• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Кредит от банка с договор за ипотечен кредит и нотариален акт за учредяване на договорна ипотека
Кредит от банка с договор за ипотечен кредит и нотариален акт за учредяване на договорна ипотека
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
v08  
#1 Публикувано : 23 февруари 2017 г. 14:33:58(UTC)
v08

Ранк: Новак

Групи: Registered
Присъединен : 23.2.2017 г.(UTC)
Публикации: 3
Bulgaria
Място: varna

Благодарност: 2 пъти
РЕКЛАМА
През 2007 г. с бившия ми вече съпруг/ тогава настоящ/ закупихме жилище с банков ипотечен кредит. Имота ,който закупихме беше на зелено и затова за обезпечаване на кредита банката изиска сключване на "нотариален акт за учредяване на договорна ипотека за обезпечаване на банковия заем" - родителите на бившия ми съпруг станаха гарант с техен етаж от къща/техен имот/. При сключването на договора с банката аз се подписах на кредитополучателя, а съпругът/бившия/ ми тогава често нямаше работа и не се подписа никъде в договора, въпреки че имаше една точка че :съпругът на кредитополучателя - .........е уведомен за кредита и му е известно ,че носи солидарна отговорност............Тогава служителите на банката ми обясниха ,че той/съпругът ми тогава/ не трябва да се подписва ,защото родителите му са се подписали на другия документ, а именно на "Нотариалния акт за учредяване на договорна ипотека...."и с това дали той става гарант или родителите му е едно и също. От 2013 г. живеем разделено , а от 2014 г. имам официално развод с бившия ми вече съпруг. До настоящия момент само аз изплащам въпросния кредит . Бившия ми съпруг категорично отказва да изплаща кредита , защото ми заявява че никъде не се е подписал , а родителите му са също несъгласни да плащат каквито и да било вноски. Така Бившия ми съпруг заведе дело срещу мен за делба на закупеното от мен жилище, а отказва да плаща кредита , с който е платено и който само аз изплащам. Моля , в предвид сложния казус, надявам се да получа някаква помощ от Вас!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
mindcontrol  
#2 Публикувано : 24 февруари 2017 г. 16:50:31(UTC)
mindcontrol

Ранк: Advanced Member

Групи: Registered, CMS_Users
Присъединен : 30.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 121
Място: България

Имаш 22 благодарности (сърца) за 21 публикация (и)
Здравейте,

На първо място зависи, дали въобще някъде се е подписал съпругът Ви( поръчител/солидарен длъжник, кредитополучател).

На следващо място следва да се види, какво точно са подписали неговите родители.

Трябва задължително да се видят документите, за да ви се даде правилно становище.

Договор, нот. акт. общи условия, погасителен план, анекси( в случай, че има такива).

Надявам се да Ви бях полезен!

Поздрави!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
v08  
#3 Публикувано : 24 февруари 2017 г. 18:47:09(UTC)
v08

Bulgaria

Благодаря Ви!

Съпругът ми никъде не се подписа нито в договора , нито в нот.акт.

В договора се подписах само аз като КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛ и Кредитора/2- ма служители на банката/

В нотриалния акт за учредяване на ипотеката се подписах аз на" заемател - длъжник" и двамата родителя на бившия ми съпруг като "Собственици на имота.

Когато поисках обяснение наскоро от банката , защо не са изискали и подпис на съпругът ми тогава след предоставен от мен акт за сключен граждански брак, те ми обясниха че по това време /2007 / не било задължително това изискване .Сега и 500 лв. да искам да тегля от някоя банка искат подписа и съгласието от съпруга.......
Поздрави!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
goblenka  
#4 Публикувано : 25 февруари 2017 г. 8:14:52(UTC)
goblenka

Присъединен : 16.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 280

Благодарност: 3 пъти
Имаш 24 благодарности (сърца) за 20 публикация (и)
Така, както гледам, съпругът /бивш/ е чист от към това задължение, но родителите му, като обезпечители - не. Въпрос на тълкование е все пак. Има тук друга врътка. Всичко придобито по време на брака се дели на 2 при развод. Това се промени преди известно време. Колегата може да е по-точен. Не мисля, че тази промяна Ви касае, щом бившият Ви съди за половината имот. В такъв случай, даже да не се е подписал, той става длъжник на половината дълг и Вие имате право на тази претенция. Ако адвокатът Ви е добър и разчете документите във ваша полза, то и родителите му дължат половината от дълга, включая допълнителните товари, ако имате просрочия и допълнителни начисления. А! А важно е колко време е продължил бракът. Поздрави и от мен! Тук се налага да си намерите адвокат - дявол.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
mindcontrol  
#5 Публикувано : 25 февруари 2017 г. 8:52:31(UTC)
mindcontrol

Здравейте,
всичко придобито по време на брака влиза в режим на СИО(съпружеска имуществена общност) и става общо. Има разбира се изключения, но те са при съвсем други хипотези.
Странна е хипотезата, че родителите фигурират в нот.акт? Обикновено в договори за ипотека, когато се гарантира с имот на ипотекарен длъжник, същият гарантира единствено с имота, но не и в лично качество.
Продължителността на брака не е от значени, продължителността има значения за наследствения дял преживелия съпруг(и пак има изключения от това правило!)
Трябва да се видят всички документи, за да може да се реагира.
Поздрави!
Върни се най-отгоре
thanks 1 потребител благодари на mindcontrol за тази публикция.
v08 на 25.2.2017 г.(UTC)
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
goblenka  
#6 Публикувано : 25 февруари 2017 г. 9:08:13(UTC)
goblenka

Май дадохме на дамата път и И отворихме работа. Дано успее да си запази правото! Много се дразня от тарикати, дето се опитват да гребат от чужда паница! BigGrin
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
v08  
#7 Публикувано : 25 февруари 2017 г. 12:52:06(UTC)
v08

Bulgaria

Цитирам част от решението за делбата:

Позоваването й на самостоятелно отпускане и изплащане на получените банкови заеми не обуславя трансформиране на лични средства. Такова разрешение е дадено, както в т.4 от ТР № 5/29.12.2014 по тълк.д.№ 5/2013г на ОСГТК на ВКС, така и в по-последващата практика на ВКС - Определение № 395/9.11.2015г по гр.д.№ 4167/2015г на ВКС-ІІ ГО, в което е цитирано решение, постановено по реда на чл.290 ГПК. В същото е разяснено по задължителен за настоящата инстанция начин, че в случаите, когато необходимите за заплащането на цената средства са били получени по договор за заем /кредит/, по който заемополучател /респ. кредитополучател/ е бил само единият бивш съпруг, това не може да обуслови извод, че влагането на получени по този начин средства представлява трансформация на лични такива. Средствата, получени по договор за заем, не са лични, тъй като за задължението за тяхното връщане двамата съпрузи отговарят солидарно и съответно тези средства са общи по смисъла на СК. Последващите разплащания, вкл. връщането на взетите в заем средства, не рефлектира върху принадлежността на придобитото право на собственост и не води до промяна на правата в съсобствеността, а обуславя само съществуването на облигационни задължения по изпълнение на солидарното задължение само от единия длъжник.

Съдът не взима в предвид това че апартамента е закупен с теглени от мен заеми. Въпреки всичко аз нямам нищо против да се раздели имота 50/50 %,или да препишем дяловете си на детето ни,родено по време на брака, но бившия ми съпруг ,както се изрази по горе "гобленка" много обича да гребе от чужди паница"/точно на място казано / и отказва тези опции:Предложила съм му да поеме поне половината от задължението ,но отказа....Решил си е че аз ще плащам още 20 години кредита , а той ще получи 50 % от закупения изцяло от мен имот!

Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
goblenka  
#8 Публикувано : 25 февруари 2017 г. 14:42:08(UTC)
goblenka

Според мен, използвайте неговото дело за претенция, за да заявите своята контра претенция. Това може да направи адвоката Ви. Хем ще си спестите разход за второ дело, хем ще обезсилите претенцията му. Много е важен адвоката Ви. Казвам го, защото ние изгоряхме с един. Той откровенно работеше за трета страна. Ако не зависех от волята на семейството, щях да го отсвиря, но....
Върни се най-отгоре
thanks 1 потребител благодари на goblenka за тази публикция.
v08 на 25.2.2017 г.(UTC)
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
mindcontrol  
#9 Публикувано : 27 февруари 2017 г. 22:34:33(UTC)
mindcontrol

Здравейте,

след като имате решение насрещен иск не можете да предявите. Същият се подава в срока за отговор на исковата молба(211 от ГПК). Трябва да се прегледатдетайлно документите.
Поздрави!
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest (4)
Форум MoitePari.bg  »  КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА  »  Ипотечен кредит / Жилищен кредит  »  Кредит от банка с договор за ипотечен кредит и нотариален акт за учредяване на договорна ипотека
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум