Кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Бързи кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Картови продукти
Спестявания
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Каталог
Бързи ипотечени кредити
Кредитна консултация
Потребителски кредити
Сравнение на оферти
Каталог
авто кредити и лизинги
Студентски кредити
Ипотечни кредити
Сравнение на оферти
Бързи бизнес кредити
Бързи ипотечени кредити
Съвети
Застраховки
Калкулатори
Новини и съвети
Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля
Вход
или
Форум
Активни теми
Търси
Вход
Известие
Error
OK
РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg
»
ОБЩИ ТЕМИ
»
Юридически казуси
»
Законосъобразна ли е забраната за напускане на страната при съдебен кредит?
3 Страници
<
1
2
3
>
Отиди на страница...
Сподели
LinkBack Topic URL
Retweet тази тема
Сподели темата в Google+
Харесай тази тема
Share on Facebook
Digg this Topic
Reddit this Topic
Share on Tumblr
Опции
Следи тази тема
Принтирай тази тема
Изглед
» Всички отговори са отворени
Списък с всички отговори
Предишна тема
Следваща тема
paci
Публикувано :
24 ноември 2009 г. 16:08:00(UTC)
Ранк: CMS_Users
Присъединен : 29.8.2016 г.(UTC)
Публикации: 1
Място: България
имам забавяне на вноски към банка ако ме прехварлят кам съдия испълнител може ли да влезе да опише имуществото ми ако живея в апартамент не на мое име и не сам регистриран като живеещ в там има ли право да влиза в чужда собстженост на човек които няма никакво отношениа кам кредита ми
Профил на потребителя
Виж всички публикации на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
25 ноември 2009 г. 13:07:30(UTC)
Ранк: Администратор
Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia
Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
РЕКЛАМА
Обичайно описът на движими вещи се извършва в жилището, посочено като постоянен адрес на длъжника. Ако длъжникът не живее на този адрес и/или съответно не притежава нищо от нещата в жилището, длъжностното лице ще описва всичко намиращо се там. За да не се случи това собствениците трябва да представят документи за собственост за движимите вещи в жилището, от които да е видно, че вещите са техни, а не на длъжника. Такива са квитанции, фактури, гаранционни карти и пр.
Повече информация по темата можете да намерите тук.
Надяваме се, че сме Ви били полезни.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
aaaaa
Публикувано :
25 ноември 2009 г. 17:02:42(UTC)
Здравеите, имам следния проблем лицето'Х' разписва запис на заповед на лицето 'В' на 01.01.2009г. Лицето 'В' ми я джиросва на 24.07.2009г. След като си изкарах изпълнителен лист към двамата това което имаха не покри сумата която ми дъжат. Лицето 'Х'на 23.03.2009г продава апартамента си на дядо си. Мога ли да обжалвам сделката аз или трябва да е от името на 'В' тъи като към месец март 'Х' не е мои длъжник. БЛАГОДАРЯ ВИ.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
26 ноември 2009 г. 16:11:22(UTC)
В практиката е прието под Запис на заповед да се разбира безусловно писмено обещание на едно лице – издател (платец) да плати на друго лице – поемател фиксираната сума пари на определен падеж или на негова заповед. Действието на джирото от своя страна е, че се прехвърлят всички права по ценната книга, като се прилагат разпоредбите на менителницата (чл.317 от ТЗ). Джирантът отговаря за приемането и за плащането на документа, освен ако е уговорено друго. Джирото има 3 основни функции :
1. Прехвърлителна функция – чрез него правата по една ценна книга се прехвърлят върху друго лице;
2. Легитимационна функция-свежда се до това, че удовлетворен по вземането ще бъде именно притежателят на документа, а не някой друг. За да може някой да получи правата по ценната книга, той трябва да докаже непрекъснатата поредност на джирата;
3. Гаранционна функция - чрез джирото се създава определена сигурност-джирантът отговаря солидарно с длъжника.
На практика чрез джирото длъжника има възможност да предяви вземането си по ред на джирата. Според чл.505 (1) от ТЗ „Когато менителницата (в случая ЗЗ) не е платена на падежа, приносителят може да предяви обратни искове срещу джирантите, издателя и другите задължени лица.”. Обратните искове могат да се предявят и преди падежа, ако платецът е прекратил плащанията си или принудителното изпълнение върху имуществото му е останало без резултат.
Джиросвайки документа на Вас Ви се прехвърлят правата по ЗЗ да получите уговорената сума в документа сума. Лицата, които са издали, приели и джиросали менителницата или са поели поръчителство, са солидарно отговорни към приносителя. Приносителят може да предяви исковете си срещу всички задължени по менителницата лица, заедно или поотделно, без да се съобразява с реда, по който те са се задължили. Същото право има и всяко задължено лице, което е платило менителницата, спрямо тези, които са се задължили преди него.Приносителят, който е предявил иск срещу един от длъжниците по менителницата, не губи правата си срещу останалите длъжници, включително и срещу тези, които са подписали след този, срещу когото е предявил иска си.
Правилно сте установили, че към датата на реализирана продажба на имота на практика това лице не е било задължено към Вас, а към лицето „В”. Сами разбирате, че за да Ви бъде даден адекватен отговор на въпроса дали имате право да обжалвате тази сделка или не изисква солидни правни познания. Поради това Ви съветваме да се обърнете към адвокат, който би Ви консултирал във Ваша полза, още повече когато бихте имали финансова изгода от една такава консултация.
Надяваме се, че информацията ще е от полза.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
georgiev
Публикувано :
08 декември 2009 г. 17:54:06(UTC)
Здравейте, имам три кредита, които са просрочени и по единия е образувано изпълнително дело нямам движимо или недвижимо имущество и в момента съм безработен. На адреса по лична карта живеят майка ми и баща ми. Може ли съдия изпълнител да отиде на този адрес да прави опис като там няма нищо на мое име? БЛАГОДАРЯ !
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
MoitePari.bg
Публикувано :
08 декември 2009 г. 19:20:23(UTC)
В случай, че банковите институции се сдобият с изпълнителен лист от съда е много вероятно ЧСИ да извърши опис на движимите вещи по постоянния Ви адрес. Това означава, че е много вероятно ЧСИ да направи опис на определени движими вещи, за които не могат да бъдат представени документи за тяхната собственост (гаранционни карти, фактури и т.н.). При тези действия се счита, че движимото имущество, намиращо се на адреса на длъжника е негово до доказване на противното. Дори и да представите такива документи, които доказват, че имуществото е чужда собственост заемът няма да бъде опростен, поради това, че в момента не получавате трудово възнаграждение, както и не разполагате с имущество на свое име. Така например в моментът, в който започнете работа (дори и след години) ще Ви бъде наложен запор на работната заплата, само, че задължението, което ще трябва да заплатите ще се увеличи и то осезаемо, което не е във Ваша полза. Подобно на Вашето запитване може да намерите тук. Добре е да се запознаете с вещите, които не могат да бъдат описвани или т.нар. несеквертируеми вещи. Това може да направите като отворите следния линк.
Надяваме се, че информацията ще Ви бъде от полза.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
vayde
Публикувано :
11 декември 2009 г. 13:53:42(UTC)
мъжът ми е поръчител на брат си но той не плаща от година а и ние нямаме възможност да погасяваме вноските и съдия изпълнителя ни заплашва със лишаване на свобода дали е възможно това благодаря
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
11 декември 2009 г. 17:36:20(UTC)
Както вече сами сте разбрали, поръчителството е поемане на солидарна отговорност за изпълнение на задължението на главния длъжник. Това означава, че кредиторът има правно основание при неизпълнение на постигнатите договорености да иска изпълнение на цялото задължение от когото и да е от длъжниците. Солидарността произтича от договора за поръчителство. Повече информация по темата за поръчителство може да прочетете тук.
Само неизпълнение на парични задължения не представлява престъпление. Това обаче не може да се каже и за неизпълнението на влязло в сила съдебно решение. Според чл.293 а от НК „Който, след като е осъден да изпълни парично задължение с влязъл в сила съдебен акт и в продължение на една година от влизането му в сила не изпълни задължението си към кредитора, въпреки наличие на парични средства или имущество за това, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.”. Това на практика означава, че законът предоставя такава възможност, но практически доколкото ни е известно в практиката такива случаи са по-скоро изключение, отколкото правило. Все пак ние не сме адвокати и това трябва да се отчете в отговорът ни. Според нас по-вероятен изход от ситуацията би било в момента, в който започнете работа или пък придобиете имущество да Ви бъде наложен запор върху тях, тъй като СИ периодично проверяват за имущество, заплати, дружествени дялове и други такива на съответните длъжници. Въпросът тук е, че не е в интерес на длъжника да отлага плащането на задълженията си във времето, тъй като те увеличават размера си. Давността на парични вземания принципно е три години. Ако в рамките на три години дължимите суми не бъдат потърсени от кредитора, то с изтичането на този срок задължението се погасява по давност. Обаче, ако в рамките на тези три години бъде започнато изпълнително производство от кредитора за събиране на дължимите суми – то давностния срок се прекъсва. Особеното е, че докато трае изпълнителното дело – давност не тече, а след приключването на делото (което често може да бъде с продължителност 2 – 3 години) – започва да тече нова давност, т.е. нови три години. Важно е да знаете също така, че след издължаване на дължимата сума към кредитора поръчителя е в пълното си право да поиска от длъжника всички заплатени суми. Според чл. 143. от ЗЗД „ Поръчителят, който е изпълнил задължението, може да иска от длъжника главницата, лихвите и разноските, които е направил, след като го е уведомил за предявения срещу него иск. Той има право и на законни лихви върху заплатените суми от деня на плащането.”.
Надяваме се, че информацията ще Ви бъде от полза.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
hrischy
Публикувано :
24 януари 2010 г. 19:07:00(UTC)
здравейте, значи искам да ви попитам за моя проблем! значи имам два въпроса. първият е понеже преди години майка ми изтегли кредит винаги си е внасяла вноските на време всичко беше наред но тя се разболя влезе в болница и почина! та въпроса ми е дали самият кредит има задължителна застраховка която при такива обстоятелства да покрие заемът? обаче нямахме възможност да изплащаме този заем и минаха 3 години от както това се случи и банката ни осъди. започнаха да взимат парите от поръчителя на кредита а на мен и баща ми ни наложиха забрана за излизане от страната. въпроса ми е аз поне се водя наследник на този заем има ли някаква опция да ми бъде премахната забраната? благодаря предварително!
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
25 януари 2010 г. 16:11:28(UTC)
Няма как да Ви уведомим дали е сключена застраховка „Живот” към заема при положение, че не споменавате в коя банка е задължението. Също така е от значение дали кредита е жилищен или за потребителски нужди. Съветваме Ви да проучите внимателно договора за кредит, в който трябва да е споменато дали е сключена застраховка „Живот” на кредитоискателя. На следващо място трябва да проверите ако има такава застраховка какви рискове и заболявания включва тя, т.е. дали самата застраховка покрива рискът, в следствие на който е възникнала смъртта на кредитоискателя. Обикновено тези застраховки се сключват в полза на банката, отпуснала кредита, поради което имате възможност да се обърнете към банков служител, които би могъл да Ви уведоми за наличието на тази полица. Повече информация за това как се процедира при смърт на кредитоискателя при сключена застраховка „Живот” може да намерите тук.
Това, че Ви е наложена забрана за напускане на страната, означава, че поръчителят, който е изплатил заема е завел дело срещу Вас в качеството си на наследници. Тази принудителна мярка обикновено се налага до приключване на производството. Тя може да бъде премахната също така, ако длъжника предостави надлежно обезпечение, покриващо размера на задължението. Случаите, в които може да бъде налагана забрана за напускане на страната са посочени в чл. 76 от Закон за българските документи за самоличност.
Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
затруднен
Публикувано :
09 февруари 2010 г. 21:21:00(UTC)
Имам няколко въпроса, а видях че повечето Ви отговори са доста изчерпателни за това реших и аз да потърся мнение тук: Имам 2 кредита с обща сума от 7000 лева и кредитна карта с лимит 1000 лева.Единият кредит беше от 5000 лева от който успях да върна половината(ДСК),втория е от 2000 лева към ЦКБ от който съм внесъл само две вноски от по 100тина лева,кредитната карта също обслужвах редовно, но след последното теглене от нея преди около година и няколко месеца не съм. Тогава спрях да обслужвам и кредитите(просто катастрофирах, останах без работа за 6 месеца). Първия ми въпрос е какви са възможните последици,като се има предвид, че днес разбрах за запор на автомобила ми в КАТ и че преди около 1 месец на адреса по лична карта е идвал представител на ЦКБ. Второ може ли да има запор на имуществото ми без аз да бъда осведомен.И трето как да се справя със ситуацията, при условие, че съм безработен или работя за някаква смешна заплата от 600 лева.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
10 февруари 2010 г. 12:09:45(UTC)
Единственото, което бихме могли да Ви предложим, предвид задълженията Ви е да разговаряте с всеки един кредитор поотделно и да изложите фактите. Опитайте да постигнете удължаване на срока на кредитите, гратисен период или отсрочка за погасяване на пропуснатото. Затруднение в случая е, че заемите Ви са от различни институции и това няма да помогне за комплексно разрешаване на ситуацията, дори напротив. Закъсненията при която и да е банка ще са пречка за нов кредит за рефинансиране на старите задължения.
Що се отнася до запора, да, може да бъде наложен такъв „без да сте уведомен”. На практика уведомлението може да бъде, като съобщението се залепи на вратата Ви, бъде пуснато в пощенската кутия или предадено на Ваш съсед. Дори и лично да не сте получили уведомлението, това не означава, че не може да се запорира Ваше имущество, както е и станало.
Надяваме се, че бяхме полезни.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
raino
Публикувано :
29 юни 2010 г. 18:30:49(UTC)
moga da kajq 4e priqtelkata mi sa6to be6e pri sadia izpalnitel i sas zapor na zaplatata no napysna stranata bez problem sas avtobus
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
13 септември 2010 г. 11:57:56(UTC)
Мярката забрана за напускане на страната може да бъде премахната в случай, че задълженията намалеят под тези 5000 лв., споменати в допълнителните разпоредби на ЗБДС. В него се споменава, че мярка се налага за задължения над този размер. Така например, ако задължението, предмет а съдебно производство е 7000 лв., внасяте 2000.01 лв., за да стане под 5000 лв. и искате спиране на изпълнението. Съдебният изпълнител ще спре изпълнението, докато не спрете плащанията.
Забраната за напускане на страната няма да се премахне автоматично с намаляване размера на задължението. За да бъде премахната тази мярка СИ се обръща с предложение към Дирекция Полиция. За да бъдете сигурни обаче би било добре и Вие да пуснете молба за премахване на забраната.
Надяваме се, че сме отговорили на въпросите Ви.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
ММ
Публикувано :
13 септември 2010 г. 12:04:00(UTC)
Здравейте, един приятел има наложена забрана за напускане на страната поради задължения над 5000 лв. Тази забрана може ли да отпадне ако задълженията намалеят под 5000лв и ако да - какво трябва да се направи? Моят приятел има запор на заплатата и така задълженията му намаляват всеки месец, затова се интересуваме дали е възможно забраната за излизане от страната може да бъде отменена, ако задълженията не са погасени напълно, но се изплащат всеки месец и са вече под 5000лв? Или забраната за напускане на страната отпада само при пълното погасяване на задълженията и това автоматично ли става всъщност? Благодаря Ви предварително! Поздрави.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
РЕКЛАМА
Petq
Публикувано :
27 декември 2010 г. 13:29:00(UTC)
Здравеите,може ли съдия изпълнител да премахне запор върху заплата?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
27 декември 2010 г. 16:18:39(UTC)
За да бъде спряно принудителното изпълнение, а впоследствие и премахването на запора, вариант да Ви бъде премахнат запора е като се договорите с ЧСИ да заплатите 30 на сто от сумата на заведените срещу Вас изпълнителни листове (стойност на кредита + начислени лихви, такси и съдебни разноски) и по този начин се задължава всеки месец да внася по сметка на ЧСИ по 10 на 100 от тази сума. Няма универсална схема, която да бъде договорена при разсрочване на съдебен кредит и тя се договаря между длъжника и ЧСИ ангажиран със случая.
Надяваме се, че сме били полезни.
Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
nn45
Публикувано :
26 януари 2011 г. 12:56:46(UTC)
приятеля ми има възбрана да напуска страната поради задължения в размер над 5000лв тези задължения вече отпаднаха интересува ме къде в МВР да се подаде молба за да се направи справка с търгвския регистър и той да може да напусне страната без да се притеснява.
Профил на потребителя
Виж благодарностите
MoitePari.bg
Публикувано :
27 януари 2011 г. 11:22:42(UTC)
Отмяната на забраната не става автоматично. Тя се извършва след като органът, който я е издал (Частен съдия изпълнител, НАП или др.), сезира МВР за отпадането на основанията за нея. Обикновено този процес се бави. Ако издателят е сезирал вече МВР за отмяна на забраната, следва да се обърнете към МВР за информация защо забраната стои още.
За да сте сигурни, че забраната ще бъде вдигната, най-добре е да подадете лично молба до Районната управление на МВР по постоянен адрес на длъжника. Към тази молба е редно да приложите документи, доказващи отпадането на основанието на наложената възбрана.
Надяваме се да сме Ви били полезни.
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Профил на потребителя
Виж благодарностите
ronj733
Публикувано :
29 март 2011 г. 9:36:06(UTC)
Как се процедира когато длъжникът не притежава нищо, не работи или е в процес на започване на работа и живее сам с деца? И ако се стигне до запор на заплатата ако кредиторите са няколко как се разпределя запорираната сума?
Профил на потребителя
Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
(8)
3 Страници
<
1
2
3
>
Отиди на страница...
Форум MoitePari.bg
»
ОБЩИ ТЕМИ
»
Юридически казуси
»
Прескочи форума
Форум MoitePari.bg
КРЕДИТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА
- Ипотечен кредит / Жилищен кредит
- Потребителски кредит
- Бърз кредит
- Авто кредит и лизинг
- Студентски кредит
- Кредитна история / ЦКР
ДЕПОЗИТИ, ИНВЕСТИЦИИ И БАНКОВИ СМЕТКИ
- Срочни депозити
- Спестовни сметки