Кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Бързи кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Картови продукти
Спестявания
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Застраховки
Калкулатори
Новини и съвети
Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля
Вход
или
Форум
Активни теми
Търси
Вход
Известие
Error
OK
РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg
»
ОБЩИ ТЕМИ
»
Лихвоточки
»
Изплащането на лихвоточки
4 Страници
<
1
2
3
4
>
Отиди на страница...
Изплащането на лихвоточки
Сподели
LinkBack Topic URL
Retweet тази тема
Сподели темата в Google+
Харесай тази тема
Share on Facebook
Digg this Topic
Reddit this Topic
Share on Tumblr
Опции
Следи тази тема
Принтирай тази тема
Изглед
» Всички отговори са отворени
Списък с всички отговори
Предишна тема
Следваща тема
MoitePari.bg
Публикувано :
18 май 2009 г. 22:24:00(UTC)
Ранк: Администратор
Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia
Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
РЕКЛАМА
За жалост щом институциите, които трябва да дадат този отговор, не го правят, ние няма как да Ви ориентираме. Надяваме се, че разбирате, че тези срокове не зависят от нас, а от работата на съответните комисии и администрацията, като цяло. Съжаляваме, че не можем да отговорим на този въпрос. Може би е добре да разговаряте с хора, вече получили обезщетение, за да споделите опит.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж всички публикации на потребителя
Виж благодарностите
elena
Публикувано :
21 май 2009 г. 15:40:00(UTC)
Ранк: CMS_Users
Присъединен : 29.8.2016 г.(UTC)
Публикации: 1
Място: България
баща ми ще прехвърлил лихво точки на сина ми но нямаме възможност да закупим жилище ние притежаваме апартамент ще може ли да му продадем една или две стаи от нашия апартамент и срещу тях на сина ми да се осребрят лихвоточките
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
21 май 2009 г. 16:19:00(UTC)
Теоретично изглежда, че би било възможно, но за жалост от правна гледна точка дали това е възможно не можем да коментираме. Дали съществува подобен вариант и ще бъде ли признат за изплащане на обезщетение може да попитате и при местната комисия към Националния компенсационен жилищен фонд.
Надяваме се, че бяхме полезни.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Нели Жекова
Публикувано :
22 май 2009 г. 9:59:00(UTC)
Здравейте. Въпреки всичко което прочетох, все още има много неща относно въпросните лихвоточки, които на са ми ясни. Ще се радвам много, ако можете да ми помогнете. Аз и брат ми сме наследници на Жилищно- спестовен влог, направен от вече покойните ни родители през 1972 г.Въпросът ми е как мога да разбера колко лихвоточки имаме и дали бих могла да се възползвам от тях, при положение, че брат ми ще ми прехвърли неговата част, а аз преди 19 години съм закупила собствено жилище. Ако не мога да се възползвам дали биха могли 2те ми деца, които преди 6 години си купиха общ жилищен имот да се възползват от тях? Много ще съм ви благодарна, ако можете да ми помогнете да разбера как бих могла да се възползвам от лихвоточките
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
22 май 2009 г. 10:28:00(UTC)
За да разберете колко лихвоточки са имали родителите Ви трябва да се обърнете към офис на Банка ДСК. Вероятно ще Ви изискат документ за наследници. Ако Вие не можете да се възползвате от лихвоточките, можете да ги прехвърлите на децата Ви. За жалост, обаче, доколкото познаваме практиката не се обезщетяват стари покупки. Мотивираме се с изискването при покупко-продажбата на жилището да е посочено, че то се прави, като се използват лихвоточките. Повече яснота могат да внесат служителите от местната комисия към Националния компенсационен жилищен фонд.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
MoitePari.bg
Публикувано :
22 май 2009 г. 12:01:35(UTC)
Вярно е, че неяснотите около лихвоточките са много и това е затруднение и за нас. По тази причина и отговорът ни може би няма да е съвсем пълен или точен, за което се извиняваме предварително. По принцип е нужно съпругът Ви да е включен в списъците на правоимащите (да е одобрен за обезщетение). Това, обаче не пречи да търсите кредит и да предприемете покупка на жилище. Ако междувременно бъдат изготвени списъците на правоимащите, това само ще е в помощ. Полезно е да знаете, че в договора за покупко-продажба на жилището трябва да е вписано изрично, че ще използвате лихвоточките за покупката му. Това създава известно затруднение, ако не знаете дали съпругът Ви ще е одобрен за обезщетение.
Съветът ни е, ако не бързате с покупката, да изчакате решението на комисията и след това да търсите кредит и да реализирате покупка. За жалост само комисията може да даде ориентировъчни срокове кога ще бъдат оповестени списъците. Трябва да се обърнете към нея по този въпрос. Доколкото знаем списъци ще бъдат обявявани в началото на есента, но дали ще бъде спазен този срок не се ангажираме да коментираме. Може би е възможен вариант след покупката на жилището (ако го закупите преди да се оповестят списъците) да се направи корекция в нотариалния акт и така да се възползвате от лихвоточките. По този въпрос Ви съветваме да се обърнете към адвокат или нотариус.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
vivianavt
Публикувано :
22 май 2009 г. 13:42:00(UTC)
При нас нещата стоят така-мъжът с когото живея на семейни начала получи от баща си определени лихвоточки и подаде документи за картотекиране.Смятаме обаче сега да теглим кредит за покупка на жилище на негово име.След всичко прочетено до тук,значи ли това че след покупката няма да има право да се възползва от лихвоточките.Трябва ли да изчакаме да го одобрят и тогава да купуваме или можем да си купим жилище ,а после да си помогнем с парите от лихвоточките за покриване на част от кредита? Всичко с тези лихвоточки е толкова объркано.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
krasi
Публикувано :
22 май 2009 г. 18:05:00(UTC)
Преди една година исках да си използвам лихвоточките при закупуване на жилище, но от общината ми казаха че нямам право защото родителите ми са прехвърлили жилището си на мое име но срещу гледане.Това означава ли , че аз съм собственик на жилището и ако жилището е до 15000 лв не съм ли имал право да си ги използвам. Ако съм имал право а те не са ми ги дали каква е процедурата и кой носи отговорност че не са ми изплатени
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
22 май 2009 г. 19:25:59(UTC)
В отговор на въпросът Ви ще направим 2 пояснения:
1. Ако при прехвърлянето на имота Вие сте вписан в нотариалния акт, то Вие сте собственик или съсобственик. По принцип има изискване да не сте прехвърляли имоти след 1996 година. Вие сте получили имот след тази година, което може би е бил мотивът за отказ за обезщетение.
2. Обезщетение се изплаща само при покупка или строителство на жилище. Ако Вие не закупувате жилището, както е в случая, дори и да има предпоставки да използвате лихвоточките, няма да бъдете обезщетени.
Що се отнася до правата върху използването на лихвоточките, с риск да се повторим, ще кажем, че те могат да се използват само ако собственикът е одобрен, като правоимащ и предприеме покупка или строителство на жилище. Повече по темата може да прочете тук. Ако въпреки всичко считате, че правата Ви са нарушени, консултирайте се с адвокат.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
стоян
Публикувано :
22 май 2009 г. 19:38:00(UTC)
Здравейте, съвсем скоро разбрах че съм притежател на 11420 лихвоточки (ако правилно трансформирам сумата ми в лева в края на 1998г.)Не притежавам никакво недвижимо имущество, а и в момента нямам възможност нито да закупя, нито да построя жилище. Влогът е направен в ДСК Горна Оряховица, където се води и постоянния ми адрес, но аз живея под наем в друг по-голям град. Какво ще ме посъветвате да направя за да не допусна и тези пари на родителите ми да изчезнат в този криворазбран преход?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
MoitePari.bg
Публикувано :
22 май 2009 г. 19:52:01(UTC)
Ако сте притежател на 11420 лихвоточки това означава, че равностойността им е 913.60 лв. Можете да използвате сумата ако предприемете покупка или строителство на жилище. За целта трябва да подадете документи за одобрение за обезщетение. Процедурата накратко е описана тук. Правим уточнението, че ако желаете да се възползвате от лихвоточките в града, в който живеете, трябва там да подадете документите. За жалост крайният срок за подаването им отмина вчера. В НС има внесен законопроект, с който се цели удължаване на този срок до 20.11.2009 г., но той е одобрен само на първо четене. Съветваме Ви да се обърнете към местната комисия към Националния компенсационен жилищен фонд в общината, за да разберете със сигурност дали все още се приемат документи.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Svetlina
Публикувано :
28 май 2009 г. 18:16:00(UTC)
Здравейте, притежавам 140 000 лихвочисла и по 1/6 идеална част от няколко жилища. Ще мога ли да се възползвам от сумата по тези лихвочисла ако закупя останалите идеални части на някое от жилищата? И какво трябва да направя?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
29 май 2009 г. 11:46:37(UTC)
Доколкото познаваме закона и споделен опит от юристи можем да споделим, че обезщетения срещу покупки на идеални части не се допускат. В закона е посочено, че за да се възползва притежателя на лихвоточки от тях трябва да предприеме покупка или строеж на жилище. Все пак, тъй като това е по-скоро въпрос с правна насоченост, съветваме Ви да се консултирате с адвокат или нотариус.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РеНи
Публикувано :
29 май 2009 г. 20:26:26(UTC)
Бих искала да Ви попитам ,след закупуването на апартамент, евентуално след изплащането на сумата по лихвоточките, какъв е периода в който нямам право да продам този апартамент. Бях чула че до 5 години след изплащането на лихвоточките нямам право да го продавам. Така ли е ?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
01 юни 2009 г. 11:17:38(UTC)
МОИТЕ ПАРИ не знае за подобни ограничения. Покупката на жилище, било то в случая с използването на лихвоточките не би следвало да поставя ограничения за срока, след който може да бъде продадено. След Вие сте собственик на жилището, следва да имате всички права да се разпореждате с него, както намерите за добре. Не считаме, че има правно основание подобно ограничение да бъде налагано. За по-голяма сигурност можете да се консултирате с адвокат.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Жанет
Публикувано :
04 юни 2009 г. 14:15:00(UTC)
Притежавам 1/6 идеална част от наследствен апартамент. Ще се зачетат ли лихвоточките, ако закупя част или изцяло останалите дялове от другите съсобственици?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
04 юни 2009 г. 19:13:26(UTC)
Вероятно би могло да бъде призната покупка от този вид, за да бъдете обезщетени. Към момента МОИТЕ ПАРИ няма наблюдения как точно се реализират, а още по-малко обезщетяват такива покупки на жилище. Каква е възможността да получите обезщетение в такава ситуация можете да разберете от местната комисия към Националния компенсационен жилищен фонд. Помощ би Ви оказал също и адвокат и/или нотариус.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
ketivasko
Публикувано :
08 юни 2009 г. 22:36:00(UTC)
Здравейте.Живея в чужбина но децата ми които са пълнолетни живеят в България.Аз имам два апартамента и не мога да използвам лихвоточките си по разбираеми причини .Интересува ме дали мога да ги прехвърля все още да децата ми,те нямат собственост или съм загубила това право .Този удължен срок важи ли за прехвърляне на точки.Благодаря предварително
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
09 юни 2009 г. 11:26:00(UTC)
Да, разбира се, че можете да ги прехвърлите. За целта, обаче ще е нужно да дойдете до България и да уредите прехвърлянето, тъй като то се извършва пред нотариус с лично полагане на подписите на всички участващи страни. Удължения срок е както за прехвърляне на лихвоточките, така и за подаването на документите. Считаме, че имате реален шанс да използвате лихвоточките, като срока да преминете през процедурите е достатъчно дълъг. Повече по темата чете тук.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
melinda
Публикувано :
10 юни 2009 г. 23:36:57(UTC)
Публикации: 2
Здравейте извинявам се предварително ако има публикуван отговор на моя въпрос, но аз не видях такъв в прочита, който направих. Въпроса ми е следният : майка ми има лихвоточки 2007 закупих жилище с ипотечен кредит дали е възможно да ми бъдат прехвърлени на база закупеният от мен имот и какви са опциите да бъдат изплатени, поне на нея, ако не е възможно да бъдат прехвърлени. Кога и дали въобще могат да бъдат прехвърляни. Предварително благодаря. Лек ден.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
(3)
4 Страници
<
1
2
3
4