• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  ЗАСТРАХОВКИ  »  Застраховка "Автокаско"  »  Процедури при ПТП при сключени застраховки "Гражданска отговорност" и "Каско"?
Процедури при ПТП при сключени застраховки "Гражданска отговорност" и "Каско"?
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
MoitePari.bg  
#1 Публикувано : 30 октомври 2008 г. 14:19:21(UTC)
MoitePari.bg

Ранк: Администратор

Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia

Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
РЕКЛАМА
Първоначално бихме желали да уточним, че правото да получите застрахователни обезщетения по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите не изключва правото Ви да получите обезщетения и по линия на доброволната застраховка „Авто-каско”. Това са две различни застраховки, съответно с различно покритие по тях. „Гражданската отговорност” е задължителна застраховка и покрива отговорността на застрахованото лице към трети лица за виновно причинени от него щети. Щетите, които се покриват тук са както материални, така и нематериални до определените от КФН лимити на отговорност. За разлика от това „Авто-каско” покрива единствено материални щети на застрахованият автомобил. Оттук следва, че Вие като потърпевшо лице имате право за една и съща щета да получите обезщетения от застрахователната компания на виновния водач и в същото време да Ви бъдат изплатени обезщетения от застрахователната компания, в който имате сключена застраховка „Авто-каско”. Пречка това да заведете иска за изплащане на обезщетения по застраховка „Авто-каско” се явява липсата на един от най-важните документи при завеждане на щета – протокол за ПТП, тъй като той доказва настъпване на събитието. Според Наредба 24 за задължителното застраховане и по-точно чл. 17 (1) от нея гласи, че „за удостоверяване на настъпването на ПТП се представя оригинал за ПТП”. В това отношение застрахователната компания, при която сте завели иск за изплащане на суми по ГО е постъпила правилно, тъй като е спазила Наредбата. Тъй като и компанията, в която имате сключена застраховка „Авто-каско” изисква представяне на този документ при завеждане на щетата е трябвало да направите копие на съставеният Протокол за ПТП, който да представите. Явно е, че в случаят не може да бъде предоставен оригиналът. Друго много важно обстоятелство е, че повечето застрахователни компании изплащат обезщетения (макар и с намален размер) и когато не бъде представен този документ. Това означава, че ако не Ви е установена алкохол в кръвта над допустимата норма и някои други изключения, при които не за заплащат обезщетения, Вие имате право да получите такива. Надяваме се, че с това сме отговорили на въпросите Ви. При нужда не се колебайте да ни пишете отново. Поздрави, Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
Ивайло Ковачев  
#2 Публикувано : 30 октомври 2008 г. 14:38:47(UTC)
Ивайло Ковачев

Ранк: CMS_Users

Групи: Registered, CMS_Users
Присъединен : 9.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 2
Място: България

По точка едно - Има право По точка две - В този случай, трябва да е платец компанията по ГО По точка три - Да, застрахователят по "Каско" има право да отхвърли заявените щети и смятам, че ще го направи По точка четири - По принцип, ако има възможност, искайте възлагателно писмо за сервиз, където да възстановят щетите изцяло за сметка на застрахователя.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Орлин Неделчев  
#3 Публикувано : 30 октомври 2008 г. 21:52:00(UTC)
Орлин Неделчев

Публикации: 4

Здравейте, преди два дни участвах в ПТП, в което виновната страна е другият участник. И двамата имаме застраховки ГО, като аз имам допълнително и застраховка Каско. Щетите са само материални /по автомобилите/. Предявих иск по застраховката ГО пред застрахователя на виновната страна като притежавах /казвам го в минало време, защото застрахователят на виновната страна го задържа при него/ протокол за ПТП. В бланката-декларация, която застрахователят на виновната страна поиска да попълня, съществуваше изречение гласящо, че в случай че получа обезщетения по застраховка "Каско" се задължавам да го уведомя. Съгласно общите условия на полицата ми "Каско" счетох, че трябва да обявя щетите и пред застрахователя ми по тази полица. Първичната реакция на служителите, които правят огледите бе: "Щом вече си предявил иск по полицата ГО, няма какво да й оглеждаме на колата; без оригинала на протокола за ПТП не може да заведем щетата." Тъй като бях крайно настоятелен, хората направиха оглед на колата като изрично записах в декларацията към застрахователя ми по "Каско", че вече съм предявил иск по полицата ГО. Далеч съм от мисълта за двойно обезщетение по една щета, което според мен е причина за гореописаните действия от страна на застрахователите, но за мен останаха няколко неясни положения: 1. Има ли право застрахователят да задържа оригинала от протокола за ПТП, при условие че той се издава по един за страните в ПТП и КАТ /а не за застрахователя/? 2. Кой е първичният платец в този случай - застрахователят-ответник по ГО и ли застрахователят ми по "Каско"? 3. Има ли право застрахователят ми по "Каско" да отхвърля заявените щети, в случай че съм подал иск по ГО /ако не бях настоятелен, нямаше да бъде извършен оглед на колата/. 4. В случай, че обезщетението по една от двете полици е под размера на разходите необходими за възстановяване на щетите, имам ли право на иск и по втората полица до размера на разходите. Благодаря
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Орлин Неделчев  
#4 Публикувано : 01 ноември 2008 г. 17:57:51(UTC)
Орлин Неделчев

Публикации: 4

Здравейте, От първото ми запитване не става ясно че съм представил копие от протокола за ПТП пред застрахователя по "Каско", което е факт; точно така направих. Ако съм разбрал правилно, тъй като съм спазил съвсем стриктно процедурата трябва да получа обезщетение и от двата застрахователя, нали? Поводът за настоящия коментар обаче е друг. Моля, ако съм разбрал правилно, нека стане ясно за всички читатели, че човек ако е платил премия и по двете полици /ГО и "Каско"/, то има право на обезщетение и по двете полици за една и съща щета. Реално, ако бях послушал служителите при застрахователя по "Каско", никога нямаше да регистрирам щетата пред него. Сигурен съм също, че ако се пропусне 3-дневния срок за регистрация на щетата, то това ще бъде използвано като причина за отказ за плащане при последващ иск по полицата "Каско".
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
MoitePari.bg  
#5 Публикувано : 03 ноември 2008 г. 13:29:08(UTC)
MoitePari.bg

Ако сте спазили сроковете за уведомяване на застрахователните компании, както и процедурите им не виждаме причина да не Ви бъдат изплатени обезщетения. След като задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите на виновният участник в инцидента е била валидна, а също така потърпевшото лице е сключило з-ка „Авто-каско”, то това означава, че потърпевшият има право да получи обезщетения и по двете застраховки за причинената вреда. Напълно е възможно обаче една от компаниите да ограничи размера на обезщетенията. В предишното Ви запитване споменавате, че в бланката-декларация, която застрахователят на виновната страна е поискала да попълните,  е съществувало изречение гласящо, че в случай че получите обезщетения по застраховка "Каско" се задължавате да го уведомите. Това не случайно е отбелязано. Възможно е в Общите условия на застрахователната компания по „Авто-каско” да съществува условието, че от дължимото обезщетение се приспадат сумите, които застрахованият е получил или му предстой да получи по задължителна застраховка „ГО” на причинителя на вредата. Това в някаква степен възпрепятства прекомерното нарастване на дължимите от застрахователите обезщетения, но не изключва възможността да бъдат получени обезщетения и по двете застраховки. Надяваме се, че и този сме успели да внесем яснота по запитването Ви. Поздрави, Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
РЕКЛАМА
невена  
#6 Публикувано : 13 юли 2010 г. 7:46:00(UTC)
невена

здравейте бих желала да запитам: Съпруга ми направи птп при което се установи че виновният е той/има го но няма книжка защото караше шофьорските курсове в момента:другият водач има Каско: сега три год и половина ни пристига писмо от застрахователната компания с което ни уведомяват че трябва да платим 2800по щета еди коя си:Въпроса ми е следният :При сключена ГО защо искат да плащаме ние: Предварително Ви благодаря
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
MoitePari.bg  
#7 Публикувано : 13 юли 2010 г. 14:00:46(UTC)
MoitePari.bg

Това, което се е случило е, че застрахователната компания, в която виновният е сключил застраховка е предявила иск срещу него. Потърпевшият е завел щетите в тази компания и е станало ясно, че не е бил правоспособен водач на МПС. Това е основание тази компания да поиска заплатените от нея суми от застрахования. Този иск се нарича регресен иск и всяка една компания е в правото си да поиска заплатените от нея обезщетения на пострадалия, когато са възникнали определени обстоятелства. Случаите, в които компанията може да упражни правото си на този иск са ползването на неизправно МПС, умишлено причинено ПТП, шофиране в нетрезво състояние (над законната норма на алкохол в кръвта), употреба на всякакви упойващи вещества, ПТП в резултат на извършване на престъпление, както и управление на МПС от неправоспособен водач. За да отправи регресен иск компанията, следва да е налице вина и умишлено действие от страна на виновния водач. Регресен иск до размера на изплатени обезщетения на пострадалия може да бъде предявен и когато водачът не е имал сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. В този случай пострадалото лице има правото да поиска изплащане на обезщетение към която и да е застрахователна компания или пък директно към Гаранционния фонд. След това компанията или Фондът отправят регресен иск до размера на изплатените суми към виновното лице. Запитване със същата тематика може да прочетете тук. Случаите, в които застрахователните компании имат право да заведат регресен иск по задължителната застраховка са посочени в Кодекс за застраховането – чл.227. Ако желаете да разгледате офертите на водещите застрахователни компании това може да направите като посетите секцията ни със застраховки ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ. Надяваме се, че сме внесли яснота по запитването Ви. Поздрави, Екипът на МОИТЕ ПАРИ  
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
antonio  
#8 Публикувано : 09 септември 2013 г. 22:02:50(UTC)
antonio

Следва де ти се изплатят обезщетения и по двете застраховки, тъй като застрахователите са прибрали пари за 2 застраховки. Освен това опасенията на 'моите пари', че може да се случи "прекомерно нарастване на дължимите от застрахователите обезщетения" са безпочвени, тъй като дължимите обезщетения са пропорционални на внесените суми. Не ти е направена отстъпка при сключване на каското за това, че този който ще се удари в теб ще има сключена ГО - следователно и двете обезщетения следва да ти се изплатят в пълен размер.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Подобни теми
Процедури при ПТП при сключени застраховки "Гражданска отговорност" и "Каско"? (Застраховка "Гражданска отговорност")
от Орлин Неделчев 30.10.2008 г. 21:52:00(UTC)
Форум MoitePari.bg  »  ЗАСТРАХОВКИ  »  Застраховка "Автокаско"  »  Процедури при ПТП при сключени застраховки "Гражданска отговорност" и "Каско"?
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум