• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  ОБЩИ ТЕМИ  »  Юридически казуси  »  Дело срещу поръчител
3 Страници123>
Отиди на страница...
Дело срещу поръчител
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
Нина Николова  
#1 Публикувано : 14 ноември 2007 г. 1:01:00(UTC)
Нина Николова

Ранк: CMS_Users

Групи: Registered, CMS_Users
Присъединен : 29.8.2016 г.(UTC)
Публикации: 1
Място: България

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
MoitePari.bg  
#2 Публикувано : 14 ноември 2007 г. 1:01:00(UTC)
MoitePari.bg

Ранк: Администратор

Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia

Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
РЕКЛАМА
Поръчителството се простира върху всички последици от неизпълнението на главното задължение – кредита. Кредитополучателят и поръчителят/поръчителите отговарят за цялото задължение, те са солидарни длъжници по кредита и всеки отговаря за цялото задължение. Законът за задълженията и договорите дава право на кредиторът, банката, да иска изпълнение на цялото задължение от когото и да е от длъжниците (чл.122 от Закона за задълженията и договорите). Право на банката е ако реши да образува изпълнителното дело срещу някой от поръчителите, а не срещу самият кредитополучател. Поръчителят има възможност или да намери кредитополучателя и да го накара да плаща вноските по кредита си или да изплати на банката кредита, като след това поръчителят встъпва в правото на кредитора (банката) и може да води дело срещу кредитополучателя. Поздрави, Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
красимира стойкова  
#3 Публикувано : 02 декември 2007 г. 12:48:00(UTC)
красимира стойкова

Здравейте! Имам въпрос във връзка с темата за поръчителите. Изпаднала съм в подобна ситуация. Поръчител съм. Кредитополучателят не е внесъл две вноски и спазвайки договора, банката е направила кредита предсрочноизискуем. Имало е гражданско дело срещу мен и кредитополучателя, след това изпълнително дело и аз получих изпълнителен лист от частен съдия изпълнител. Това, което не мога да разбера е следното: 1.Нито един път не съм плучила уведомление от банката, че кредитополучателя не си внася редовно вноските. В продължение на две години,/толкова време е изплащала кредита/който е за пет години, многократно е имало периоди, в които невнесените суми са надвишавали две вноски. 2.Никой не ме е уведомил, че банката е решила да направи кредита предсрочноизискуем. 3.Никой не ме е уведомил, че има заведено дело срещу мен, което е приключило и съм дадена на чси. 4. Банката не ми е дала екземпляр от договора за кредит. Как е възможно това? Не съм си сменяла дом., служебния телефон, местоработата и адреса. Единственото сменено е мобилният ми номер. С две думи съм била в абсолютно информационно затъмнение. Осветлението дойде, когато от мен се поиска да изплатя сумата. Опитах се да бъда максимално кратка. Дано съм изложила фактите достатъчно ясно. Благодаря предварително!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
MoitePari.bg  
#4 Публикувано : 05 декември 2007 г. 1:01:00(UTC)
MoitePari.bg

Банката има право да иска изпълнение на цялото задължение от когото и да е от длъжниците - поръчителят и кредитополучателят са солидарни длъжници (чл.122 ЗЗД). Солидарността произтича от договора за поръчителство. Относно конкретните Ви въпроси. Отговорите на първите 2 е в договорите и общите условия. На в. 3 – Според Гражданския процесуален кодекс Изпълнителният лист се издава по писмена молба на молителя въз основа на някой от посочените в чл. 237 актове. Препис от молбата не се връчва на длъжника. Молбата се разглежда в закрито заседание в 7-дневен срок от постъпването й. (Чл. 242., ал.1 и 4). Отново съгласно Гражданския процесуален кодекс – чл. 250 - вие можете в седемдневен срок от получаване на призовката за доброволно изпълнение да предявите възражения, подкрепени с убедителни писмени доказателства, че присъдената сума не се дължи, или в същия срок да представи надлежно обезпечение за кредитора по реда на чл. 180 и 181 ЗЗД. В такъв случай съдът спира изпълнението. И ако не направите възражения в седемдневния срок по чл. 250 или искането ви за спиране не бъде уважено, можете да предявите възраженията си по исков ред. Но ви съветваме да се обърнете към адвокат, за да получите правилната помощ. Важно e какъв договор за поръчителство сте подписали. Какви са според общите условия на банката и конкретният договор за кредит и договора за поръчителство начините за уведомяване на страните, какви са сроковете в тази ситуация. Важно е кога е издаден изпълнителният лист, също връчена ли ви е призовка за доброволно изпълнение и кога, ако не на вас, то кой я е приел вместо вас и т.н. Надяваме се, че бяхме полезни Поздрави, Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
снежана маисторова  
#5 Публикувано : 14 февруари 2008 г. 20:05:00(UTC)
снежана маисторова

Здравейте! Гарант съм на кредит, който не се изплаща редовно.ЧСИ направи запор на заплатата ми. В същото това време кредитополучателят живее необезпокояван от банката, на същия адрес, на който е теглил кредита. Съществува и втори гарант по кредита, на който също не се търси отговорност. Нормално ли е това? Какъв е пътят, по който да търся своите права? Имам ли шансове дългът да се търси от кредитополучателя и втория гарнат при положение, че в продължение на осем месеца от свое име се внасят пари по кредита?
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
MoitePari.bg  
#6 Публикувано : 15 февруари 2008 г. 18:49:09(UTC)
MoitePari.bg

Да, нормално е банката да Ви потърси. В това се състои същността на поръчителството – ако заемателят не е в състояние или не погасява кредита, неготово погасяване се поема от гарантите. Причините именно Вас да потърси банката биха могли да са: 1. Вие сте първа в списъка от поръчители. Принцип е да се следва поредността, но не е задължително; 2. Вие сте по-платежоспособният поръчител. 3. Комбинация от 1. и 2. Единствен начин да потърсите правата си е да се обърнете към адвокат и да заведете дело срещу заемателя. ЗЗД, Чл. 143. Поръчителят, който е изпълнил задължението, може да иска от длъжника главницата, лихвите и разноските, които е направил, след като го е уведомил за предявения срещу него иск. Той има право и на законни лихви върху заплатените суми от деня на плащането. Надяваме се, че бяхме полезни. Поздрави, Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
В. Панкова  
#7 Публикувано : 07 март 2008 г. 21:44:38(UTC)
В. Панкова

имах изпратено определение от съда за изплащане разноски по дело, но тъй като имаше грешка в сумата, обжалвах определението. За всички неща, които бяха извършени разбрах от съобщението за запор върху заплатата ми. Кога е излязло решението по жалбата ми не бях уведомена, призовка за доброволно изпълнение също не ми беше издадена, при въпрос към съдия-изпълнителя - ми каза, че няма нужда от нея. След една седмица отидох да си търся изпълнителния лист и в папката по изпълнителното дело видях, че вече беше написана такава призовка и съобщение за запора, но и на двата документа имаше една и съща дата и с подпис на длъжностно лице от админстрацията, че аз съм отказала да получа призовките, а в изпълнителният лист сумата е повече от обжалваната и ми обясниха, че пак е допусната грешка. Какви са ми правата и какво следва срещу тези, които са ЗАКОНА?
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
MoitePari.bg  
#8 Публикувано : 11 март 2008 г. 12:38:31(UTC)
MoitePari.bg

Предполагаме, че тук става въпрос за заведено дело срещу Вас, поради не изплащане на поети от Ваша страна задължения. В такива случаи първото нещо, което банката прави е да изпрати писмо, в което Ви кани доброволно и в даден срок да изпълните плащанията си. Ако това не стане в определения срок се завежда дело, като разноските по него са изцяло за Ваша сметка. Неполучаването от Ваша страна на тази покана не спира изпълнението по нея. Ако сте заявили, че заплатата Ви се превежда по сметка в банката, в която имате кредит, при неизпълнение на договорните Ви задължения по договора за кредит банката е в пълното си право да наложи запор върху сметката Ви. При завеждане на едно такова дело общата сума на задълженията, която трябва да заплатите се равнява на неизплатената част от главницата плюс начислената наказателна лихва за просрочие, както и вече споменатите разходи по делото. Съветваме Ви да се обърнете към услугите на адвокат, който може да Ви посъветва как да действате. Надяваме се информацията да Ви бъде полезна. Поздрави, Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Д.Златкова  
#9 Публикувано : 31 март 2008 г. 12:21:15(UTC)
Д.Златкова

Публикации: 2

Здравейте. Гарант съм на кредит, който длъжника не е плащал. Имам следният въпрос нормално ли е да имам запор на заплатата, а длъжника, който също е на трудов договор - да няма запор (и двамата ни осигуряват на минимална работна заплата). Миналата седмица ми дойде писмо, че ми налагат забрана за напускане на страната. По закон четох, че такава забрана се налага при дължима сума над 5000 лв., в момента задължението е 6100 лв. Искам да попитам ако се внесе сума с която задължението да падне под 5000 лв - ще ми премахнат ли забраната за напускане на страната и вариант ли е ако си прекратя трудовия договор да наложат запор на длъжника и останалите съпровождащи неща (визирам забраната за напускане на страната) ? Предварително Ви благодаря ако може да ме посъветвате нещо
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
MoitePari.bg  
#10 Публикувано : 31 март 2008 г. 16:59:10(UTC)
MoitePari.bg

Според Закон за задълженията и договорите чл. 140. поръчителството се простира върху всички последици от неизпълнението на главното задължение, включително и разноските по събиране на вземането. Ако Вие сте единственият поръчител по този заем по закон сте длъжни да поемете плащанията, ако те не се извършват от главния длъжник. Поръчителство може да съществува само за действително задължение. То може да се поеме и за бъдещо, и за условно задължение. Това означава, че при просрочие на задължението искът за доброволно плащане се отправя първо към главния длъжник по заема. Ако банката не може да удовлетвори вземанията си от него насочва задължението си към поръчителите.Няма логика да се налага запор върху възнаграждението само на поръчителя па кредита. Според нас би било безмислено да прекратявате трудовите си провоотношения, защото са Ви наложили запор на сметката. Това е така при приемането на поръчителството отговаряте и с размера на недвижимото имущество, което притежавате. Така, че това в никакъв случай не е решение на проблема. Според чл. 143. поръчителят, който е изпълнил задължението, може да иска от длъжника главницата, лихвите и разноските, които е направил, след като го е уведомил за предявения срещу него иск. Той има право и на законни лихви върху заплатените суми от деня на плащането. Съветваме Ви да се обърнете към услугите на правен консултант, тъй като въпросът Ви е преди всичко правен. Поздрави, Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Д.Златкова  
#11 Публикувано : 31 март 2008 г. 17:38:07(UTC)
Д.Златкова

Публикации: 2

Благодаря Ви за отговора в случая най-много ме интересува момента със забраната за напускане на страната затова исках да знам ако се внесе сума с която дължимата сума стане под 5000 лв ще отменят ли поне забраната за напускане на страната
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
MoitePari.bg  
#12 Публикувано : 02 април 2008 г. 11:55:15(UTC)
MoitePari.bg

По отношение на налагането на забрана за напускане на страната знаем, че тя се издава за определен период от време. Тази забрана е административна принудителна мярка. За да има наложена такава забрана банката е връчила изпълнителният лист в съда и срещу Вас е образувано съдебно производство. Според нас тази забрана ще бъде в сила до прекратяване на производството и снемане на обвиненията към Вас и приключване на делото. Това от своя страна може да стане единствено при пълното заличаване на възникналите задължения и окончателно изплащане на дължимата сума. Накратко-срокът на забраната за напускане на страната важи до приключване на делото. Тъй като нашият сайт не е свързан с дискутиране на въпроси от правно естество, горепосочените твърдения са наши тълкувания на нормативни актове. Поради тази причина Ви съветваме да потърсите услугите на адвокат. Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна. Поздрави, Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
апостолов  
#13 Публикувано : 06 май 2008 г. 12:15:00(UTC)
апостолов

Здравейте! Имам няколко въпроса към вас. Мисля да кандидатствам за кредит до 2500лв. През юни най-вероятно ще замина зад граница да работя. Мога ли аз да си прекъсна трудовия договор в месеца през който кандидатствам за кредит. И така да замина зад граница да работя. Кредита, за които ще кандидатствам е за без ипотека и поръчител. Предварително ви благодаря.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
MoitePari.bg  
#14 Публикувано : 08 май 2008 г. 14:19:54(UTC)
MoitePari.bg

По принцип освен анализиране на платежеспособността при кандидатстване за кредит банките трябва да извършват и текущи проверки за състоянието на длъжника и целевото изразходване на средствата. Последното обаче често пъти се пропуска. Това означава, че може спокойно да кандидатствате за потребителски кредит при положение, че имате навършени 6 месеца от подписването на постоянния трудов договор при сегашният Ви работодател. Сумата, която желаете да заемете не е голяма, за да Ви бъдат изисквани допълнителни обезпечения под формата на поръчителство или ипотека. Проблемът произтича от това как ще погасявате кредита след като напуснете страната. Вариант е да се договорите с банката автоматично всеки месец да си прихваща средства от разплащателната Ви сметка (трябва да е в същата банка), по която ще превеждате парични средства от чужбина. Недостатък на този вариант е, че банката може да промени годишният си лихвен процент по заема едностранно и Вие да не разберете за това. Поради тази причина Ви съветваме като наличност по сметката да има малко повече от необходимите средства за осъществяване на месечните вноски. При потребителските кредити без наличие на обезпечение по тях, банката ще Ви накара да подпишете Запис на заповед. С този документ при евентуално неплащане от Ваша страна, банката се сдобива с изпълнителен лист за принудително изпълнение без да е необходимо да завежда дело в съда. Повече за правната същност на този документ може да прочетете тук. Най-изгодната оферта за потребителски кредит може да намерите тук, след като зададете неговите параметри. Искрено се надяваме, че информацията ще Ви бъде полезна. Поздрави, Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
ВИКТОРИЯ ГЕОРГИЕВА  
#15 Публикувано : 24 септември 2008 г. 22:15:09(UTC)
ВИКТОРИЯ ГЕОРГИЕВА

Искам да попитам как да разбера дали имам забрана за напускане на страната... Може ли да ми е наложена без да съм уведомена Благодаря Ви
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
MoitePari.bg  
#16 Публикувано : 26 септември 2008 г. 13:06:29(UTC)
MoitePari.bg

Случаите, в които може да бъде налагана забрана за напускане на страната са посочени в чл. 76 от Закон за българските документи за самоличност. При налагане на забраната лицето трябва да бъде уведомено за влизане в сила на тази принудителна административна мярка. Уведомлението трябва да бъде получено по адрес на местоживеене. Според чл. 78а „Органът, издал акта, от които произтича основанието за прилагане на принудителната административна мярка изпраща този акт по служебен път на органа, който е компетентен да я приложи или отмени”. Това означава, че налагането на тази забрана е резултат от настъпване на обстоятелствата, посочени в чл.76 от Закона. Предполагаме, че органите не са Ви уведомили за приложената мярка, поради смяна на местожителството Ви. Съветваме Ви да посетите паспортната служба по местоживеене (ОДП), издала документите Ви за самоличност. Ако желаете да получите повече информация за правната същност и случаите, при които се налага забрана за напускане на страната, това може да направите като отворите този линк. Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна. Поздрави, Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Георги Иванов  
#17 Публикувано : 20 ноември 2008 г. 12:16:00(UTC)
Георги Иванов

имам потребителски кредит, но спрях работа и сега още не работя, нямам имущество на мое име няма как да ми запорират и заплатата. Какво става в такъв случай?
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
MoitePari.bg  
#18 Публикувано : 20 ноември 2008 г. 16:30:01(UTC)
MoitePari.bg

Независимо от това, че не разполагате с лично имущество или пък нямате трудови правоотношения към момента, при неплащане на заема банката ще заведе съдебен иск срещу Вас. Ако по отпуснатият Ви кредит не съществува допълнително обезпечение под формата на поръчителство при потребителските кредити, банката в действителност няма да има възможност да удовлетвори вземанията си. Би трябвало след внимателен прочит на всичките законови и подзаконови нормативни актове да стигнете до извод, че не е препоръчително да се стига до стартиране на съдебен процес. Ако желаете да получите повече информация за това какви биха били за Вас последствията, ако спрете да погасявате кредитните си задължения, това може да направите като отворите този линк. Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна. Поздрави, Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Албена  
#19 Публикувано : 03 май 2009 г. 17:36:32(UTC)
Албена

Искам да попитам възможно ли е да се направи запор на цялата заплата на поръчител в предвид Гражданско процесуален кодекс чл446
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
MoitePari.bg  
#20 Публикувано : 07 май 2009 г. 13:28:21(UTC)
MoitePari.bg

Поръчителят е солидарно отговорен за изплащане на задължението с главния длъжник, което означава, че ако длъжникът по заем спре да го погасява, банката може да поиска удовлетворяване на вземането си, чрез поръчителя. Насочвайки принудителното изпълнение на задължението към поръчителя, изразено чрез запор на работна заплата се прилагат разпоредбите на ГПК и по-конкретно чл.446 (1). Ако изпълнението е насочено върху трудово възнаграждение, запор може да бъде извършен ако размера на получаваното възнаграждение е над минималната работна за страната. Максималният размер, които може да бъде удържан от трудовото възнаграждение на длъжника е посочен в ГПК и зависи от това дали имате деца на издръжка, както и от размера на получавания доход. Максималният размер, който може да се удържа е: 1. ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа; 2. ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа; 3. ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа; 4. ако осъденото лице получава над 1200 лв. месечно - горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа. Месечното трудово възнаграждение се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски. Това означава, че удръжката се прави върху размера на нетната работна заплата. С цел защита на интересите Ви, бихме Ви посеветвали да се обърнете към адвокат. Поздрави, Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest (2)
3 Страници123>
Отиди на страница...
Форум MoitePari.bg  »  ОБЩИ ТЕМИ  »  Юридически казуси  »  Дело срещу поръчител
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум