• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  КАРТИ  »  Кредитни карти  »  Издаване на кредитна карта с цел развиване на ЦКР - струва ли си?
Издаване на кредитна карта с цел развиване на ЦКР - струва ли си?
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
Николай Б.  
#1 Публикувано : 30 октомври 2020 г. 16:16:09(UTC)
Николай Б.

Ранк: Новак

Групи: Registered
Присъединен : 30.10.2020 г.(UTC)
Публикации: 1
Bulgaria

РЕКЛАМА
Здравейте. От известно време следя различни инвеститори в онлайн пространството, които съветват издаването и ползването на кредитни карти (вместо дебитни) от възможно най-ранна възраст, като по този начин развиват позитивно своето ЦКР, с цел да им бъде отпуснат по-лесно по-голям кредит в бъдеще (например за инвестиране в недвижимо имущество). Проблемът е, че всички тези съвети идват от хора живеещи в Америка, но не знам дали в България нещата седят по този начин.

Предстои ми издаване на нова карта, защото дебитната която имах до момента вече изтече (беше студентска, а аз завърших). Чудя се дали да търся варианти за нова дебитна или да се ориентирам в кредитна карта?

Главната причина да искам кредитна карта е развитието на ЦКР. Има ли такава практика при кредитните карти в България? Използването на такава от възможно най-ранна възраст ще ми помогне ли по някакъв начин в бъдеще за получаване на по-голям кредит за инвестиция в имот?

До известна степен съм се запознал с лихвите и таксите, като ще погасявам цялата сума на използвания кредит в гратисния период за да не се налага плащането на лихви. Също така кредитната карта ще бъде използвана главно за покупки в онлайн сайтове от други страни, като ebay, amazon и т.н. Следователно каква валута да избера за кредитната си карта? Често пазарувам от Щатите, но се е случвало да пазарувам от ЕС или Англия. А дали е най-добре да е в български лева? Има ли смисъл да имам няколко кредитни карти, като всяка е с различна валута и ще се използва за различни цели? Знам, че в Щатите е добре да имаш няколко кредитни карти, като никога не надвишаваш определен процент от лимитите им.

Важни факти:
- Издаването на карта е неизбежно, просто още не знам дали да е дебитна или кредитна. Клоня към кредитна главно заради развиването на ЦКР;
- До сега нямам никакъв опит с кредитни карти и четири годишен опит с дебитна карта (+ виртуална, което е доста удобно);
- Не съм имал никакъв вид кредит/заем до сега, следователно не би трябвало да фигурирам в регистъра на ЦКР;
- Имам дисциплина и ще използвам кредитната карта разумно, само за неща, за които имам парите за да платя в кеш;

Обобщено:
1. Възможно ли е да развивам позитивно ЦКР с кредитна карта в България? Струва ли си занимаването или има по-добри начини?
2. След като картата ще се използва главно за покупки в Щатите през онлайн сайтове, трябва ли валутата да е USD? Ако избера USD ще имам ли допълнителни такси ако плащам в Английски сайтове с GBP или в ЕС с Евро? Ами ако плащам на пос терминал в България?
3. Трябва ли да имам няколко кредитни карти, като всяка е с различна валута и бъде използвана с различна цел? (Покупки от щатите в USD, плащане на сметки в ЛВ, пътувания в EUR) Или ще е по-добре да използвам само една, въпреки евентуалните такси за обмен? (Все пак вероятно таксите за поддръжка на 3 карти ще излизат по-скъпо)
4. Съществуват ли в България карти които нямат годишни такси за поддръжка и ползване? Видях, че доста карти имат промоционален период от 1 година без такси, но след това се появява такса от 40-100-200лв годишно. Струва си да плащам тази такса само и единствено ако притежаването на картата подпомага на моето позитивно ЦКР, като това е инвестиция в бъдещето ми.

Вероятно имам и други неща, нуждаещи се от разяснение, но за момента не се сещам. Ако ми хрумне още нещо ще попитам допълнително.
Благодаря!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
aspi  
#2 Публикувано : 02 ноември 2020 г. 12:22:40(UTC)
aspi

Ранк: CMS_Users

Присъединен : 6.2.2018 г.(UTC)
Публикации: 25
Bulgaria

Имаш 1 благодарности (сърца) за 1 публикация (и)
Здравейте,
1. За съжаление в България все още няма такава опция за развиване на добра кредитна история.
Да ако си издадете кредитна карта и сте редвоен в погасяването това може и да окаже някакво влияние за искане на по голям кредит за в бъдеще, но това влияние е по-скоро минимално, ако въобще го има.
Също така ако в един момент решите да закриете тази кредитна карта след 1 месец вече никоя банка няма да знае че вие сте ползвал такава и градената ви кредитна история изчезва.
В кредитната ви история остават за период от 5 години единствено кредитни задължения с просрочие над 30 дни и текущи кредитни задължения.
Върни се най-отгоре
thanks 1 потребител благодари на aspi за тази публикция.
MoitePari.bg на 2.11.2020 г.(UTC)
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
С.Бетов  
#3 Публикувано : 06 ноември 2020 г. 9:30:21(UTC)
С.Бетов

Ранк: CMS_Users

Присъединен : 23.1.2020 г.(UTC)
Публикации: 10
Bulgaria
Място: Плевен

Имаш 4 благодарности (сърца) за 3 публикация (и)
Здравейте,
Кредитната карта не замества дебитната - по втората си получавате възнаграждения и тя е обвързана с разплащателната ви сметка. Кредитната карта си е вид кредит, който ако използвате разумно ви дава достатъчно дълъг гратисен период - 45 дo 50 дни, а в някои банки дори и малки бонуси при ползването ѝ.
Ако ползвате виртуална карта вероятно сте клиент на ДСК. Спокойно си заявете и кредитна карта с подходящ за вашите плащания и доходи лимит. Както е отбелязано в предния коментар почти никакво значение няма за кредитния ви рейтинг, но все пак е по-добре да я имате.
Годишните такси на кредитните карти са такива, че не си заслужава да ползвате няколко в различни валути. При покупки в USD или други валути банката ви трансферира задължението по обявен валутен курс. Информирайте се за него в сайта на съответната банка - те са по-различни от курсовете купува/продава на каса и по сметка. Е, ако правите значителни и чести разплащания може и да е по на сметка да имате две или повече карти в съответните валути, но едва ли разликите ще са толкова големи, че да си заслужава.
При еднократни покупки в различна от титулярната валута дори е по-добре да ползвате услугите на някои финтех компании за разплащания, където разходите и обменните курсове са доста по-изгодни /напр. REVOLUT/. Успех BigGrin
Сашо Бетов
кредитен и финансов консултант
моб. 0889 228904
sbetov@abv.bg
CreditLand.bg
Върни се най-отгоре
thanks 1 потребител благодари на С.Бетов за тази публикция.
Милена Александрова на 6.11.2020 г.(UTC)
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Ива Ангелова  
#4 Публикувано : 08 ноември 2020 г. 20:16:54(UTC)
Ива Ангелова

Ранк: Advanced Member

Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 106
Жена
Bulgaria
Място: Варна

Благодарност: 10 пъти
Имаш 32 благодарности (сърца) за 27 публикация (и)
Здравейте,

Оригинално публикувано от: Николай Б. Отиди до цитираната публикация

Главната причина да искам кредитна карта е развитието на ЦКР. Има ли такава практика при кредитните карти в България? Използването на такава от възможно най-ранна възраст ще ми помогне ли по някакъв начин в бъдеще за получаване на по-голям кредит за инвестиция в имот?

Ако имате кредитна карта и нямате закъснения по обслужването й, в ЦКР ще се види , че имате такъв продукт и че е в редовност. Това не носи бонуси, не носи и минуси.
При анализа на Вашата кредитоспособност за ипотечния кредит, за който кандидатствате ще ви отчислят условно месечно задължение - около 3-5% от лимита на кредитната карта.
Например - имате КК с лимит 1 000 лв. Дори и никога да не сте я ползвали, банката, която Ви анализира за отпускане на ипотечния кредит, ще вземе предвид, че имате разрешен такъв лимит и във всеки един момент може да го изчерпате, в който случай ще дължите по КК минималната месечна вноска от 3-5% - т.е - от 30 лв до 50 лв.
И тази условна вноска, ще участва в анализа на дълг / доход, което е : каква част от нетния Ви месечен доход е плащания по кредитни вноски. Ако така изчисленият дълг / доход не стига за вноската по новия кредит, може да се наложи да закриете КК.
Впоследствие банката, която Ви е отпуснала ипотечния кредит, ще Ви предложи да Ви издаде нова КК.

Цитирай:

- Издаването на карта е неизбежно, просто още не знам дали да е дебитна или кредитна. Клоня към кредитна главно заради развиването на ЦКР;

Кредитната карта не е подходяща за теглене на суми от банкомат. Таксите са много големи. Тя е за разплащания през POS или онлайн. Ако имате чести тегления в брой - тогава е удачна дебитната карта.
Цитирай:

- Не съм имал никакъв вид кредит/заем до сега, следователно не би трябвало да фигурирам в регистъра на ЦКР;
Фигурирате, но справката ще покаже, че нямате дългове към банкова и друга финансова институция.

Цитирай:
1. Възможно ли е да развивам позитивно ЦКР с кредитна карта в България? Струва ли си занимаването или има по-добри начини?
Не си струва, няма да се вземе предвид. Другите начини, чрез които можете да разчитате на одобрение за ипотечен кредит са :

- Официален трудов договор
- Достатъчен осигурителен доход
- Ако все пак се наложи междувременно да се взема потребителски, стоков кредит или КК - да се обслужват редовно без никакви закъснения.
- Когато кандидатствате за ипотечен кредит - да не сте в изпитателен срок, да не сте на срочен договор, да имате поне 6 месеца при настоящия си работодател.
- Да сте събрали някаква сума за самоучастие : обикновено това е около 23 % от покупната цена на имота.
Включват :
3% комисионна за брокер / ако ползвате такъв /
5% - платими на сделка при нотариус. Включват данък придобиване на имот и нотариални такси по изповядване на покупко продажбата и учредяване на ипотека.
15% от цената на имота.
- Да не ставате съдлъжник по друг кредит. Ако доходите ви не са много високи има риск да не стигнат за вашия кредит, тъй като Ви отчисляват условна вноска за кредита, по който сте съдлъжник.

Ако имотът има нужда от довършване, ремонт или обзавеждане - това са допълнителни средства, които трябва да имате или да вземете като потребитеслки кредит - ако доходът Ви позволява да имате и такава вноска.

Ако искате да се подготвите за евентуален бъдещ кредит, препоръчвам среща разговор с кредитен консултант, който да Ви даде най-точни насоки спрямо Вашите параметри. Предвид ситуацията в момента, са възможни срещи и онлайн, които ще Ви дадат същата стойност като среща на живо.
Консултациите са безплатни.

Има много варианти как да се случат нещата, няма как да се изброят всички в един пост.

Добре е, че започвате отрано да планирате покупката на жилище. При правилна стратегия, ще можете да разчитaте на най-добрите възможни условия на банките спрямо профила, който сте изградили.

Ива Ангелова
Финансов и Кредитен консултант
Моб.тел. : 087 957 9587
e: iva@creditland.bg
http://www.creditland.bg/
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Форум MoitePari.bg  »  КАРТИ  »  Кредитни карти  »  Издаване на кредитна карта с цел развиване на ЦКР - струва ли си?
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум