• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Потребителски кредит  »  казусът ми с BNP париба
казусът ми с BNP париба
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
Г.Й.  
#1 Публикувано : 14 август 2020 г. 21:26:15(UTC)
Г.Й.

Ранк: Новак

Групи: Registered
Присъединен : 14.8.2020 г.(UTC)
Публикации: 2
Bulgaria

РЕКЛАМА
Здравейте.
Преди повече от две години изтеглих сериозна сума от БНП париба с месечна вноска 1080лв.
До март тази година плащах без закъснения. Април се възползвах от отсрочване на една вноска, заради корона кризата. Трябваше вероятно да отсроча три вноски, имаше такава възможност.
Падежната ми дата е 5-ти. Имам затруднения, които обясних на оператор по телефона около десетина дни преди падежа - било е към 25-ти юли. Попитах за временно намаляне на месечната вноска - нямало как, освен ако не съм бил рефинансирал. Казаха ми, че крeдитен инспектор ще разгледа молбата ми за отсрочка /в размер на само един месец!!!/ и толкова, обратна връзка нямаше.
Съответно не направих вноската на 5-ти август, нито получих напомнящ SMS.
Днес обаче, изненадващо за мен, получих SMS че просрочвам вноска и малко след това телефонно обаждане от тях. Беше ми обяснено, молбата ми за разсрочване била отказана. Били се опитали да се свържат с мен, но без успех... Което е малко nonsense.
Господина от BNP учтиво ме попита кога ще платя. Когато му отговорих че намерението ми е да платя 5-ти септеври, тои каза, че при подобна забава от 30 дни те са длъжни да подадът към ЦКР съответно просрочие
от 30 дни. Аз му теглих една майна /не директно на него, а на институцията, която представлява/ и му затворих телефона.
Въпросът ми е - падежът ми е 5-ти, кога е крайната дата на която да направя плащане, така че да не подадът данни за просрочие към ЦКР. Парите ги имам, но предпочитам да ги стискам в този момент.
Ако не платя и имам 30 дни просрочие - какви са последствията?
И като коментар - отсрочване на 1080лв. за BNP можеше да бъде малък жест на подкрепа, но не. Като цяло бях доволен от техния сървис до сега. Обаче с това мълчаливо отхвърляне на молбата ми за отсрочка, липса на диалогичност и варианти, ще се замисля сериозно за друг кредит от тях. Помислете и вие!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
Николай Устамитев  
#2 Публикувано : 15 август 2020 г. 9:41:19(UTC)
Николай Устамитев

Ранк: Advanced Member

Присъединен : 26.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 487
Мъж
Bulgaria
Място: Sofia

Благодарност: 35 пъти
Имаш 51 благодарности (сърца) за 41 публикация (и)
Привет Г.Й.
Това е извадка от наредбата на функциониране на Централния Ккредитен регистър.

Чл. 10. (1) Институциите по чл. 4, ал. 1 са длъжни да събират и подават към Централния кредитен регистър информация в електронен вид за всички кредити на техните клиенти и за настъпилите изменения по тези кредити до окончателното им погасяване.

(2) При сключване на нов договор за кредит или при изменение на вече сключен договор за кредит институциите по чл. 4, ал. 1 подават информация към Централния кредитен регистър в срок до 5 работни дни, считано от датата на сключване на договора или изменението.

(3) Институциите по чл. 4, ал. 1 подават към Централния кредитен регистър ежемесечно
до 15-о число на месеца, следващ отчетния, информация за състоянието по всички активни кредити на техни клиенти към последната дата на отчетния месец. Те подават в същия срок и информация за извършените корекции по кредити на техни клиенти за предходни отчетни периоди.

Чл. 20. Ежемесечната информация за кредитите, която институциите по чл. 4, ал. 1 подават по чл. 10, ал. 3, се съхранява в Централния кредитен регистър за срок 5 години, считано от отчетния период, за който се отнася.

Видно е, че в края на месец август ще констатират забавянета на плащането и до 15 число, а може и на 5-то да подадат информация в ЦКР.

Какво следва?! ЦКР е само регистратор. Ще имате отметка в него вече, че имате забавяне от 30 дни за сума от 1080 лв. Това ще се вижда цели 5 години в досието Ви. От тук нантатък всяка една кредитна институция, а и не само кредитна, ще го вижда това и ще си прави съответните изводи при евентуално кандидатстване от Ваша страна за услуга при тях. Няма общо въведено правило как всяка една финансова институция индивидуално третира този запис в ЦКР, но е сериозен проблем при последващи кандидатствания за нов кредит, за рефинансиране или за предоговаряне на съществуващ кредит.

Ако бях на Ваше място веднага бих платил вноската, ще вляза в редовност на кредита си и ще рефинансирам кредита си от друга търговска банка, която работи при по-добри условия от BNP-Париба. Но аз не Ви познавам и не мога да дам подобен съвет на Вас, защото не знам дали е подходящ!Smile

Хубав ден!
Николай Устамитев
ДФК® (Дипл. финансов консултант®)
088 598 3303; n.ustamitev@gmail.com
http://creditland.bg
http://moitepari.bg
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Г.Й.  
#3 Публикувано : 17 август 2020 г. 22:23:39(UTC)
Г.Й.

Ранк: Новак

Присъединен : 14.8.2020 г.(UTC)
Публикации: 2
Bulgaria

Г-н Устамитев,
Благодаря за изчерпателния ви отговор и за съвета ви.
Някяк си изпълнявате и социална функция чрез този сайт, хубаво е чe ви има.
Ще платя преди подаването на данни към ЦКР, нямам къде да избягам, просто ще ги бавя още няколко дни.
BNP-Париба беше удачен вариант за мен, защото взех парите в кратък срок и без да предоставям никакви документи, освен личната ми карта. Доходите ми НЕ са от трудов договор, търговските банки които споменавате щяха да изискат една папка с документи... което беше комплицирано тогава и все още е.

Афектиран съм от факта, че BNP-Париба ми отказа молбата за едномесечно разсрочване. Реално не ми отказаха, а всъщност не отговориха на молбата ми, докато в един момент не си поискаха парите със заплаха да ме вкарат в ЦКР-то със просрочие. Всичките приказки, че кредитните институции са готови на разсрочки и варианти, намиране на удовлетворително и за двете страни решение, например намаляване на размера на вноските или пък плащане само на лихвата... е не и в моя случай, не и с BNP.

Поздрави,
Г.Й.

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
goblenka  
#4 Публикувано : 18 август 2020 г. 4:00:18(UTC)
goblenka

Групи: Registered, CMS_Users
Присъединен : 16.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 280
Място: България

Благодарност: 3 пъти
Имаш 24 благодарности (сърца) за 20 публикация (и)
Привет! :) Само няколко думи... Купувам жилище и ми затрябваха пари. Обърнах се към ДСК. Сумата не е голяма, а аз не съм млада. Само за ден, срещу лична карта, нищо друго, заемът беше одобрен. А, Париба е нещо средно между банкова и небанкова институция. Предлага големи суми, за дълъг период, нарича се банка, но в работата прозират елементи на небанкоеа институция, каквато беше преди доста време. Джет кеш. Джет кеш беше купен от Изи кредит, а Париба се трансформира в банкова институция,
Но, не е точно банка. Явно, гъвкавостта не е сред тия елементи.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#5 Публикувано : 19 август 2020 г. 10:13:46(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

Привет goblenka,

Фактите за банката BNP-Paribas са неточни. БНП Париба Лични Финанси, България е Клон на международната банка BNP Paribas Personal Finance S.A. и част от BNP Paribas - една от най-голямите финансови групи в Европа. Това се вижда и от регистъра на лицензираните банки и клонове на чуждестванни банки в република България в сайта на БНБ. Актуализиран е на 15 май 2020 год.

Все пак да се има пред вид, че има две банки с гакова име или по-точно банката е една, но едният клон е за корпоративни финанси - БНП Париба С.А. – клон София, а другия клон е за ритейла - на дребно - БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А. – клон България. Те са в списъка на клонове на чуждестранни банки в Република България.

Това как работят е тяхна работа, стига да спазват законите в страната. Дали да ги ползваме е въпрос на избор. Хубаво този избор да е информиран избор.
Николай Устамитев
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
goblenka  
#6 Публикувано : 19 август 2020 г. 15:03:07(UTC)
goblenka

Групи: Registered, CMS_Users
Присъединен : 16.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 280
Място: България

Благодарност: 3 пъти
Имаш 24 благодарности (сърца) за 20 публикация (и)
Относно спазването на закона - спазват го. Говоря за клона на дребно в България. БНБ Париба започна да се изписва в документите на Джет кеш през 2008. Но, това не е важно. Важно е, че работят странно. Големи суми, относително дълги срокове, лихви като на небанковите институции. Прав сте! Всеки прави избор и така е редно!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
aspi  
#7 Публикувано : 20 август 2020 г. 16:06:10(UTC)
aspi

Ранк: CMS_Users

Присъединен : 6.2.2018 г.(UTC)
Публикации: 25
Bulgaria

Имаш 1 благодарности (сърца) за 1 публикация (и)
Оригинално публикувано от: Николай Устамитев Отиди до цитираната публикация
Привет Г.Й.
Това е извадка от наредбата на функциониране на Централния Ккредитен регистър.

Чл. 10. (1) Институциите по чл. 4, ал. 1 са длъжни да събират и подават към Централния кредитен регистър информация в електронен вид за всички кредити на техните клиенти и за настъпилите изменения по тези кредити до окончателното им погасяване.

(2) При сключване на нов договор за кредит или при изменение на вече сключен договор за кредит институциите по чл. 4, ал. 1 подават информация към Централния кредитен регистър в срок до 5 работни дни, считано от датата на сключване на договора или изменението.

(3) Институциите по чл. 4, ал. 1 подават към Централния кредитен регистър ежемесечно
до 15-о число на месеца, следващ отчетния, информация за състоянието по всички активни кредити на техни клиенти към последната дата на отчетния месец. Те подават в същия срок и информация за извършените корекции по кредити на техни клиенти за предходни отчетни периоди.

Чл. 20. Ежемесечната информация за кредитите, която институциите по чл. 4, ал. 1 подават по чл. 10, ал. 3, се съхранява в Централния кредитен регистър за срок 5 години, считано от отчетния период, за който се отнася.

Видно е, че в края на месец август ще констатират забавянета на плащането и до 15 число, а може и на 5-то да подадат информация в ЦКР.

Какво следва?! ЦКР е само регистратор. Ще имате отметка в него вече, че имате забавяне от 30 дни за сума от 1080 лв. Това ще се вижда цели 5 години в досието Ви. От тук нантатък всяка една кредитна институция, а и не само кредитна, ще го вижда това и ще си прави съответните изводи при евентуално кандидатстване от Ваша страна за услуга при тях. Няма общо въведено правило как всяка една финансова институция индивидуално третира този запис в ЦКР, но е сериозен проблем при последващи кандидатствания за нов кредит, за рефинансиране или за предоговаряне на съществуващ кредит.

Ако бях на Ваше място веднага бих платил вноската, ще вляза в редовност на кредита си и ще рефинансирам кредита си от друга търговска банка, която работи при по-добри условия от BNP-Париба. Но аз не Ви познавам и не мога да дам подобен съвет на Вас, защото не знам дали е подходящ!Smile

Хубав ден!

Здравейте, необходимо е да се направи едно много важно уточнение за да не подвеждаме човека.
В конкретния случай имаме вноска на 5 Август. Тази вноска можем да я платим до 30 Семптември и тя няма да остане в ЦКР с 5 годишна история. Това е така защото данните в ЦКР се подават до 15 число на всеки месец, но тези данни се подават за състоянието на кредит към последния ден на предходния месец.
Или конкретно подавайки от 1-ви до 15 Септевмри данните към ЦКР, БНП ще подаде кредита с 25 дни забава или под 30 тъй като данните трябва да са до 31 Август.
Това е с други думи имате възможност до 30 Септември да направите вноската за Август разбира плюс ако има начислени допълнителни лихви за периода.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Николай Устамитев  
#8 Публикувано : 20 август 2020 г. 16:18:57(UTC)
Николай Устамитев

Мъж
Bulgaria

aspi, Smile ThumpUp
Николай Устамитев
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Потребителски кредит  »  казусът ми с BNP париба
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум