ще е доста по-нисък от един потребителски кредит, особено с такова голямо самоучастие - 60%. 2. Срокът на ипотечнине кредити е по-дълъг и това води до значително по-ниска месечна вноска и това няма да наруши стандарта ми на живот, така както по-голямата вноска на потребителския кредит ще направи. 3. При ипотека правният отдел на банката ще ми направи проверка на имота за всякакви подводни камъни в утвърждаванено на собствеността, което ивачи ще трябва да направя сам. За тези неща се сетих на прима виста. За ващия пример нещата ще изглеждат така в числа. 80 000 лв Ипотечен кредит с 2.5% лихва - за 10 години лихвата ще е 10 500 лв + 500 лв нотариална такса за учредяване на ипотека и за вписване на ипотеката в Агенцията за вписване - общо около 11 000 лв. За същия период от 10 години, но Потребителски кредит с лихва 4.1% лихвата ще е 17 650 лв. Виждате разликата. Разумното решение, ако фокусът е по-малко платени пари е очевиден. Но тук идва емоцията. Идва психологията. Идват нещата, за които и вие сте писали. Много хора смятат, че банките чакат как клиентите им да се провалят, за да им вземат имотите. Това не е вярно, разбира си, но пък става реалност, когато кредитополучанеля изпадне в забава или невъзможност да плаща и кредитът се превърне в предсрочно изискуем. Така, че има случаи и за такъв момент. Не защитавам банките, но тези случаи не са инспирирани от тях, а от лоша преценка на кредитоспособността на самия клиент. Или случайно събитие в живота му, който го преобръща. Който се страхува от такава хипотеза, ясно е че ще вземе потребителски кредит. Така ще се чувства ок. Който иска да му бъде по-евтино и за него това е приоритет при избора на възможности, ще избере ипотечен кредит. Така мисля аз, с което в никакъв начин не омаловажав аргументите на всеки. Научил съм през живота си, че няма най-правилно решение. Винаги се опитваме да вземем по-доброто решение.
Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
el v  
#5 Публикувано : 11 март 2022 г. 16:36:47(UTC)
el v

Присъединен : 23.3.2020 г.(UTC)
Публикации: 4
Bulgaria

Благодарност: 1 пъти
Здравей, Не съм сигурна на 100%, но ако имаш дори потребителски кредит, който не е обслужван, банката отново може да посегне на имота ти, защото отговаряш за заема с цялото си имущество. Не мога да вляза в детайли кога има и няма право да го изпрати на продан на ЧСИ, но може да му добави тежест. Също от доста опитни хора знам, че банките не искат да ти вземат имота, а да им плащаш лихвите и таксите. С адекватни разговори и план за действие, има много голям шанс да ти направят отсрочка, вместо да ти взимат имота. Най-общо - в най-голям интерес на всички е плащанията да вървят.

Редактирано от потребител 11 март 2022 г. 16:39:34(UTC)  | Причина: Не е посочена

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Николай Устамитев  
#6 Публикувано : 28 март 2022 г. 18:35:58(UTC)
Николай Устамитев

Ранк: Advanced Member

Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 487
Мъж
Bulgaria

Благодарност: 35 пъти
Имаш 51 благодарности (сърца) за 41 публикация (и)
Оригинално публикувано от: el v Отиди до цитираната публикация
Здравей, Не съм сигурна на 100%, но ако имаш дори потребителски кредит, който не е обслужван, банката отново може да посегне на имота ти, защото отговаряш за заема с цялото си имущество. Не мога да вляза в детайли кога има и няма право да го изпрати на продан на ЧСИ, но може да му добави тежест.
Така е. Ако е осъден човек, то ЧСИ ще търси всякакви собствености, които притежава длъжникът, за да може да събере сумите от изпълнителския лист, за да обещети кредитора. Притежаваният имот е един такъв актив. Все пак да се има пред вид, че има минимална стойност, до която кредиторът е защитен от закона. ЧСИ ще остави средства и за живеене. Например от 1 април сумата, която не може да се запорира и отнеме става 710 лв за сам човек.
Николай Устамитев ДФК® (Дипл. финансов консултант®) 088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com http://creditland.bg http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Потребителски или ипотечен кредит
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум