Кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Бързи кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Картови продукти
Спестявания
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Застраховки
Калкулатори
Новини и съвети
Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля
Вход
или
Форум
Активни теми
Търси
Вход
Известие
Error
OK
РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg
»
ОБЩИ ТЕМИ
»
Лихвоточки
»
Изплащането на лихвоточки
4 Страници
<
1
2
3
4
>
Отиди на страница...
Изплащането на лихвоточки
Сподели
LinkBack Topic URL
Retweet тази тема
Сподели темата в Google+
Харесай тази тема
Share on Facebook
Digg this Topic
Reddit this Topic
Share on Tumblr
Опции
Следи тази тема
Принтирай тази тема
Изглед
» Всички отговори са отворени
Списък с всички отговори
Предишна тема
Следваща тема
MoitePari.bg
Публикувано :
24 април 2009 г. 17:31:23(UTC)
Ранк: Администратор
Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia
Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
РЕКЛАМА
За да получат компенсации притежателите на жилищно-спестовни влогове е необходимо да се обърнат към общината, за да бъдете одобрен за компенсация. Ако прецените, че отговаряте на изискванията и имате нужното удостоверение, можете да пристъпите към кандидатстване за одобрение в местната комисия към Националния компенсационен жилищен фонд. Необходимо е да подадете документи си в общината по местонахождението на влога. В нея е необходимо да попълните и подадете документи по бразец, които са заявление и декларация, прилагайки към тях удостоверението за доказване на жилищна нужда. За да получите възможност да осребрите лихвоточките си от общината трябва да получите одобрение и притежателят им придобива статут на правоимащ. След като притежателят на лихвоточки получи одобрение той има право във всеки момент да поиска лихвоточките да му бъдат осребрени. Какви са изискванията за притежателите на лихвоточки, за да бъдат те осребрени, може да научите като отворите този линк.
Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж всички публикации на потребителя
Виж благодарностите
Мария
Публикувано :
08 май 2009 г. 12:28:00(UTC)
Ранк: CMS_Users
Присъединен : 29.8.2016 г.(UTC)
Публикации: 1
Място: България
Здравейте! Бих искала да Ви запитам следното. Майка ми притежава 47452 лихвоточки. Собственик е на 3/4 от апартамента, в който живее. На оставащата 1/4 съм собственик аз, но не живея в същия апартамент. Собственик съм на друг апартамент в града, в който и живея. Майка ми е собственик и на 23-27дка земеделска земя, 5-6 категория. Друга собственост на движимо и недвижимо имущество нямаме. Има вероятност в близките 2-3 години да се започне строеж на нова ЖСК на мястото на апартамента, в който живее майка ми. Възможно ли е тя да използва лихвоточките си при строеж на ново жилище?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
08 май 2009 г. 13:23:00(UTC)
За да получи шанс да използва лихвоточките майка Ви трябва да предприеме следните няколко стъпки:
1. Да се обърне към общината (или кметството) и да подаде молба-декларация за категоризация на жилищните й нужди. В тази декларация се описват всички притежавани недвижими имоти и тяхната стойност. Посочва се също дали след 1996 г. е прехвърлян имот или не;
2. Да изчака категоризирането (с или без назначаване на комисия за целта – зависи от практиката на общината/кметството). Обичайния срок за получаване на категорията е 5 работни дни от датата на подаването на декларацията.
3. Да посети общината и по-конкретно местната комисия към Националния компенсационен жилищен фонд и да подаде следните документи:
- Заявление за кандидатстване за одобрение за обезщетение (дава се на място);
- Служебната бележка за категорията;
4. Да изчака да бъде разгледана кандидатурата й и дали ще бъде в включена в списъците на одобрените за обезщетение.
След всичко това, ако бъде включена в тези списъци и до 2013 г. предприеме покупка или строителство на жилище, тогава може да бъде обезщетена по смисъла на Закона за уреждане на правата на гражданите с многогодишни жилищноспестовни влогове. Понастоящем 1 лихвоточка струва 8 ст., т.е. около 3800 лв. може да получи майка Ви срещу нейните лихвоточки.
Надяваме се, че бяхме полезни.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Божидар Стоянов
Публикувано :
11 май 2009 г. 10:55:00(UTC)
Здравейте, имам дългогодишен жилищно спестовен влог и при опит да го ползвам при закупуване на жилище преди няколко години, ми беше отказан такъв, под предлог, че жилището, което желая да закупя с ипотечен кредит, всъщност се води ателие. Бях принуден да се обърна към специална комисия, която да удостовери, че става въпрос за жилище, процедурите са отчайващо тромави и бавни. Така или иначе жилището е вече факт, плащам огромни ежемесечни вноски по двата кредита (ипотечен и потребителски за довършване на жилището), но вече се водя собственик. Имам ли шанс да си осребря лихвоточките и отговарям ли на условията за получаването им. Ако не - къде съм бил заблуден в цялата тази тромава бюрократична одисея?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
11 май 2009 г. 11:50:27(UTC)
За съжаление считаме, че не бихте могъл да се осребрите лихвоточките, тъй като суми се изплащат само ако се предприеме покупка или строителство на жилище. Вие вече притежавате такова и обезщетения за стари покупки не се одобряват. Вариант е да ги прехвърлите на Ваш роднина по права или съребрена линия до втора степен (например дете или внук).
Дали сте бил заблуден, МОИТЕ ПАРИ не се ангажира да коментира, тъй като това не е в компетенциите ни, а и не разполагаме с никакви факти.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
ztn
Публикувано :
14 май 2009 г. 12:24:00(UTC)
майка ми е инвалид има над сто хиляди лихвоточки живеем наследствено жилище няма ли някакво предимство за нея при получаването на лихвоточките защото тя не може да живее сама
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
14 май 2009 г. 14:17:21(UTC)
За жалост не ни е известно такова предимство. За повече информация можете да се обърнете към местната комисия към Националния компенсационен жилищен фонд.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Румен
Публикувано :
15 май 2009 г. 10:07:00(UTC)
Здравейте , имам следния проблем относно лихвоточките. Прехвърлих на брат ми моите лихвоточки(той също притежава),в момента той е с постоянен адрес в София , където е категоризиран в общината , а лихвоточките са към ДСК -Видин. Подадохме молба във видинската община , където ни казаха че сед 2-3 седмици ще заседава комисията .След като минаха поне 4-5 седмици звъннахме но ни казаха че комисията цяла да заседава след 25-ти май когато изтича срока за подаване на документи . Въпроса ми е как при евентуално неодобрение от комисията или нарочно протакане от общината с цел изпускане на срокове ,мога да подам жалба или да потърся правата си по съдебен път. И какво бихте ме посъветвали в такъв случай. Да уточня че не ни дадоха даже и входящ номер ,когато ни приеха молбата ,поискахме писмено становище (в разговор по телефона) ,след като изчакахме уж да заседава комисията в замяна ни отговориха че могат само входящ номер да дадат. Как да постъпя ? Благодаря
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
15 май 2009 г. 10:56:00(UTC)
По принцип щом сте успели да подадете успешно всички документи, то значи сте преминали през всички етапи и процедури. Това, че не сте получили входящ номер не считаме, че е съществен проблем. Вярно е, че комисията ще заседава, след като бъдат приети всички документи в установения за това срок. Нормално е преди това да няма каквито и да е решения. След заседанието на комисията, може би в края на лятото, началото на есента ще бъдат оповестени списъци с правоимащите от тази кампания.
Относно съветите, които желаете от нас, за жалост не можем да Ви препоръчаме нещо повече. Ако можете, вземете си входящ номер. Така ще можете да удостоверите, че наистина сте подал документи. Не сме запознати с възможности за оспорване на решения на комисията. Засега нямаме наблюдения върху такива практики и съжаляваме, че не можем да Ви насочим практически. Може би е добре да се обърнете с този въпрос към комисията и/или адвокат.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Tanya
Публикувано :
15 май 2009 г. 11:05:00(UTC)
здравейте баща ми имаше лихво точки той почина и сега с брат ми и майка ми сме наследници искам да попитам ако ми ги прехвърлят мога ли да ги използва за закупуване на жилище понеже живеем заедно аз съм семейна с едно дете и брат ми също е семеен с две деца и живеем всички заедно защото нямаме друго жилище но ни се полагат по 1\6 от този апартамент в който живеем и също ако намеря някаква къща на село в рамките на парите от лихво точки мога ли направо да го закупя без да доплащам те са 110542лихво точки това са около 8100 лева възможно ли е това благодаря ви предварително
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
MoitePari.bg
Публикувано :
15 май 2009 г. 11:58:19(UTC)
Бихме желали да поясним, че с парите от лихвоточките не може да се закупува имот, защото те се изплащат ако бъде закупено жилище или бъде предприето строителство на такова. Суми преди това в брой не се изплащат.
Относно това дали ще можете да използвате лихвоточките не можем да кажем ние, тъй като това е решение на местната комисия към Националния компенсационен жилищен фонд. На практика могат да Ви бъдат прехвърлени и когато подавате молба-декларация за категоризация трябва точно да опишете къде живеете Вие и Вашето семейство, имотът чия собственост е и каква е данъчната му оценка. На база на тази информация и друга разбира се, ще получите категория. Този документ и още няколко (описани тук) ще бъдат основание на комисията да прецени дали да бъдете обезщетени при покупка или строителство на жилище.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
tisho
Публикувано :
15 май 2009 г. 13:26:00(UTC)
Здравейте. Искам да попитам имам лихво точки и не мисля да ги ползвам. Сина ми си има собствено жилище мога ли да ги прехвърля на внука който е на 4 години и той после ще може ли да ги ползва като е толкова малак. Или можели да ги прехвърля на снаха си, те мислят до 2 години да започнат строеж на къща.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
15 май 2009 г. 14:06:00(UTC)
При така описаната ситуация се опасяваме, че внукът Ви вероятно няма да може да се възползва от лихвоточките.
Що се отнася до възможността да ги прехвърлите на снаха Ви, опасяваме се, че също не би било възможно. Прехвърляне се допуска само на роднини по права и съребрена линия до втора степен. Според Семейния кодекс родството е:
„Родство по права и съребрена линия
Чл.46. (1) Родство по права линия е връзката между две лица, от които едното произхожда пряко или непряко от другото.
(2) Родство по съребрена линия е връзката между две лица, които имат общ родоначалник, без едното да произхожда от другото.
Степени на родство
Чл.47. (1) Между двама роднини по права линия има толкова степени, колкото са поколенията.
(2) Между двама роднини по съребрена линия има толкова степени, колкото са поколенията от единия от тях до общия родоначалник и от последния до другия роднина.”
Тъй като родството е в сферата на компетенции на юристите, съветваме да се консултирате с нотариус относно възможността за подобно прехвърляне на лихвоточките.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
ирена
Публикувано :
17 май 2009 г. 21:35:00(UTC)
Желая да попитам да ли с лихвоточки мога да придобия право на собственост върху земята на която е построено жилището ми.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
18 май 2009 г. 11:08:45(UTC)
Доколкото познаваме практиката, подобна възможност не съществува. Обезщетение срещу лихвоточки се изплаща само при покупка или строителство на жилище. Полезно е да знаете, че обезщетение не се изплаща при покупка на идеални части.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
dani
Публикувано :
18 май 2009 г. 15:55:00(UTC)
Здравейте, аз съм от Пловдив, но със семейството ми живеем в друг град, където имам и временна регистрация. Баща ми ми прехвърли неговите лихво точки, но не знам дали ще приемат документите в Пловдив или трябва да ги прехвърля по настоящ адрес. И имате ли информация дали ще се удължи срока. Благодаря ви предварително.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
18 май 2009 г. 16:12:00(UTC)
При подаването на документите ще Ви изискат служебна бележка за степента на нужда от жилище. Общината, пред която желаете да послужи бележката ще е общината, в която трябва да подадете документите. Ако декларирате в молбата за категоризация, че живеете в друг град, трябва да посочите и временния си адрес. Тогава ще е наложително да подадете всички документи в общината (кметството), където живеете понастоящем.
Що се отнася до удължаването на срока, засега нямаме информация да е взето такова решение. На 12 май 2009 г. в НС е внесен от Мария Капон Законопроект за изменение и допълнение на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Какви ще бъдат измененията, тепърва ще разберем. Възможно е и да бъде удължен срока за подаване на документите, но до момента не знаем да е взето подобно решение.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
nennormalnoto
Публикувано :
18 май 2009 г. 16:59:00(UTC)
Прочетох доста, но не ми стана ясно нищо, да си кажа честно. Имам прехвърлени точки от баща ми. Нямам имоти на мое име. Четох, че дори и да не купувам или строя жилище, имам право да ми осребрят лихвоточките на по 8 стотинки всяка. Има ли шанс при тези условия да успея да осребря въпросните точки? Благодаря предварително.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
18 май 2009 г. 17:19:00(UTC)
За жалост нашата информация е в обратна посока на Вашата. Доколкото ни е известно обезщетения се изплащат само при покупка или строителство на жилище и в никакви други случаи. Казано с други думи не се практикува „изкупуване” на лихвоточки, независимо каква е цената им. Никъде в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове не се предвижда такава възможност. Ако нашата информация е неточна, ще се радваме да ни предоставите такава, потвърдена или посочена от легитимен източник.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Ива
Публикувано :
18 май 2009 г. 21:37:00(UTC)
Здравейте. Първо искам да кажа, че е хубаво, че ви има в предвид на факта, че от службите, които трябва да ти дадат информация за лихвоточките, няма кой да вдигне телефона, а ако отидеш на място, не можеш да се вредиш да попиташ каквото и да било. Моето питане: Свако ми (възрастен човек, на 72 години), преди 3 седмици подаде всички необходими документи в община Русе за изплащане на лихвоточки. От там са го изпратили в ДСК, където е платил такса от 120 лв (не можа да ми обясни за какво). Искам някой простичко да ми обясни - кога следва изплащането на лихвоточките и колко време трябва да са подготвени психически да чакат? От службите получих отговори "незнам" и "зависи". А кой знае? От какво зависи? Никой не може да каже. Заех се да намеря информация, защото са възрастни, нямат достъп до интернет, нито има смисъл от висене по опашките и получаване на отговори в бюрократичен стил. Ще се радвам, ако можете да ми отговорите на въпроса. Поздрави.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
(7)
4 Страници
<
1
2
3
4