• Кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Бързи ипотечени кредити
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Бързи кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Картови продукти
  • Спестявания
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • Кредитна консултация
      • Потребителски кредити
      • Сравнение на оферти
      • Каталог
      • авто кредити и лизинги
      • Студентски кредити
      • Ипотечни кредити
      • Сравнение на оферти
      • Бързи бизнес кредити
      • Съвети
  • Застраховки
  • Калкулатори
  • Новини и съвети
  • Почивки
Добре дошли! За да се възползвате от всички функции, моля Вход или Регистрация.
  • Форум
  • Активни теми
  • Търси
  • Вход

Известие

Icon
Error

OK

РЕКЛАМА
Форум MoitePari.bg  »  ОБЩИ ТЕМИ  »  Юридически казуси  »  Вземане на жилището при неизплатен кредит
Вземане на жилището при неизплатен кредит
Сподели
  • LinkBack Topic URL LinkBack Topic URL
  • Retweet тази тема Retweet тази тема
  • Сподели темата в Google+ Сподели темата в Google+
  • Харесай тази тема Харесай тази тема
  • Share on Facebook Share on Facebook
  • Digg this Topic Digg this Topic
  • Reddit this Topic Reddit this Topic
  • Share on Tumblr Share on Tumblr
Опции
  • Следи тази тема Следи тази тема
  • Принтирай тази тема Принтирай тази тема
Изглед
  • » Всички отговори са отворени
  • Списък с всички отговори
Отиди на последния отговор Отиди на първото непрочетено
Предишна тема Следваща тема
мустафа  
#1 Публикувано : 05 януари 2011 г. 20:02:57(UTC)
мустафа

Ранк: CMS_Users

Групи: Registered, CMS_Users
Присъединен : 9.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 3
Място: България

може ли съдия изпълнителя да ми вземе жилището ако ми е единствено при условие, че не е ипотекирано, при не изплатен кредит? моля да ми кажете какви са последствията при едно дело за не изплашане на кредита.
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж всички публикации на потребителя
  • Виж благодарностите

Искате ли да се присъедините към дискусията?! Влизане във вашия Форум MoitePari.bg профил във форумаили регистрация нов профил във форума. Или свържи чрез Facebook  Google

Върни се най-отгоре  
MoitePari.bg  
#2 Публикувано : 06 януари 2011 г. 14:29:35(UTC)
MoitePari.bg

Ранк: Администратор

Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia

Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
РЕКЛАМА
От запитването Ви не става ясно какъв е характерът на кредита, който ползвате. Допускаме, че става въпрос за потребителски кредит без поръчители. В този случай при издаването на изпълнителен лист, съдия изпълнител запорира (или прави възбрана) върху движимото и/или недвижимото имущество на длъжника. Това каква собственост да бъде запорирана се определя от кредитора. Във Вашия случай, предвид че жилището е единствено за всички членове на семейството Ви (независимо дали живеете в него или не), имотът не подлежи на запориране понеже отговаря на критериите за несеквестируема вещ (такава, каквато не може да Ви бъде отнета поради неизпълнението на кредита). В зависимост обаче от броя на членовете на семейството Ви се определят минималните Ви жилищни нужди. Те са посочени в НАРЕДБА ЗА ЖИЛИЩНИТЕ НУЖДИ НА ДЛЪЖНИКА И ЧЛЕНОВЕТЕ НА НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВОТО. Чл. 2. (1) Определят се следните норми за жилищни нужди на длъжника и членовете на неговото семейство: 1. на едночленно семейство - 25 кв. м жилищна площ; 2. на двучленно семейство - 40 кв. м жилищна площ; 3. на тричленно семейство - 55 кв. м жилищна площ; 4. на четиричленно семейство - 70 кв. м жилищна площ; 5. на семейство с 5 и повече членове - по 15 кв. м жилищна площ в повече за следващите членове. (2) При определяне на необходимата жилищна площ се взема предвид и детето, което ще се роди. (3) За задоволяване на специфични нужди към жилищната площ по ал. 1 и 2 може да се включи допълнителна жилищна площ (стая) до 15 кв. м, когато член от семейството страда от болест, която дава право на самостоятелна стая за живеене, съгласно списък, утвърден от министъра на здравеопазването, или се нуждае от помощта на друго лице съгласно експертно решение на териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) или на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Когато жилището надхвърля тези минимални размери и структурата му позволява, е възможно отделянето и запорирането на части от него. За повече информация по процедурата можете да намерите тук. Надяваме се да сме Ви били от помощ. Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
fifi  
#3 Публикувано : 19 януари 2011 г. 13:20:24(UTC)
fifi

Ранк: CMS_Users

Групи: Registered, CMS_Users
Присъединен : 9.9.2016 г.(UTC)
Публикации: 1
Място: България

Здравейте, имам огромен проблем и много бих се радвала, ако може да ми дадете съвет. Оказа се, че баща ми дължи пари на лихвари, които смятат да се обърнат към съда, тъй като има разписани записни заповеди. На тези заповеди е разписан само той, като няма посочени движими и недвижими вещи, в случай, че не плати сумата. Имаме само един единствен апартамент, който с покупко-продажба се води моя собственост. Сега живее под наем, като има подписан договор, заедно с приемо-предавателен протокол, заверени нотариално, че всички движими вещи в апартамента се водят на третото лице, т.е. на собственика на отдадената стая и адреса му е сменен с този където живее в момента. Въпросите ми са: 1. Къде ще правят опис, ако се наложи? Ще се засегне ли третото лице, при положение, че има нотариално заверени документи за наем и всичко е описано, и трябва ли човека да доказва, че вещите са си негови(наемодателя имам предвид). 2. В случая, че само той е разписан на тези заповеди някой друг от семейството ми носи ли отговорност? 3. Има и кредит към банка, но на този кредит никъде няма ипотеки, нито майка ми е разписвала някъде - мисля, че си се води потребителски. 4. Към днешна дата единственото ни жилище, което вече е на мое име, не е било ипотекирано, нито пък е имало някакви тежести - в случаят могат ли да опспорват сделката след като съм им дъщеря и ако сделката се обяви като фиктивна, не става ли отново несеквестируемо жилище, тъй като ни е единствено на цялото семейство, а никоя от нас не е семена(имам сестра) и се водим, че живеем тук?(то и няма къде другаде) Много ще съм Ви признателна, ако ми отговорите, защото вече не знам на къде да погледна...Без вина виновен, че и на улицата ще ни изкарат... С уважение:
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
MoitePari.bg  
#4 Публикувано : 19 януари 2011 г. 14:52:40(UTC)
MoitePari.bg

Ранк: Администратор

Групи: Registered, Administrators, Moderators
Присъединен : 29.7.2016 г.(UTC)
Публикации: 952
Място: Sofia

Благодарност: 24 пъти
Имаш 12 благодарности (сърца) за 11 публикация (и)
Казусът наистина е заплетен и има предимно юридически характер, но ще се опитаме да Ви отговорим, доколкото ни е възможно. Описът се прави по постоянен адрес на длъжника. За да не бъдат описани вещите, то те трябва да са доказано собственост на наемодателя (във Вашия случай). Доказването на собствеността става чрез представяне на касови бележки, квитанции и др. Не можем да Ви отговорим дали частния съдия изпълнител би приел нотариално заверения приемо-предавателен протокол като доказателство за собственост в случая. Има и списък с вещите от първа необходимост, които не могат да бъдат иззети. Списъкът можете да намерите тук. Принципно претенцията по запис на заповед се предявява само към длъжника подписал документите. За да бъде отправена към Вас, трябва да сте наследили баща си. При липса на учредени тежести (ипотека) върху имота Ви не би следвало да се превръща в обект на претенция от страна на кредиторите на баща Ви. Също така, предвид че това е единственото Ви жилище, то по закон не може да Ви бъде взето. Това, което може да се случи е от банката да насочат изпълнението срещу майка Ви и да опишат вещите й във Вашето жилище, но това при условие, че заемът е теглен по време на брака й с баща Ви. Най-добре е да се обърнете към юрист за по-професионален съвет. Надяваме се да сме Ви помогнали. Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Върни се най-отгоре
  • Профил на потребителя
  • Виж благодарностите
Потребители разглеждащи тази тема
Guest
Форум MoitePari.bg  »  ОБЩИ ТЕМИ  »  Юридически казуси  »  Вземане на жилището при неизплатен кредит
Прескочи форума  
 Легенда и достъп до страницата...
Вие не можете да публикувате нови теми в този форум
Вие не можете да отговоряте на теми в този форум
Вие не можете да триете Ваши публикации в този форум
Вие не можете да редактирате Ваши публикации в този форум
Вие не можете да създавате анкети в този форум
Вие не можете да глаусвате в анкети, в този форум